INTERVIU Theodor Paleologu (candidat PMP): „Scopurile educației sunt autonomia și moștenirea. Propun o SCHIMBARE RADICALĂ a educației din România”

Candidatul PMP la alegerile prezidențiale, Theodor Paleologu, consideră că în România se vorbește mult și degeaba despre sistemul de educație, întrucât nu definim cu adevărat scopurile educației. În opinia lui Paleologu, rostul școlii este să formeze indivizi autonomi din punct de vedere profesional, moral și intelectual, așa cum a precizat într-un interviu pentru TOMIS NEWS:

REPORTER: Care este, în opinia dumneavoastră, rostul școlii?

THEODOR PALEOLOGU: Se vorbește mult în România, dar mult și degeaba, pentru că nu definim cu adevărat scopurile educației. Scopurile educației în viziunea mea sunt două: autonomia și moștenirea! Rostul școlii, învățământului, educației, este să formeze indivizi autonomi din punct de vedere profesional, moral și intelectual. Autonomie profesională înseamnă ca, după școală, după universitate, elevii și studenții să fie capabili să trăiască din munca lor, să aplice ce au învățat, să câștige o pâine din ce au învățat în școală. Autonomia morală vizează capacitatea fiecăruia dintre noi de a face distincția între bine și rău. Și, în sfârșit, foarte importantă – autonomia intelectuală. Rostul școlii este să îi facă pe elevi, pe studenți, să gândească cu mintea lor, să aibă spirit critic, să fie capabili să argumenteze, să își spună punctul de vedere, lucru care în momentul de față este descurajat de educația de la noi din țară, este descurajat de sistemul nostru educațional pe care l-am moștenit din perioada comunistă.

REPORTER: Ce propuneți, concret, dumneavoastră în acest sens?

THEODOR PALEOLOGU: Eu vă propun o schimbare cu adevărat radicală! Sigur, putem vorbi despre o sumedenie de aspecte tehnice, despre dublarea bugetului, despre salarizarea profesorilor, de lucru extrem de importante, dar în primul rând trebuie să definim foarte clar scopurile educației: autonomia și moștenirea, pentru că moștenirea presupune transmiterea cunoștințelor, a moștenirii științifice, culturale, istorice, a României și a Europei în ansamblul ei. Aceștia sunt pilonii educației și pornind de la niște idei atât de simple putem avea aplicații concrete.

REPORTER: În privința profesorilor?

THEODOR PALEOLOGU: Atunci când spunem că rostul educației este autonomia atunci și profesorii vor fi formați în așa fel încât să poată favoriza autonomia elevilor și studenților. Așadar, această idee atât de simplă este legată de cel mai important pas în educația de la noi, anume formarea profesorilor, schimbarea în educație începe cu schimbarea stilului de predare, începe cu profesorii, care trebuie motivați prin salarii corespunzătoare, dar în același timp trebuie formați în așa fel încât să își facă cu adevărat meseria, să își îndeplinească menirea în societate.

Comandat de Partidul Mișcarea Populară, codul unic de identificare atribuit mandatarului 31190006.

CITEȘTE ȘI:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *