TRAGEDIE: INCENDIU la Spitalul „Matei Balș” din Capitală. Iohannis merge la fața locului, procurorii au deschis dosar penal

Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti au deschis un dosar penal in rem pentru săvârşirea infracţiunii de ucidere din culpă în cazul incendiului de la Institutul Matei Balş din Capitală, soldat cu moartea a patru pacienţi. Un incendiu a izbucnit vineri dimineaţa la un pavilion de la Institutului Matei Balş unde erau trataţi bolnavi cu COVID. Trei persoane au fost găsite decedate după ce s-a degajat fumul, iar a patra victimă a murit după ce manevrele de resuscitare au eşuat.

bals1

La faţa locului au fost mobilizate 38 de echipaje de prim ajutor şi şase echipaje de terapie intensivă mobilă. De la „Matei Balş” au fost evacuate, în primă fază, aproximativ 44 de persoane către Spitalele de urgenţă Floreasca, Universitar, „Sfântul Ioan” şi „Sfântul Pantelimon”, iar restul au fost evacuate către celelalte pavilioane din interiorul institutului. La Institutul Matei Balş s-au deplasat vineri dimineaţa şeful DSU, Raed Arafat, ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, secretarul de stat în MS Andreea Moldovan, prefectul Capitalei, Traian Berbeceanu.

Ministrul Sănătății NEAGĂ că incendiul de la Balș ar fi izbucnit de la o aerotermă

Ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, spune că nu are informații că în clădirea de la Matei Balș ar fi existat alte surse de încălzire decât cele firești: „Spitalul nu a dus lipsă de finanțare și a avut un management stabil”. Ministrul Sănătății a mai spus: „Nu am informații că în clădire ar fi existat alte surse de încălzire decât cele firești, dar avem nevoie de anchetă”.

Întrebat, de asemenea, dacă a discutat cu medicii despre acest aspect, Voiculescu a repetat că nu are informații potrivit cărora în clădire ar fi fost nevoie sau ar fi fost suplimentată sursa de încălzire, dar știe că spitalul a avut de suferit din lipsa de capacitate a Termoenergetica de a livra căldură. În plus, Voiculescu a declarat că Spitalul „Matei Balș” nu a dus lipsă de finanțare și a avut un management stabil: „Situația e foarte diferită față de Piatră Neamț. Vorbim de o finanțare relativ robustă. Trebuie să vedem cauzele. Au fost făcute investiții aproape constant”.

Chestionat despre cele patru incendii în spitale din ultimele luni și ce este de făcut, ministrul Sănătății a răspuns că nu e bine să generalizăm, deoarece cauzele incendiilor au fost foarte diferite, „dar da, infrastrucura spitalelor este rezultatul unui lung șir de subfinanțare, ăsta e adevărul. S-au construit mall-uri, alte clădiri, spitale mai puțin”. Pe termen scurt, specialiștii se pot doar asigura că nu vor mai fi incendii, „în măsura în care asta depinde de oamenii de acolo. În general, depinde și de atenția oamenilor care lucrează în spitalul respectiv. Există responsabilități și responsabili”.

A patra victimă care a decedat avea 80 de ani avea și arsuri pe 20% din suprafața corporală, iar 53 din cei 102 de pacienți aflați în saloanele din Pavilionul 5 al Institutului „Matei Balș”, afectat de incendiu au fost relocați la alte spitale, anunță Ministerul Sănătății.

bals2

Din informațiile primite de către Ministerul Sănătății de la echipele de intervenție, au fost transferați către alte unități sanitare un număr de 53 de pacienți, din 102 pacienți aflați în saloanele din Pavilionul 5 al Institutului Național de Boli Infecțioase , afectat de incendiu”, anunță Ministerul Sănătății. Astfel, 11 pacienți au fost relocați la Spitalul Clinic de Urgență „Sf. Ioan” din București, cinci la Spitalul Universitar de Urgență din București, șase pacienți la Spitalul Universitar de Urgență „Elias”, patru Spitalul de Boli Infecțioase și Tropicale „Victor Babeș” și cinci Sf. Clinic de Urgență „Sf. Pantelimon”. De asemenea, trei pacienți au ajuns la Spitalul Militar Central-ROL 2, câte patru la Spitalul „Witting” și Institutul de Pneumoftiziologie „Marius Nasta”, unul la Spitalul MAI „Dimitrie Gerota”, trei la Spitalul Clinic de Urgență „Bagdasar-Arseni” și șapte pacienți la Spitalul de Urgență Floreasca.

„Conform informațiilor primite, unul dintre pacienții ajunși la Spitalul de Urgență Floreasca este cel care a avut nevoie de resuscitare și care, între timp, a decedat (a patra victimă). Este vorba despre o femeie, în jurul vârstei de 80 de ani, care avea și arsuri pe 20% din suprafața corporală. Echipele medicale evaluează în prezent starea de sănătate atât a pacienților transferați, cât și a celor rămași în Institutul . Aparținătorii pacienților de la INBI pot verifica situația despre relocarea pacienților evacuați în urma incendiului de la Institutul „Matei Balș” din Capitală la cele două numere de telefon puse la dispozitie de DSU: 021.2069398 si 021.2648515”, mai transmite Ministerul Sănătății.

Ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, a anunțat că va cere rapoartele verificărilor făcute la Spitalul din Piatra Neamț, după tragedia de acolo. Declarațiile lui Voiculescu vin după tragedia de la Matei Balș:

Din discuțiile pe care le-am avut înțeleg că existau avize pentru lucrările făcute. Verificăm acum cum au fost făcute lucrările. Vreau să transmit condoleanțe familiilor, sunt patru decese, Nu se pune problema să fie transferați în străinătate. Nu avem pacienți cu arsuri grave. Aștept și eu să văd detaliile. În acest moment nu știu ce au presupus aceste controale. Aștept să văd care a fost procesul pornit atunci, nu era mandatul meu. Aștept să văd ce mai e de implementat. Problemele de atunci nu au fost rezolvate”, a declarat Voiculescu.

Cercel, fostul manager al Institutului „Matei Balş”: „Avizele sunt în ordine, ultima linie de oxigen a fost montată în decembrie”

Prof. dr. Adrian Streinu Cercel a declarat vineri că avizele Institutului „Matei Balş” „sunt în ordine, ultima linie de oxigen fiind montată în decembrie„.

Din păcate, toţi pacienţii care sunt internaţi COVID au nevoie de oxigen şi evident erau şi cuplaţi la oxigen. (…) Tot ce se internează în „Matei Balş” reprezintă pacient mediu spre sever sau critic”, a afirmat fostul manager al Institutului. Potrivit lui Streinu Cercel, este vorba despre o clădire care a fost făcută în 1953 şi refăcută „din toate punctele de vedere, inclusiv din punct de vedere al aprovizionării cu oxigen”.

Patru pacienţi – două femei şi doi bărbaţi -, cu vârste între 62 şi 89 de ani, internaţi la Institutul „Matei Balş”, au fost aduşi la Institutul „Marius Nasta”, în urma incendiului care a avut loc vineri dimineaţă, doi dintre ei fiind în stare severă, a declarat managerul instituţiei medicale, Beatrice Mahler.

„La ‘Marius Nasta’ au fost aduse patru persoane – două femei şi doi bărbaţi. Avem disponibilitate până la 36 de locuri. În acest moment, avem 32 de locuri libere în secţia COVID. Dacă vor fi necesare, noi suntem aici şi suntem alături de colegii noştri de la ‘Matei Balş’ şi de pacienţii de acolo care trec printr-un moment foarte greu. Vârstele sunt între 62 şi 89 de ani. Una dintre femei este echilibrată. Unul dintre bărbaţi este cu necesar de oxigen crescut. Din păcate, doi dintre pacienţi – o femeie şi un bărbat – au stare generală gravă şi au fost trimişi în Terapie Intensivă. (…) Sunt conştienţi, sunt prezenţi, dar doi dintre ei au stare generală gravă şi de aceea au fost mutaţi în secţia de Terapie Intensivă. Patru pacienţi: două femei, doi bărbaţi cu vârste între 62 şi 89 de ani. Doi cu stare echilibrată, sunt pe secţia COVID, doi cu stare severă în Terapie Intensivă„, a spus Mahler.

Potrivit acesteia, pacienţii transferaţi de la „Matei Balş” nu au arsuri. Ea a tras un semnal de alarmă legat de infrastructura spitalelor, afirmând că este nevoie de o expertiză tehnică a tuturor instalaţiilor sanitare şi electrice:

Noi avem centrală proprie la Institutul ‘Marius Nasta’ şi am încercat să avem autonomie tocmai pentru a nu avea probleme în acest sens. Instalaţiile de oxigen sunt suprasolicitate, debitele de oxigen pe care le necesită aceşti pacienţi sunt foarte mari. Să nu uităm că pe lângă instalaţiile de oxigen avem şi instalaţiile electrice, o infrastructură care trebuie modificată. S-a spus acest lucru după incendiul de la Piatra Neamţ. Au fost atunci controale tocmai pentru a evalua starea spitalelor şi pentru a vedea ce investiţii sunt necesare. Cu siguranţă trebuie să facem paşi în acest sens şi să trecem la treabă. Au fost controale tocmai pentru a evalua care este vechimea spitalului, care este necesarul de investiţii pe partea de infrastructură. În acest moment, este nevoie de o expertiză tehnică a tuturor instalaţiilor sanitare şi electrice din acest institut, lucrăm la acest lucru, nu se pot face evaluări corecte fără să avem astfel de date„, a arătat medicul.

Arafat, iritat de un jurnalist: „Este revoltă în capul dumneavoastră”

Coordonatorul DSU Raed Arafat a venit vineri dimineață la Spitalul Matei Balș, unde a avut loc un incendiu soldat cu patru morți. Întrebat cum este posibil ca după tragedia de la Spitalul din Piatra Neamț să se întâmple încă una, Arafat a explicat că au fost făcute controale, iar ultimul făcut la Matei Balș a fost în lunea noiembrie a anului trecut.

Dacă ați venit să urlați la noi, aici intervenția v-am explicat. Urlați dumneavoastră. Este revoltă în capul dvs. Până vedem care este situația…. Lăsați situația vă rog până o să vină pompierii să vă spună care este motivul. În acest moment v-am dat toate informațiile. Au fost controale. Ultimul control aici a fost în luna noiembrie anul trecut. Tonul vă rog, al dumneavoastră…”, a mai spus Raed Arafat.

bals3

Primul apel la 112 pentru incendiul de la Matei Balș a venit la ora 5:05, iar primul echipaj a ajuns la spital la 5.14, a declarat secretarul de stat Raed Arafat vineri dimineață, la locul incendiului în care au murit patru pacienți. Conform comandatului intervenției, incendiul se manifesta cu flacără deschisă, la parter, pe 100-120 mp. Au fost afectate 4 saloane, cu degajari mari de fum, cu posibilități de extindere. La spital au fost mobilizați aproape 100 de medici și asistenți.

Nu mai avem alte persoane în stare critică„, a precizat şeful DSU. Potrivit acestuia, „rămâne problema în mâna celor care vor investiga cauza incendiului. La momentul la care ştim care este cauza o să vină cu rezultatele. La acest moment, nu vom da speculaţii, bănuieli”, a mai spus Arafat.

Au fost evacuate aprox 44 de persoane către spitalele de urgență, restul evacuate către celelalte pavilioane din spitalul Matei Balș. Din cei 44 de pacienți, doi erau în stare mai gravă. Toți pacienții care au fost internați erau conectați la oxigen, sunt pacienți Covid, în stadiu mediu spre sever, potrivit medicului Streinu-Cercel. Clădirea care a ars a fost construită în 1953 și a fost modernizată. Clădirea avea avizele necesare, iar cel mai recent control a fost efectuat în noiembrie, a precizat Raed Arafat.

Prefectul Capitalei, Traian Berbeceanu, a afirmat vineri că atunci când s-a declanşat incendiul de la Institutul „Matei Balş”, instalaţia electrică şi de aprovizionare cu oxigen au fost deconectate automat, precizând că astfel a putut fi evitată o tragedie de şi mai mari proporţii. Berbeceanu a declarat vineri că a observat o organizare impecabilă a personalului medical de la Matei Balş după producerea incendiului.

Când am ajuns, incendiul era deja lichidat, se proceda la evacuarea şi relocarea pacienţilor din pavilionul afectat. O organizare impecabilă din punctul meu vedere, dincolo de faptul că s-a produs o nenorocire, o dedicare totală a personalului medical de la Matei Balş. Vreau să reamintim tuturor că echipa medicală de la Matei Balş de un an de zile lucrează la foc continuu, într-un stres incredibil, o dedicare totală pentru pacienţi”, a transmis prefectul Capitalei.

Berbeceanu a menţionat că pavilionul unde s-a produs incendiul era recent renovat şi că sistemele anti-incendiu au funcţionat:

Ştiu că acel pavilion la care s-a produs incendiul este recent renovat şi era renovat după toate standardele cerute. Din informaţiile pe care le-am obţinut la faţa locului în acel pavilion nu erau probleme de încălzire. Din fericire, sistemele anti-incendiu au funcţionat şi în momentul în care s-a declanşat incendiul instalaţia electrică şi instalaţia de aprovizionare cu oxigen au deconectate automat şi în felul acesta s-a putut evita o tragedie de şi mai mari proporţii. În urma renovării pavilionului toate sistemele au fost schimbate şi erau după standardele cerute de normele în vigoare”, a mai afirmat Traian Berbeceanu.

MAI – LINIE telefonică SPECIALĂ pentru aparținătorii celor implicați în INCENDIUL de la Balș

Ministrul de Interne, Lucian Bode, a făcut primele declarații despre incendiul de la Institutul Matei Balș:

Din păcate avem patru victime. Transmit condoleanțe. Incendiul a izbucnit la patru saloane. La 5:05 s-a primit apelul, la 5:14 minute a fost activat planul roșu. Nu mai avem persoane în stare critică din fericire. Există o anchetă în desfășurare, așteptăm rezultatele colegilor de la Criminalistică și ale procurorilor. Eu am fost informat de domnul Arafat care l-a informat și pe premier și am ajuns de urgență la sediul MAI și de atunci sunt în contact cu colegii din zonă„, a declarat Lucian Bode.

Autoritățile vor anunța un număr de telefon unde aparținătorii celor 102 pacienți de la Matei Balș pot suna, a anunțat ministrul de Interne, Lucian Bode.

Nu e o dimineață deloc bună. Avem patru victime. Transmit condoleanțe familiilor victimelor. Au fost patru saloane afectate la parterul pavilionul. Practic toată clădirea e afectată de fum, dar incendiul a afectat patru saloane. (…) În acest moment se investighează. Primul apel a fost transmis prin 112 la 5.05. La 5.13 au ajuns primele echipaje și s-a activat planul roșu. (…) Sunt în dialog permanent cu premierul încă de la 5.43, când m-a sunat dl. Arafat. În acest moment, cel mai important lucru e să salvăm toți pacienții Noi vom comunica imediat un număr de telefon unde pot suna aparținătorii, imediat ce vom avea lista celor 102 persoane”, a declarat Lucian Bode.

El mai spune că este o tragedie ce s-a întâmplat la Matei Balș, dar a lăudat intervenția echipajelor de pompieri, care „au limitat o catastrofă”.

Cîțu a trimis corpul de control. Iohannis merge la spital

Premierul Florin Cîțu a convocat o ședință de guvern la ora 13.30, iar de la ora 14.00 va face declarații de presă, anunță Guvernul. Ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, a făcut declaraţii cu privire la posibilele cauze care au declanşat incendiul de vineri dimineaţă, în cadrul unui pavilion al Spitalului Matei Balş. Rudele și aparținătorii pacienților afectați au venit în fața spitalului pentru a se interesa de starea acestora.

Premierul Florin Cîţu a trimis Corpul de Control la Institutul de boli infecţioase „Matei Balş”, în urma incendiului în care au murit patru oameni. Corpul de Control a ajuns deja la „Matei Balş”, transmit televiziunile de ştiri. Florin Cîțu l-a numit miercuri pe Silviu-Gabriel Barbu, fost judecător, în postul de șef al Corpului de Control al premierului.

Este haos la Spitalul Matei Balș din Capitală, unde rudele pacienților care au murit sau au fost mutați din cauza incendiului izbucnit în această dimieață au ajuns la unitatea medicală. Oamenii plâng și se înghesuie să discute cu reprezentanții ISU care au venit să le dea vești despre cei dragi. Patru pacienți din cei aflați la institutul Matei Balș au ajuns la spitalul Marius Nasta, iar alți patru au ajuns la Victor Babeș. Și-au manifestaat disponibilitatea de a primi pacieți spitalele Victor Babeș, Sfântul Ioan și Witing.

Președintele Klaus Iohannis va merge la Institutul Matei Balș, la ora 13, pentru a vedea cu ochii săi cum s-au organizat medicii de la spital după incendiu, dar și cum decurg cercetările. Procurorii și medicii legiști au ajuns la spitalul Matei Balș, unde vineri dimineață a avut loc un incendiu în care au decedat patru persoane.

PE ACELAȘI SUBIECT:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *