Timișoara intră în carantină! Șeful CJ Timiș critică decizia: „Nu sunt de acord…” (UPDATE)

UPDATE

Primarul municipiului Timişoara, Dominic Fritz, a declarat că decizia de carantinare a oraşului a fost probabil cea mai dificilă decizie pe care a luat-o în viaţa lui, dar că a fost nevoie de o astfel de măsură pentru a stopa virusul.

Este o zi tristă pentru Timişoara, dar şi o zi în care este nevoie de o măsură de urgenţă pentru a stopa virusul. Am văzut că măsurile de restricţie în vigoare nu sunt de ajuns pentru a face faţă acestui virus la noi, în Timişoara. După 2 ore de discuţii în acest CJSU am votat şi eu cu inima foarte grea pentru această carantinare. Eu cred că doar aşa putem să interupem de urgenţă acest lanţ al infectarilor. Am votat cu da pentru că semnalele pe care le primim din spitalele Timişoarei sunt foarte serioase, nu mai avem locuri în AŢI, cazurile sunt tot mai grele, npua tulpină e foarte agresivă şi fără această frână de urgenţă nu am fi reuşit scăderea cazurilor în spitale. Al doilea motiv este pentru că în faţă acestei dinamici nu am văzut altă posibilitate de a intră în normal, iar teamă mea a fost să nu mai reuşim înainte de Paşti să avem o normalitate. De aceea am luat aceatsa hotărâre pentru aceste două săptămâni în care limităm mobilitatea timişorenilor, în speranţa că vom reuşi să suprimam această creştere, că în aprilie să avem din nou cifre care ne permit o viaţă normală”, a declarat Fritz, sâmbătă, într-o conferinţă de presă.

Edilul a declarat că este conştient de frustrarea timişorenilor, dar că măsură a fost una necesară:

Sunt conştient că există o furie, frustrare, dezamăgire şi în rândul părinţilor, şi în rândul celor din HoReCa, dar încă o dată, am ajuns la concluzia că această este singură posibilitate cum putem să păstrăm şansele şi economice pentru viitorul economiei din Timsioara. Degeaba evităm acum, eu cred că aceste măsuri de restricţii nu trebuie să rămână singură soluţie a noastră în pandemie. Lucrăm la extinderea paturilor AŢI la Spitalul Municipal, vom avea o nouă linie de garda, am deschis joi din nou Clinică Ascar, cu 70 de patru în plus. Am avut azi dimineaţă o convorbire şi cu col. Gheorghiţă şi am discutat suplimentarea dozelor de vaccin pentru Timişoara, a fost de acord şi mă bucur că vom putea să suplimentăm, iar din 15 martie vom putea deschide şi mai multe fluxuri”, a mai spus Fritz.

Primarul municipiului Timişoara a adăugat că e nevoie de unele măsuri luate la nivel naţional:

Cred că avem nevoie de nişte măsuri la nivel naţional pentru a compensa financiar care suferă. O măsură care poate fi luată printr o OUG ar fi să scutim timişorenii sau orice cetăţeni care trăiesc în zona carantinata, să scutim din impozitul pe venit pentru perioada de carantinata. Eu cred că e nevoie că la nivel naţional să avem un nou sens al urgenţei în această perioadă a pandemiei. Eu cred că lipsa discursului naţional şi lipsa asumării a liderilor politici, cred că avem nevoie din nou de o dezbatere naţională, care sunt măsurile cele mai bune în această pandemie, avem nevoie să conştientizăm oamenii că situaţia este serioasă şi speranţa mea este că noi în Timişoara să găsim o cale de a ieşi din pandemie. Din păcate momentan legea nu ne permite să luăm nicio măsură restrictivă în plus fără să instituim carantină. Cred că este o greşeală, ar trebui măsuri restrictive în plus în funcţie de situaţia locală. Noi am fost în situaţia de a lasă lucrurile aşa cum sunt sau să instituim carantină, că să putem lua măsuri”, a mai declarat Fritz.

Dominic Fritz a făcut apel la timişoreni să respecte măsurile de carantinare şi a subliniat că votarea în vafoarea carantinei a fost „probabil” cea mai grea decizie luată în viaţă sa:

„Fac apel la timişoreni să respecte aceste măsuri. Cel mai rău lucru ar fi să avem această carantină, să sufere cei care suferă din cauza acestei carantine şi să nu avem rezultate. Trebuie că în aceste două săptămâni să scădem repede cifreele. Eu am încredere. Vom avea, de săptămâna viitoare şi un call center pentru cei care se consulta cu situaţii deosebite sau cei care au întrebări despre măsuri, ce este permis şi ce nu este permis. Eu cred că am găsit un echilibru, pentru populaţie o continuare a vieţii este posibilă, cu o continaure a scăderii ratei de infectari. Mulţumesc timisoreilor pentru înţelegere, pentru maturitate. Eu ştiu că situaţia este dificilă pentru noi toţi, a fost o decizie dura, pentru mine personal probabil cea mai dificilă decizie pe care am luat o în viaţă mea, dar vom vedea că peste câteva săptămâni că vom reveni la normalitate”, a mai declarat Fritz.

ȘTIREA INIȚIALĂ

Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Timiș a decis, astăzi, ca Timișoara și localitățile limitrofe Moșnița Nouă, Giroc, Dumbrăvița și Ghiroda să intre în carantină din cauza creșterii ratei de infectare cu COVID 19. Președintele CJ Timiș Alin Nica a spus la Antena3 că nu este de acord cu această decizie, precizând că această măsură ar trebui dublată de o creștere a numărului de vaccinări.

Nu sunt de acord cu carantinarea în orice circumstanțe și oricum sau doar de formă, pentru că am văzut că o carantinare chiar și de cinci ori, cum a fost în cazul Dumbrăviței, n-a avut absolut niciun efect. Cred că această măsură de carantinare ar trebui dublată de o creștere a numărului de vaccinări și cred că ar putea fi o soluție de durată pentru scăderea acestui indice”, a declarat președintele CJ Timiș, Alin Nica.

Conform deciziei luate, sâmbătă, de Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă (CJSU) Timiş, începând cu data de 8 martie 2021 ora 00,00 în perimetrul vizat este strict interzisă intrarea/ieşirea în/din zona carantinată prin alte zone şi căi de acces decât cele deschise circulaţiei publice de pe drumurile naţionale, judeţene, comunale şi forestiere. Circulaţia şi staţionarea persoanelor în spaţiile publice, din interiorul zonei carantinate, sunt interzise, cu excepţia motivelor bine justificate, pe baza declaraţiei pe propria răspundere, legitimaţiei de serviciu sau a adeverinţei eliberate de angajator. Totodată, în interiorul localităţilor se interzice circulaţia persoanelor în grupuri pietonale mai mari de şase persoane care nu aparţin aceleiaşi familii, precum şi formarea unor asemenea grupuri.

În perioada următoare se va limita programul de lucru cu publicul al operatorilor economici din domeniul comercializării de bunuri alimentare şi nealimentare până la ora 20,00, cu excepţia farmaciilor şi a staţiilor de distribuţie carburant care pot avea program nonstop. Se va limita numărul de persoane în incinta magazinelor/ supermagazinelor/ hipermagazinelor la maximum 30% din capacitate, cu respectarea normelor de distanţare fizică. În cazul centrelor comerciale şi parcurilor se limitează accesul persoanelor astfel încât să se asigure 8 metri pătraţi de persoană, cu respectarea normelor de distanţare.

Şeful DSU, Raed Arafat, a anunţat că urmează să semneze ordinul de carantinare a Timişoarei şi comunelor periurbane, Giroc, Mosnita Nouă, Dumbrăviţa şi Ghiroda. El a adăugat că la sfârşit de săptămâna vor rămâne deschise doar magazinele alimentare şi farmaciile. Mall-urile şi terasele vor fi închise.

Trebuie să ne uităm la situaţia în care ne aflăm acum. Timişoara are cea mai mare incindeta dintre municipiile care au incidenţa mare. În ultiima perioadă am asistat la o creştere zilnică. În acelaşi timp, în sectorul sanitar există o presiune foarte mare, paturile de AŢI sunt pline şi greutatea de a găşi locuri pentru pacienţii cu oxigen. De ce sectorul sanitar acum este sub o presiune mai mare acum decât în noiembrie – decembrie. Pentru că acesta vine peste valul trecut, iar secţiile de AŢI nu sunt goale, ele vin cu pacienţi din valul trecut, şi asta înseamnă că putem să ajungem oricând să nu mai avem locuri. Este clar, singură metodă de a limita raspândirea virusului este limitarea deplasărilor, binenţeles şi masca şi igienă”, a declarat Arafat.

Şeful DSU a adăugat că este „foarte corectă” decizia carantinarii Timişoarei în acest moment.

De ce acum? Dacă începem acum, este posibil să iasă Timişoara din carantină peste 14 zile, hai să zicem la 21 de zile. Începerea acum este foarte corectă şi cred că asta am căzut de acord în cadrul comitetului. Dacă carantinam doar unele localităţi, şi aţi văzut că nu este vorba numai de Timsioara, ci include comunele Dumbrăviţa, Ghiroda, Mosnita Nouă, Giroc, care vor fi tartate că un tot întreg. Asta va face mai uşor controlul. Dacă noi carantinam o localitate din care oamenii toată ziua pleacă şi se întorc în Tinisoara, dacă carantinam Timişoara fără să carantinam loc în care oamenii se întorc seară, atunci nu ajută. Înţelegem foarte bine cu toţii că nu este o măsură palcuta, uşoară. Sutem deja sub presiunea pandemiei, dar din păcate nici virusul nu este cel de acum un an, avem o tulpină nouă care se răspândeşte mai uşor. Sunt ţări, în Ungaria, deja au ajuns la 7000 de cazuri. Asta ne arată că trebuie să fim foarte precauţi. Asta va terbui să meargă în paralel cu campania de vaccinare”, a declarat Arafat.

El a precizat că ştie că trebuie să crească numărul dozelor de vaccin care vor fi direcţionate spre Timişoara.

Domnul preşedinte al Consiliului Judeţean zice că trebuie să intensificăm vaccinarea în Timişoara şi zonele mai afectate. Asta ştiu, că urmează să crească numărul dozelor în zone că Timsioara, să putem controla situaţia mai bine. Sunt 2 situaţii aici, numărul de vaccinare care intră în ţară şi faptul că vaccinul are efect după câteva săptămâni. Toate aceste aspecte au fost luate în calcul. Am văzut îngrijorarea preşedintelui Consiliului Judeţean, primar, prefect, în sensul în care nimeni nu vrea să ia măsuri exagerate, dar toată lumea vrea măsuri care să vină în sprijinul populaţiei”, a mai declarat Arafat.

Raed Arafat a mai precizat că urmează să semneze ordinul de carantinare.

Urmează să semnez ordiul în conformitate cu toate prevederile care sunt în vigoare. Sunt 2 tipuri de măsuri – generale şi care se aplică în timpul weekendului. În weekend vor rămâne deschise doar magazinele alimentare, farmaciile, nu vor fi deshise mall urile, centrele comerciale şi celalate magazine. Tocmai că să încurajăm oamenii să nu iasă decât dacă e stric necesar”, a spus Arafat. Şeful DSU a făcut apel la populaţie să suporte măsurile impuse de carantină. ”Apelul către populaţie este să suprote aceste măsuri şi să înţeleagă de ce le luăm. E o presiune asupra oricărui om, dar să fie toată lumea responsabilă. Ieşiţi numai dacă trebuie. Declaraţiile să fie reale. Să nu ieşiţi din localitate dacă nu trebuie să ieşiţi, să nu ieşiţi pentru anumite activităţi care nu sunt prevăzute şi sperăm că în cel mai scurt timp să se revină la o situaţie cât mai aproape de normal. În acest moment, cred că decizia pe care a luat o comitetul cred că trebuia să fie luată la acest moment şi sper că impactul să fie cel scontat în următoarea perioadă”, a mai anunţat Arafat.

Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Timiş a decis, sâmbătă, în cadrul unei şedinţe, carantinarea municipiului Timişoara şi a comunelor periurbane Giroc, Mosnita Nouă, Dumbrăviţa şi Ghiroda. Decizia va intră în vigoare în dată de 8 martie, de la ora 00.00.

PE ACELAȘI SUBIECT:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.