Tinerii din Constanța cer revocarea ministrului Transporturilor pentru încălcarea Legii Educației

Federația Tinerilor din Constanța (FTC) cere revocarea ministrului Transporturilor, Petru Șorin Bușe, pentru „incapacitatea acestuia de a rezolva problema aplicării legii pentru reducerile la elevi și studenți”.

Potrivit FTC, Guvernul României, prin H.G. nr. 309/1996, calculează în mod nelegal reducerea la transportul feroviar pentru elevi și studenți. Astfel, potrivit hotărârii, elevii și studenții ar beneficia de reducerea de 50% prevăzută de legea educației (art. 84 alin. (1) și art. 205 alin. (2)) doar pentru trenurile Regio, deși conform legii, elevii trebuie să aibă reducere de 50% și pentru trenurile Interregio și Intercity.

FTC susține că fostul ministru al Transporturilor a promis în luna mai că din toamnă această ilegalitate va fi remediată, însă acest lucru nu s-a întâmplat.

„Ne aflăm în mijlocul lunii octombrie și nu există niciun proiect de hotărâre de guvern inițiat de către actualul Guvern pentru corectarea H.G. nr. 309/1996, conform site-urilor mt.gov.ro și sgg.ro”, susțin cei de la FTC.

Tinerii mai cer premierului Dacian Cioloș trimiterea Corpului de Control la Ministerul Transporturilor pentru a constata faptele prevăzute de legea penală și pentru sesizarea organelor judiciare.

„Unui student din România îi este limitat dreptul de a beneficia de reducere cu 50% la transportul feroviar printr-un artificiu administrativ cu niște cupoane ilegale care generează și multă birocrație în mediul universitar. De asemenea, această procedură îngreunează achiziția de bilete și reducerile ar trebui să fie acordate în baza carnetului de student vizat la toate categoriile de tren, așa cum scrie în legea educației. Studenții se plâng că nu pot beneficia în acest moment de tarife reduse cu 50% la biletele achiziționate online la toate categoriile de trenuri din cauza prezentei proceduri” a declarat Cristian-George Farauanu, președintele Asociației Studenților din Constanța.

„Acum o săptămână am depus o plângere prealabilă la Guvernul României și am solicitat Curții de Apel București suspendarea acestui mod greșit de calcul care are ca scop vătămarea elevilor și studenților. Nu există niciun motiv pentru care să mai așteptăm să fim batjocoriți. Este un caz incredibil în care statul fură de la elevi și studenți. Vom acționa pe calea legală și așa cum am dovedit și până acum, vom câștiga și vom obliga Guvernul să despăgubească elevii și studenții. Sigur, asta nu va înlătura răspunderea penală a multor miniștri ai transporturilor”, a declarat Alexandru Bajdechi (FOTO), președintele FTC.

DISTRIBUIE ARTICOLUL!
  •  

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *