Transnistria NEAGĂ faptul ar fi atacată de Ucraina: „Oferim sprijin locuitorilor de acolo care au nevoie de ajutor”

Liderul de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski, a negat informația potrivit căreia trupele ucrainene ar fi în ofensivă spre regiune. Potrivit Infotag, el a afirmat acest lucru într-un mesaj publicat pe site-ul instituţiei prezidenţiale a autoproclamatei RMN, transmite Știri.md.

Pe fondul situaţiei din Ucraina vecină, cetăţenii au început să primească apeluri telefonice de la numere neidentificate cu mesaje că trupele forţelor armate ale Ucrainei au trecut graniţa Transnistriei. Necunoscuţii se prezintă drept angajaţi ai administraţiei preşedintelui din regiune, le recomandă cetăţenilor să-şi ia actele necesare şi să meargă în piaţa centrală a Tiraspolului, de unde se presupune că se va efectua evacuarea în masă a locuitorilor oraşului. Asemenea declaraţii şi acţiuni nu corespund realităţii, nu au nicio bază şi sunt o provocare ordinară”, a spus Krasnoselski.

El a subliniat că „situaţia din republică în acest moment rămâne a fi stabilă şi sub control”.

„Aş dori să subliniez încă o dată: Transnistria nu a planificat niciodată şi nu are în plan nicio acţiune de natură agresivă faţă de vecinii noştri”, se spune în mesaj.

Liderul de la Tiraspol a mai menţionat că urmăreşte „cu îngrijorare şi regret evenimentele care au loc în Ucraina”.

Transnistria manifestă deschidere la fel ca până acum şi continuă să ofere asistenţă şi sprijin locuitorilor din Ucraina care au nevoie de ajutor, care, din cauza unor circumstanţe tragice, sunt nevoiţi să-şi părăsească patria. Încă o dată, îi îndemn pe toţi să fie calmi şi să se informeze şi să reacţioneze doar la informaţiile furnizate de sursele oficiale”, a subliniat Krasnoselski.

Agenţia ucraineană Unian susţine că aşa-numita armată transnistreană a trecut în stare de alertă. Decizia vine pe fondul încercării rușilor de a cuceri tot sudul Ucrainei, până la Odesa, închizând astfel accesul către Marea Neagră și Marea Azov. În regiunea separatistă din Republica Moldova acționează și Grupul Operativ al Trupelor Ruse din Transnistria (GOTR), grupare creată pe rămăşiţele fostei Armate a 14-a sovietice în Transnistria. Din GOTR ar face parte între 1000 și 2000 de militari ruși.

Pe lângă militarii din cadrul GOTR, în Transnistria se mai află militari ruși și în cadrul unor așa-numite trupe de menținere a păcii. Terminologia aparține Kremlinului, iar aceste trupe au fost trimise în Transnistria la începutul anilor ’90 pentru a justifica intervenția rusească armată de partea separatiștilor din regiune.

În Transnistria sunt stocate aproximativ 20.000 de tone de arme și muniții ce au ajuns în Transnistria după retragerea trupelor sovietice din Republica Democrată Germană, Cehoslovacia și alte state controlate de regimul sovietic. Potrivit zonadesecuritate.md, „o eventuală explozie a acestor depozite care nu pot fi transportate, ar provoca un dezastru ecologic și uman”.

„Transnistria are o proprie așa-numită armată. Iar militarii ruși, ignorând Acordul de încetare a focului din 1992, organizează cu regularitate exerciții militare comune cu transnistrenii. Asta, chiar dacă atunci când au rămas pe Nistru, se discuta doar despre faptul că ei vor păzi depozitul de armament de la Cobasna și că vor avea o poziție complet neutră” a declarat recent pentru Europa Liberă Moldova Serghei Gherasimciuk, vicepreședintele Consiliului pentru politică externă de la Kiev.

În regiunea transnistreană sunt cel puțin cinci structuri înarmate și instruite care sunt gata în orice clipă să îndeplinească orice misiune militară, susține expertul Ion Leahu, fost membru în Comisia Unificată de Control.

PE ACELAȘI SUBIECT:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *