Tokaev i-a mulțumit lui Putin pentru că a trimis militari. Reacție FURIOASĂ a Rusiei, după declarația SUA: „Kazahstanului îi va fi GREU să SCAPE de trupele rusești!”

kazahstan 3

Confruntări violente au avut loc şi vineri între protestatari şi forţele de ordine, în Kazahstan. Președintele Tokaev a anunțat că armata poate trage fără avertisment în demonstranți. În imaginile care circulă pe rețelele sociale pot fi văzute și auzite adevărate scene de război. Potrivit autorităților kazahe, 26 de „criminali înarmaţi au fost lichidaţi”. Nu se cunoaște numărul exact al morților din rândul protestatarilor. Rusia continuă să trimite trupe în Kazahstan.

Preşedintele Kazahstanului, Kasîm-Jomart Tokaev, i-a spus la telefon sâmbătă președintelui rus, Vladimir Putin, că situaţia se stabilizează în țară. Preşedinţii au făcut un schimb de opinii cu privire la măsurile luate de autorităţile kazahe pentru restabilirea ordinii în ţara de la Marea Caspică, a anunţat Kremlinul într-un comunicat preluat de agenţiile internaţionale de presă, adăugând că cei doi lideri au convenit să rămână în contact „permanent”, relatează AFP.

Preşedintele kazah a informat în detaliu despre situaţia creată în ţară şi a subliniat că aceasta se stabilizează. El i-a mulţumit omologului rus pentru desfăşurarea unui contingent militar condus de Rusia în Kazahstan pentru a reduce violenţele. La rândul său, Putin a susţinut ideea lui Tokaev de a organiza o videoconferinţă în zilele următoare cu aliaţii din Organizaţia Tratatului de Securitate Colectivă (CSTO), care grupează şase foste republici sovietice, pentru a discuta măsurile de restabilire a ordinii în Kazahstan.

Autorităţile de la Moscova au dat o replică furioasă sâmbătă la un comentariu făcut vineri de secretarul de stat american Antony Blinken, potrivit căruia Kazahstanului s-ar putea să-i fie foarte greu să scape de trupele ruse de pe teritoriul său. Blinken a pus vineri sub semnul întrebării justificările oferite de Rusia pentru trimiterea de trupe în Kazahstan, după zile întregi de proteste violente în această ţară din Asia Centrală, relatează Reuters.

O lecţie din istoria recentă este că, odată ce ruşii sunt pe teritoriul vostru, uneori este foarte greu să-i faci să plece”, a avertizat vineri secretarul de stat american la o conferinţă de presă, la Washington.

Ministerul Afacerilor Externe al Rusiei a calificat remarcile lui Blinken drept „tipic ofensatoare” şi l-a acuzat că face glume pe seama evenimentelor tragice din Kazahstan. MAE rus a mai apreciat că Washingtonul ar trebui să-şi analizeze propria conduită a intervenţiilor în ţări precum Vietnam şi Irak.

„Dacă Antony Blinken iubeşte atât de mult lecţiile de istorie, atunci ar trebui să ţină cont de următoarele: când americanii sunt în casa ta, este greu să rămâi în viaţă şi să nu fi furat sau violat. Am învăţat acest lucru nu doar din trecutul recent, ci din toţi cei 300 de ani de statalitate americană”, a postat MAE rus pe canalul său de social media de pe Telegram.

Departamentul de Stat a aprobat, vineri, ca angajaţii neesenţiali ai consulatului american din Almatî şi membrii familiilor acestora să părăsească Kazahstanul, pe fondul stării de urgenţă în vigoare în această ţară, unde revoltele s-au soldat cu zeci de morţi.

Departamentul a aprobat plecarea voluntară a angajaţilor neesenţiali ai guvernului american de la Consulatul General din Almatî şi a membrilor de familie ai tuturor angajaţilor”, a precizat Departamentul de Stat într-un comunicat citat de AFP.

Cetăţenii americani din Kazahstan ar trebui să fie conştienţi de faptul că protestele violente pot avea un impact semnificativ asupra capacităţii Ambasadei SUA de a furniza servicii consulare, inclusiv asistenţă pentru cetăţenii americani care părăsesc Kazahstanul”, a mai precizat Departamentul de Stat.

Kazahstanul anunță că l-a reținut pe fostul șef al securității naționale

Autoritățile din Kazahstan l-au reținut pe Karim Massimov, fostul șef al comitetului pentru securitate națională al țării, pentru suspiciuni de trădare, relatează Reuters. Massimov, care a fost concediat în timpul acestei săptămâni ca urmare a protestelor care au zguduit întregul Kazahstan, a fost reținut împreună cu un număr de alți oficiali din statul kazah, au anunțat reprezentanții comitetului pentru securitate națională. Ceilalți oficiali nu au fost numiți și nu au fost date nici alte detalii cu privire la situație.

massimov

Massimov nu a putut fi contactat de jurnaliștii Reuters, anunță agenția de presă. Massimov este văzut ca fiind un apropiat al fostului președinte, Nursultan Nazarbaev. El a fost prim-ministru de două ori și s-a aflat și în fruntea administrației prezidențiale la momentul în care Nazarbaev se afla în fruntea statului, iar ulterior a condus Comitetul pentru Securitate Națională.

Până acum, zeci de oameni au murit în protestele masive care au erupt în tot Kazahstanul de la sfârșitul săptămânii trecute. La invitația lui Kassim Tokaev, actualul președinte al Kazahstanului, trupe rusești au intervenit în țară împotriva protestatarilor.

Germania oprește exporturile de armament către Kazahstan

Germania anunță sâmbătă că oprește exporturile de armament către Kazahstan, ca urmare a tulburărilor sociale și politice care au loc în această țară de la sfârșitul săptămânii trecut. Anul trecut, au fost acordate 25 de licenţe pentru livrări de arme către Kazahstan, în valoare totală de aproximativ 2,2 milioane de euro. Aceasta este o valoare relativ scăzută, dar s-a considerat necesară oprirea exporturilor, având în vedere situaţia actuală.

Zeci de persoane au murit, iar clădiri publice au fost jefuite şi incendiate, în special la Almatî, cel mai mare oraş şi centru economic din Kazahstan, în cele mai grave violenţe pe care le-a cunoscut fosta republică sovietică în cei 30 de ani de independenţă. Cel mai mare val de proteste din ultimii ani a fost declanşat de indignarea faţă de creşterea semnificativă a preţurilor la carburanţi la staţiile de benzină din fosta republică sovietică, bogată în petrol şi gaze naturale, cu peste 18 milioane de locuitori. Acestea s-au transformat în proteste antiguvernamentale.

CITEȘTE ȘI

Distribuie:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *