TOȚI pacienţii din două spitale din Bucureşti, EXTERNAȚI de urgență: Vor fi tratați doar bolnavi de covid. În Sectorul 1, rata a depășit 8,5 la mie

Situaţia devine disperată în spitalele din Bucureşti, după avalanşa de infectări adusă de valul 4 al pandemiei. Toţi pacienţii de la spitalele „Malaxa” şi „Sfântul Ioan” vor fi externaţi joi, pentru a face loc bolnavilor de coronavirus. La „Sfântul Ioan” au început externările încă de miercuri. Au fost deja externați 37, în zona verde mai sunt 162, care urmează fie să fie externați, fie să fie transferați în alte spitale în funcție de decizia medicului care le urmărește starea de sănătate. Cei mai mulți sunt pacienți de la Secția de Chirurgie.

Din Maternitatea Bucur, care ține tot de „Sfântul Ioan”, au fost deja externate șase paciente. Acolo mai sunt 55 de paciente. Cele care urmează să nască vor fi transferate în alte maternități care sunt non-Covid. În prezent, Spitalul „Sfântul Ioan” e spital mixt, acolo fiind tratate și cazuri de Covid, și cazuri non-Covid. Acum, la „Sfântul Ioan” sunt 56 de paturi in secțiile Covid, iar la Maternitatea Bucur sunt 13. Acolo sunt acum cinci paciente care au Covid – unele sunt însărcinate, iar altele au născut. Maternitatea Bucur s-a închis din nou de astăzi pentru pacientele non-Covid. Asta după ce a funcţionat doar trei luni în regim mixt.

Un medic de la maternitate a declarat pentru news.ro că împreună cu colegii a văzut o înştiinţare în care scrie clar că la Maternitatea Bucur nu mai pot fi aduse urgenţele non-Covid. Practic, nu va mai avea loc aici nicio naştere şi nicio intervenţie chirurgicală non-Covid. Medicul spune că mulți au în evidenţă gravide care trebuie să nască în următoarele 7-10 zile şi că acestea sunt nevoite acum să caute alți medici care să le ia în evidenţă şi implicit altă unitate sanitară unde să nască.

Ministrul interimar al Sănătății, Cseke Attila, a anunțat marți că spitalele Malaxa și Sf. Ioan, vor deveni în această săptămână spitale exclusiv pentru pacienți Covid. La alte unități sanitare din Capitală va fi mărit numărul de paturi pentru pacienții Covid, inclusiv prin montarea de unități mobile ATI.  

Ieri am operaționalizat unitatea mobilă ATI la Spitalul Marius Nasta – opt paturi. Suntem în curs de operaționalizare cu 50 de paturi cu oxigen la Spitalul Colentina, 26 de paturi la Spitalul Cantacuzino și 18 paturi la Spitalul Colțea, ceea ce se va întâmpla azi-mâine și va degreva partea de sistem unde e necesar paturi cu oxigen. De asemenea, ieri am avut o discuție și săptămâna aceasta vom operaționaliza două spitale care vor fi trecute pe spitalizare exclusiv COVID: Spitalul Malaxa, care are 100 de paturi, din care nouă paturi sunt de ATI și 40 de paturi cu oxigen, respectiv Spitalul Sf. Ioan, cu 200 de paturi, din care 15 paturi ATI. La acest spital mai mult ca sigur vom operaționaliza încă o unitate mobilă ATI cu 8-10 paturi. Deci în această săptămână, pe București vom crește numărul de paturi ATI la aceste două spitale cu 34 de paturi, iar la oxigen cu mai multe”, a declarat ministrul interimar al Sănătății, Cseke Attila.

Rata de infectare cu Covid-19, calculată la 14 zile, a ajuns la 6,64 la mia de locuitori în Capitală, anunță Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Bucureşti. În Sectorul 1 al Capitalei, rata a crescut alarmant, depășind 8,5 la mie. În București vor fi introduse restricții de noapte. Miercuri, rata de infectare era de 6,33, iar marți se afla sub pragul de 6. Acum o lună, în 29 august, incidenţa Covid-19 în Bucureşti era 0,74 la mia de locuitori, conform site-ului DSP. Conform regulilor, când incidența infectărilor într-o localitate ajunge la 6 la mie, intră în vigoare noi restricții privind carantina de noapte și de weekend. Astfel, persoanele nevaccinate vor putea circula în weekend doar de la ora 5.00 până la ora 20.00, cu anumite excepții, respectiv cu declarație pe proprie răspundere.

Persoanele vaccinate de cel puțin 10 zile pot circula fără restricții, dar trebuie să aibă la ele certificatul verde. Magazinele se închid la ora 18.00. Restaurantele și cafenelele la interior, precum și terasele sunt închise, fiind permisă doar livrarea la domiciliu. Sălile de fitness și bazinele de înot se închid, iar nunțile și botezurile se interzic. Măsurile vor fi impuse în urma unei ședințe a Comitetului pentru Situații de Urgență care ar putea avea loc joi seara sau vineri.

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.