Spread the love

Măsura privind creditele fără dobândă, garantate de stat, pentru tinerii cu vârste cuprinse între 16 și 26 de ani, respectiv pentru categoria de vârstă 26-55 de ani, anunțată recent de Guvern este percepută în mod negativ de tineretul liberal, întrucât „guvernul Dăncilă-Dragnea a uitat să se consulte tocmai cu tinerii în chestiunea creditelor fără dobândă”.

„Zi de zi, guvernul PSD ne arată noi modalități de risipire a banului public. Liviu Dragnea vrea ca noua generație să fie dependentă de pomeni electorale, aceasta este singura politică educațională pe care o promovează. Mai mult, guvernul Dăncilă-Dragnea a uitat să se consulte tocmai cu tinerii în chestiunea creditelor fără dobândă: principalii reprezentanți ai elevilor, studenților și tinerilor din România au reclamat tocmai lipsa consultării și a dezbaterii în spațiul public. Dacă tot este atât de interesat de educația tinerilor, atunci PSD să respecte legea privind alocarea a 6% din PIB pentru acest domeniu. Și în 2018, alocarea bugetară pentru Educație este de aproximativ 3%, în condițiile în care media UE a procentului din PIB alocat educaţiei este de 5,4%, iar media în Europa de Est este de 4,7%”, precizează tinerii liberali.

De asemenea, aceștia consideră că dacă fiecare dintre cei 8 milioane de cetățeni vizați ar accesa 35.000 RON, prin acest program, ar însemna finanțări noi în valoare totală de peste 60 de miliarde de euro.

„Suma este enormă dacă o comparăm cu datele BNR privind creditele bancare acordate societăților nefinanciare – 22 de miliarde de euro – sau cu cele acordate gospodăriilor populației – 27 de miliarde de euro. Chiar și jumătate din această posibilă sumă ar putea ridica atât costul de finanțare pentru cei cu credite aflate în desfășurare (prin creșterea ROBOR) cât și inflația. Doar un populist iresponsabil poate aprecia această nouă pomană electorală marca PSD. Argumentele prezentate de vicepremierul Viorel Ștefan pentru implementarea acestui program precum șomajul ridicat în rândul tinerilor sau dificultățile mari pentru finalizarea studiilor sunt ilogice. O utilizare judicioasă și mai inteligentă a banului public poate fi o soluție, nu o nouă gaură bugetară prin care statul garantează noi credite – ignorând procentul ridicat de credite neperformante pe care îl înregistrează deja România – pentru persoane despre care nu știm cum și când pot returna sumele contractate. România se împrumută la câteva zile pentru a achita pensii și salarii, de unde poate statul să suporte, în plus, aceste credite guvernamentale?Potrivit datelor Eurostat, rata abandonului școlar a crescut în România, ajungând la 18,5%, astfel că ne aflăm pe locul trei în Uniunea Europeană la acest capitol. Mii de școli nu au autorizații sanitare și de incendiu și circa 30% dintre școli au toaletele în curte. Și acestea sunt doar câteva date care arată starea jalnică în care se află învățământul românesc. Cum o să ajute creditele fără dobândă în rezolvarea acestor probleme stringente ale sistemului de educație din România?”, au mai precizat reprezentanții TNL.

Facebook Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *