TRAGEDIE în Germania: Peste 100 de morți și 1.300 de dispăruți. Iohannis transmite condoleanțe

Inundațiile catastrofale din vestul Germaniei s-au soldat cu cel puțin 100 de morți și 1.300 de persoane dispărute, potrivit celui mai nou bilanț. Rețelele de telefonie mobilă sunt căzute, ceea ce face și mai dificilă căutarea celor dispăruți. Cel puțin 103 persoane și-au pierdut viața în urma inundațiilor din vestul Germaniei, potrivit ultimului bilanț prezentat de DW. 55 de oameni au fost salvați după ce casele lor s-au prăbușit în regiunea Cologne, în timp ce mulți alții sunt încă dați dispăruți. Potrivit DW, în Belgia, țară vecină afectată și ea de inundații, s-au înregistrat 14 decese în urma viiturilor.

Aproximativ 1.300 de oameni din districtul Ahrweiler sunt dați dispăruți, au anunțat autoritățile districtuale. Rețelele de telefonie mobilă sunt picate în zonă, ceea ce înseamnă că localnicii nu-și pot suna rudele și prietenii pentru a afla vești despre ei.  Comunități întregi sunt în ruină după ce satele și orașele din landurile North Rhine-Westphalia și Rhineland-Palatinate au fost măturate de râurile umflate de viituri. Vineri dimineață, mai multe case din Erftstadt (Cologne) s-au prăbușit, iar echipele de salvare luptă pentru a-i ajuta pe localnicii care s-au întors în zonă, în ciuda avertismentelor autorităților. Un baraj din apropierea graniței cu Belgia, Rurtalsperre, a fost inundat în timpul nopții, iar altul, Steinbachtalsperre, este instabil.

Parlamentul din landul North Rhine-Westfalia se întrunește într-o ședință de urgență vineri. Ministrul german de Interne, Horst Seehofer, a declarat pentru Spiegel că guvernul federal va oferi sprijin financiar pentru regiunile afectate cât mai repede cu putință, cel mai probabil în ședința de miercuri. Cancelarul german Angela Merkel, aflată în vizită la Washington, s-a declarat „foarte profund afectată” de inundaţiile în urma cărora şi-au pierdut viaţa zeci de persoane și care au provocat distrugeri imense în vestul Germaniei.

Președintele României, Klaus Iohannis, a transmis vineri, un mesaj de condoleanțe Președintelui Republicii Federale Germania, Frank-Walter Steinmeier.

Am aflat cu tristețe despre inundațiile catastrofale care au provocat pagube uriașe în vestul Germaniei în ultimele zile, soldate cu regretabile pierderi de vieți omenești, sute de persoane dispărute sau rănite, precum și importante pagube materiale. În aceste momente de grea încercare pentru poporul german, doresc să adresez, în numele meu și al României, condoleanțe familiilor victimelor și urări de însănătoșire grabnică și recuperare ușoară celor afectați. Exprim, pe această cale, solidaritatea și compasiunea deplină a României și a românilor cu Germania și încrederea în puterea de refacere a comunităților greu lovite.”, se arată în mesajul Președintelui României.

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *