TRAGEDIE la SJ Piatra Neamț: Pacienții de la ATI au ARS DE VII. Ministrul Tătaru, plecat de urgență la spital (UPDATE)

UPDATE 23:45

Ministrul Tranporturilor, Lucian Bode, a anunțat că o aeronavă Tarom este pregătită pentru a-l transfera în străinătate pe medicul erou, rănit în timpul tragediei de la secția ATI a Spitalului Județean din Piatra Neamț. Decizia va fi luată duminică dimineață la Spitalul Floreasca din București. Ministrul Tranporturilor, Lucian Bode, a anunțat că o aeronavă Tarom este pregătită pentru a-l transfera în străinătate pe medicul de gardă, rănit în timp ce încerca să-i salveze pe pacienții de la ATI.

Din păcate, doctorul de gardă este în stare critică, cu arsuri, după ce a luptat pentru salvarea pacienților în stare critică. Am discutat cu domnul Prim-Ministru și am pregătit deja o aeronavă Tarom pentru un eventual transfer în afara țării dacă situația o va cere. La această oră aeronava și echipajul aferent sunt pregătite”, a declarat ministrul Transporturilor, Lucian Bode.

Pe parcursul nopții, medicul rănit este transferat cu o autospecială de la Piatra Neamț la Iași. La aeroportul ieșean, pacientul va fi luat de o aeronavă militară.

O aeronavă C-27J Spartan a Forţelor Aeriene Române, configurată pentru misiuni medicale, efectuează, în seara zilei de sâmbătă, 14 noiembrie, o misiune umanitară pe ruta Otopeni – Iași – Otopeni, pentru transportul, în regim de urgență, a unui pacient care a suferit arsuri în urma incendiului de la Spitalul Județean Piatra Neamț. Misiunea se efectuează ca urmare a aprobării ministrului apărării naționale, Nicolae-Ionel Ciucă, la solicitarea secretarului de stat și șef al Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă din Ministerul Afacerilor Interne, Raed Arafat. Echipa medicală este formată din specialiști din cadrul Ministerului Apărării Naționale și SMURD București. Aeronava a decolat din Baza 90 Transport Aerian sâmbătă seara, la ora 23.15”, au anunțat reprezentanții MApN.

Medicul de gardă de la ATI Piatra Neamț, doctorul Denciu, a încercat să salveze un pacient internat în momentul incendiului, iar acum ambii din în stare critică. Medicul va fi trimis cu o aeronavă la Bucureşti în această seară. Potrivit televiziunilor de ştiri, medicul va fi trimis duminică în Belgia, la un spital militar, în baza unui acord între autorităţile din cele două ţări. Decizia finală privind transferul va fi luată duminică dimineaţă.

Transferul medicului la un spital din afara ţării a fost cerut anterior atât de un sindicat al medicilor, cât şi de fostul preşedinte Traian Băsescu. Medicul care a suferit numeroase arsuri încercând să-i salveze pe pacienți va fi dus cu o autospecială la Iași și apoi va fi transferat la București cu o aeronavă militară.

UPDATE 23:15

Colegiul Medicilor din România exprimă regretul şi transmite condoleanţe pentru victimele incendiului din această seară care s-a produs în cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă Piatra Neamţ.

Colegiul Medicilor din România exprimă regretul şi transmite condoleanţe pentru victimele incendiului din această seară care s-a produs în cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă Piatra Neamţ. Suntem de asemenea alături de colegul nostru medic aflat de serviciu şi care a suferit arsuri foarte grave în această tragedie încercând potrivit informaţiilor să salveze pacienţii. Sistemul de sănătate românesc trebuie să nu mai producă tragedii! Am avut incendiul de la Maternitatea Giuleşti, iar acum această tragedie care poate arată şi infrastructura deficitară a spitalelor„, se arată în mesajul CMR, semnat de preşedintele prof. dr. Daniel Coriu.

Preşedintele Klaus Iohannis a reacționat la rândul său.

Tragedia care a avut loc la Spitalul Județean Piatra Neamț a îndoliat întreaga țară. Sunt profund îndurerat de decesul pacienților de la Secția de Terapie Intensivă și transmit condoleanțe și multă putere familiilor în aceste momente grele. Urez însănătoșire grabnică victimelor aflate în stare foarte gravă! Sunt alături de toți cei care sunt afectați de acest accident îngrozitor”, a transmis Klaus Iohannis.

UPDATE 22:30

După cei zece pacienți internați în secția ATI afectată de incendiul de la Spitalului Judeţean Piatra Neamţ, alți doi pacienți intubați la ATI în timpul incendiului și care se aflau, ulterior, în UPU pentru transferul la Iași au decedat. Bilanţul deceselor ajunge la 12.

Medicul de pe secție care a intervenit pentru salvarea vieții pacienților are arsuri pe 40% din suprafața corpului și primește îngrijri, starea acestuia fiind stabilă la acest moment, însă va fi transferat în secțiile speciale din țară. Alte trei cadre medicale – un medic și două asistente – care au suferit răni în urma intervenției de a salva pacienții din secția ATI primesc îngrijiri.

Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a anunțat că spitalul de la Piatra Neamț va fi trecut în subordinea Ministerului Sănătății. El a ajuns de urgență la fața locului pentru a discuta cu medicii, pompierii și pacienții. În paralel, MAI a instituit o celulă de criză la nivelul Guvernului.

Spitalul va fi trecut în coordonarea Ministerului Sănătății. Coordonarea tuturor spitalelor va fi făcute în subordinea MS. Cei de la ISU au o anchetă în evaluare. Atât medicul cu arsuri, cât și restul medicilor sunt tratați. Am făcut o celulă de criză tocmai pentru a evalua situația. Spitalul va mai putea să asigure 12 paturi la etajul 3. Erau 16 paturi și 16 persoane”, a spus Nelu Tătaru.

Medicul rănit în incendiul de la ATI Piatra Neamț va fi transferat la București cu un avion militar. În noaptea de sâmbătă spre duminică, el va fi dus cu o autospecială SMURD la Iași de unde va fi luat de aeronavă. Medicul va ajunge la Spitalul Floreasca. Medicul care a suferit numeroase arsuri încercând să-i salveze pe pacienți va fi dus cu o autospecială la Iași și apoi va fi transferat la București cu o aeronavă militară.

Din ultimele informații pe care le dețin medicul cu arsuri, după o evaluare la Spitalul Județean din Iași, va fi transferat la Spitalul Floreasca”, a declarat Oana Grigore, purtător de cuvânt la Ministerul Sănătății.

UPDATE 21:30

Premierul României, Ludovic Orban, a luat legătura de urgență cu pompierii care au intervenit la stingerea incendiului de la Piatra Neamț. El a avut mai multe discuții telefonice cu pompierii care au intervenit la fața locului. Pe drum către Spitalul Județean de Urgență Piatra Neamț se află și ministrul Sănătății, Nelu Tătaru.

Andrei Carabelea, primarul municipiului Piatra Neamţ, se află la locul incendiului de la Spitalul Judeţean Piatra Neamţ, unde 10 pacienţi internaţi la Terapie Intensivă au murit. Edilul a avut o intervenţie telefonică la un post central de televiziune, unde a afirmat că este un eveniment asemănător tragediei din clubul Colectiv din 2015.

Pacienţii aflaţi în stare gravă sunt în curs de stabilizare pentru a fi trimişi la Iaşi. Despre cauze nu putem vorbi decât ca presupuneri. Cei de la ISU fac verificări şi vor comunica public. Au fost chemaţi medici de acasă. E un Colectiv. E o tragedie. Chiar am văzut un domn care îşi recunoştea mama. Sunt două saloane de Terapie Intensivă. Într-un salon au fost flăcări, în celălalt a migrat fumul„, a declarat primarul.

1
2

Conducerea Spitalului Județean din Piatra Neamț a decis să-i transfere pe pacienții ATI care se aflau lângă salonul care a luat foc. Mai multe autospeciale de la Iași au plecat la Piatra Neamț pentru a-i lua pe bolnavi. Tot la Iași este transferat și medicul de gardă care a încercat să-i salveze pe pacienții morți în incendiul de la ATI. O ambulanță SMURD cu medic și o autospecială pentru transport victime multiple de la ISU Iași se deplasează către Piatra Neamț, pentru transportul victimelor la Spitalul Județean Iași. În funcție de evoluția situației, unii pacienți ar putea fi transferați la alte spitale din regiune, printre cele vizate fiind Spitalul din Bârlad.

3
4

Incendiul de la spitalul din Piatra Neamț a fost stins, iar primele evaluări arată că, probabil, incendiul a fost provocat de un scurt circuit la echipamentele medicale.

La Ministerul Afacerilor Interne a fost întocmită o celulă de criză în cazul incendiului de la Iași, formată din premierul Ludovic Orban, șeful DSU Raed Arafat și secretarul de stat Bogdan Despescu. Cei trei comunică și își coordonează activitățile pentru a gestiona cât mai bine situația.

ȘTIREA INIȚIALĂ

Autoritățile sunt în alertă, sâmbătă seara, din cauza unui incendiu izbucnit la secția de Terapie Intensivă a Spitalului Județean din Piatra Neamț. Primele informații sunt că opt oameni ar fi în interior. Incendiul a izbucnit la Secția ATI a Spitalului Județean din Piatra Neamț. La locul incendiului s-au deplasat 23 de subofițeri cu mai multe autoutilitare.

Planul roșu a fost activat, iar pompierii au intervenit de urgență și au stins incendiul. Pacienții erau intubați și nu au avut șanse.

Incendiul a fost lichidat în cel mai scurt timp. Şapte persoane au decedat în urma acestui incendiu, care erau internate în secţia ATI. Nu mai sunt persoane încarcerate. Se lucrează pentru evacuarea tuturor persoanelor. Apelul a fost primit în jurul orei 19.00. Nu vă pot spune cu exactitate câte autospeciale intervin. S-a solicitat sprijinul celorlalte detaşamente pentru a fi asigurată intervenţia. Nu ştiu să vă dau detalii despre numărul persoanelor care au fost internate sau câte au fost evacuate. Probabil necesită îngrijiri medicale persoanele afectate de fum. Se fac cercetări pentru a stabili cauza incendiului”, a declarat Irina Popa, purtătoarea de cuvânt al ISU Neamţ.

George Lazăr, prefectul judeţului Neamţ, a confirmat că sunt 6-7 persoane decedate în incendiul izbucnit la Secţia de Anestezie Terapie Intensivă a Spitalului Judeţean Piatra Neamţ. De asemenea, sunt mai multe persoane rănite.

Din primele date, se pare că sunt câteva persoane decedate şi alte persoane cu arsuri. Erau persoane internate la terapie intensivă. Avem doar evaluări aproximative, se pare că ar fi 6-7 persoane decedate. Nu vă pot da date 100% exacte la această oră. S-a activat planul roşu de intervenţie, şeful ISU conduce operaţiunea de lichidare a incendiului. Persoanele cu arsuri sunt direcţionate către spitale din municipiul Iaşi„, a declarat prefectul.

IGSU a furnizat ulterior noi informații despre starea de sănătate a victimelor de la Piatra Neamț.

În urma incendiului, 7 persoane au decedat, una prezintă semne vitale slabe și una (medicul de gardă) prezintă arsuri de gradul II și III pe 80% din suprafața corporală. Alți 8 pacienți, internați într-un salon alăturat, care au fost salvați, vor fi transportați la Spitalul Județean Iași. 1 ambulanță SMURD cu medic și 1 autospecială pentru transport victime multiple de la ISU Iași încep deplasarea către Piatra Neamț, pentru transportul victimelor către Spitalul Județean Iași”, a transmis în urmă cu puțin timp IGSU.

Medicul de gardă de la ATI Piatra Neamț a încercat să salveze un pacient internat în momentul incendiului, iar acum ambii sunt în stare critică, a declarat directorul Spitalului Județean Piatra Neamț, Lucian Micu. Medicul, care era de gardă în momentul izbucnirii incendiului, este transportat spre Centrul de Mari Arși de la Iași. Acesta ar avea arsuri pe aproape tot corpul.

Ce vă pot spune la acest moment este că șapte pacienți sunt decedați din Secția ATI, unul se află în stare critică și încă un cadru medical, care a încercat să salveze acest pacient, este în stare critică. Domnul director medical este deja la spital, eu sunt pe drum. (…) Vreau să îi asigur pe toți aparținătorii și pe ceilalți pacienți din spital că situația este sub control în celelalte secții. Incendiul este stins”, a spus Micu.

Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a plecat de urgență la Piatra Neamț pentru a verfica situația de la fața locului. La spitalul din P. Neamț a fost instituită o celulă de criză, iar planul roșu a fost activat. Opt oameni au murit la secția de terapie intensivă la Piatra Neamț în urma unui incendiu, iar alte două persoane sunt în stare extrem de gravă.

Avem 8 decese, un salon evacuat, iar 8 pacienți o să fie transferați la Iași. O să fie transferați la Lețcani. Sursa incendiului e evaluată de ISU. Ei spun că ar fi un scurtcircuit”, a spus Nelu Tătaru.

Medicii de la Iași au plecat de urgență pentru a oferi ajutor colegilor de la Neamț.

Zece persoane au decedat în urma incendiului izbucnit, sâmbătă seara, la Secţia ATI a Spitalului Judeţean de Urgenţă Piatra Neamţ, a anunţat purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Neamţ, Irina Popa. Spitalul a avut, în ultimul an, nu mai puţin de opt manageri.

Până în 18 decembrie 2019 – Codruț Munteanu
19 decembrie 2019 – 17 martie 2020 – Alexandru Juncu
17 martie – 3 aprilie – Toader Mocanu
3 aprilie – 9 aprilie – Florin Ionuț Apostoae
9 aprilie – 17 mai – Daniela Marcoci
17 mai – 20 mai – Marius Ghineț
21 mai – 8 octombrie – Silviu Verzea
Din 28 octombrie – Lucian Micu

Micu a fost numit miercuri, 28 octombrie 2020, în fruntea spitalului, după ce fostul manager Silviu Verzea își dăduse demisia după scandalul cu oamenii care au așteptat toată noaptea să fie consultați. Micu a vrut să candideze și la alegerile din 27 septembrie pe listele PSD – PPU-SL, însă candidatura sa a fost respinsă de instanță și BEC, el figurând pe site-ul ANI cu o incompatibilitate de acum 8 ani și o interdicție pe 3 ani începând cu 3 august 2020. În primăvară, Guvernul l-a numit manager al Spitalului Județean de Urgenţă din Piatra Neamţ pe Marius Ghineț, proprietar al unei firme de pompe funebre.

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.