Traian Băsescu aduce o replică la conflictul româno-maghiar, la Constanța: „Nu mai cumpărați combustibil de la compania maghiară Mol!”

Organizaţia de Tineret a Partidului Mişcarea Populară organizează, sâmbătă, la Neptun, Şcoala de Vară a Tineretului PMP, eveniment la care participă președintele partidului, Traian Băsescu; președintele PMP Constanța, Claudiu-Iorga Palaz; Eugen Tomac, Valeriu Steriu sau Dorel Onaca.

Băsescu: „Ne putem apăra, împreună, de Federația Rusă. Putem găsi, împreună, tratamentul pentru cancer”

Băsescu a pus accent pe integrarea europeană, din perspectiva militară, de sănătate sau de infrastructură.

„Dacă iei trupele statelor membre ale UE și le aduni, numărul de militari al UE este mai mare decât cel al Federației Ruse. Asta înseamnă lipsă de integrare. Ne speriem de ruși, când avem un potențial uriaș! Politicienii văd riscuri la adresa securității statelor UE, pentru că nu ne punem resursele la un loc. Acești bani pe care îi cheltuim pentru că nu ne integrăm sistemele de integrare sunt din taxele oamenilor! (…) Poate că acești bani putem să îi folosim să vindecăm cancerul! Cele 28 de state membre, toate cercetează un antidot pentru cancer! Dacă banii ar fi la un loc, specialiștii la un loc, s-ar economisi sume uriașe! Asta înseamnă integrare… (…) Risipim bani și nu ne asigurăm securitatea prin descurajarea Federației Ruse. Mai devreme sau mai târziu și ferească Dumnezeu de vreun eveniment, cetățenii vor sesiza că noi, statele UE, am avut de cinci ori mai mulți bani decât Rusia, dar țipăm de spaima Rusiei. Ne-am bătut joc de bani, fără să atingem scopul. Astfel de exemple pot fi date în foarte multe domenii: industria farmaceutică – toți cercetează să facă pilule, toate marile trusturi care produc medicamente. Sănătatea este din domeniile în care UE poate interveni. Dacă s-ar decide să concentrăm banii pe cercetarea noilor medicamente și să eficientizăm utilizarea banilor, să nu mai cheltuim fiecare pentru câte o pilulă. Când auziți cuvântul integrare: punerea resurselor la un loc pentru a salva bani și a obține rezultate mult mai bune, decât când suntem în acțiuni separate, individual. (…) SUA alocă bugetului Apărării anul acesta 665 de miliarde de dolari, cam 570 miliarde EUR. De aceea țipă Trump să mărim alocarea de 2%. Acest exemplu este ușor de înțeles ce înseamnă o activitate integrată în UE. Suntem în situația în care Lituania consideră că trebuie să se apere singură și să vină americanii, Polonia la fel, România la fel… până la Atlantic mai sunt armate care au resurse uriașe. Țipăm după americani, dar nu le dăm feelingul cetățenilor că Federația Rusă nu poate fi un pericol pentru securitatea europeană. Cetățenii noștri au sentimentul vulnerabilității. Dacă am spune de la Bruxelles că alocăm 227 de miliarde de euro, s-ar uita pe pereții cetățenii europeni și ar spune: „De ce ne speriem de Federația Rusă? De Putin? Care alocă doar 55 de miliarde? Înseamnă că risipiți banii!” Problema integrării trebuie să devină subiect în România. Din păcate, românii sunt bombardați cu Tudose că și-a făcut cărarea pe mijloc; cu Ponta, că știu eu ce a mai făcut; cu Dragnea că și-a negociat un sistem… Oamenii politici nu aduc în sfera dezbaterii publice lucruri esențiale. Eu sunt un politician care susține accelerarea procesului de integrare, din cauza risipei de resurse”, a spus Băsescu.

CITEȘTE ȘI:

VIDEO Traian Băsescu, la Constanța: „Consumul nu ne crește economia! România nu va accesa fonduri europene pentru autostrăzi!”

Totodată, președintele PMP a concluzionat că integrarea este o necesitate obligatorie pentru poziționarea pe poziții de forță statelor europene în ansamblul geopolitic, care, în opinia sa, se va schimba radical în următorii 15-20 de ani.

„Trebuie să privim la viitor și cred că oricine intră pe internet și este interesat de evoluțiile lumii, vede că în ultimii ani Moscova se înțelege tot mai bine cu Beijing. Vedem și disputele dintre UE și SUA! Dispute comerciale, pe schimbări climatice ș.a.m.d. (…) Viitorul ne arată cu totul altceva: Moscova are politica la care visează de mult – lumea tripolară. Își dă seama că ea singură nu mai poate fi unul din marii jucători ai lumii bipolare – SUA și Rusia. Atunci, visează la lumea tripolară: Washington, Moscova și Beijing! Asta diminuează mult capacitatea Vestului de a conduce procesele unei lumi care se globalizează tot mai mult. Este evident că lumea tripolară va micșora capacitatea SUA de a distribui democrație și securitate. Soluția pentru viitorul nu extrem de îndepărtat, 15-20 de ani, dacă UE nu își accelerează procesele de integrare va rămâne SUA și nu va putea face față; vom avea o lume tripolară, în care va trebui să ne corelăm cu Beijing, cu Moscova, cu capitale cu sisteme de valori diferite de UE. Soluția să existe un singur pol în care lumea democratică domină decizia planetară și asta nu se poate realiza decât cu o UE relevantă, acum tot mai puțin relevantă în ultimii 10 ani. Trebuie să creem o UE care, prin integrare, să ajungă la o formulă apropiată de Statele Unite ale Europei, cu un parteneriat între SUA și SUE, pentru a putea să se afle și Europa pe puntea de comandă în procesul de globalizare. Am preferat această temă, pentru că primele alegeri pe care le vom avea vor fi cele europarlamentare, în 2019. În momentul de față, nici un partid din România nu abordează tema casei noastre comune: UE. Noi trebuie să începem să vorbim românilor despre UE, este nevoia de integrare! Mai mult, avem partide care ne spun că ce ne trebuie nouă moneda euro… (…) Este un refuz al României de a respecta tratatul de aderare. Ne-am obligat ca atunci când  condițiile sunt îndeplinite, noi le îndeplinim de trei ani, există riscul să se deterioreze aceste condiții, dar interesele unor bănci din România, inclusiv BNR, cum să mai iasă domnul Isărescu de la înălțimea scaunului său să ne vorbească despre aderarea la euro. Nu mai profită băncile de vulnerabilitățile monedei naționale. (…) Avem obligația să le vorbim românilor despre Europa, pentru că va fi foarte greu să îi vorbești de campania de europarlamentare despre integrare și avantajele ei. Va trebui să începem să vorbim despre casa noastră comună: UE!”, a mai spus Băsescu.

În finalul discursului său, președintele PMP s-a implicat în conflictul româno-maghiar. Amintim că Ungaria şi-a retras sprijinul acordat României pentru aderarea la OECD (Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică), după ce înfiinţarea unui liceul catolic la Târgu Mureş a fost suspendată. Băsescu a extins tema de discuție, făcând un îndemn la boicot:

„Un lucru care mă deranjează cumplit: așa-numita dispută româno-maghiară. (…) Compania petrolieră Mol, aparținând Ungariei: în stoate stațiile se distribuție hărți cu Ținutul Secuiesc autonom! Nu mai cumpărați combustibil de la Mol! Pentru că nici o companie nu își poate permite să facă o campanie împotriva Constituției statului de pe teritoriul căreia a fost primită! Cum să promovezi prin pliante distribuite prin pliante autonomia, când tu îți desfășori activitatea comercială în a cărei Constituție spune foarte clar: România e stat unitar! Nu înseamnă stat cu enclave, autonome! Tot teritoriul este dominat de aceleași legi! (…) Nu o să uit declarația domnului Kelemen Hunor, cum că pentru ei 1 Decembrie este o zi de doliu. Din păcate, lideri oportuniști din UDMR promovează aceste idei de lipsă de respect pentru propria țară, al cărei cetățean ești, pe banii căreia ai învățat, te duci la doctor, circuli pe șosele, așa cum sunt ele…”, a concluzionat Traian Băsescu.

Palaz: „Organizația Constanța nu va mai cumpăra de la benzinăriile Mol!”

Mesajul a fost perceput și adoptat instant de „populari”, care aprobă ultimul mesaj al lui Traian Băsescu și organizația de la Constanța anunță că nu vor mai cumpăra combustibil de la compania maghiară, așa cum ne-a confirmat președintele PMP Constanța, Claudiu Palaz,

„Este un eveniment îndelung așteptat pentru PMP. Școala de Vară este de bun augur pentru noi și pentru organizația Constanța. Mesajele au fost foarte clare și cred că nu mai este nevoie să mai insistăm asupra faptului că PMP susținea Unirea României cu Republica Moldova. Și, încă o dată, dovedim că suntem un partid aproape de români: ca urmare a faptului că la benzinăriile Mol se distribuie hărți cu Ținutul Secuiesc, soluția este boicotarea cumpărării combustibilului de la această companie. În ceea ce mă privește: organizația Constanța nu va mai cumpăra de la benzinăriile Mol!”, a spus Claudiu Palaz, pentru TOMIS NEWS.

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *