Tensiuni militare din partea Moscovei la Marea Neagră. Flota rusă a tras cu muniție de război!

Cantonarea trupelor NATO în România, în special în zona de litoral, a atras mânia Moscovei, care simte că pierde controlul militar la Marea Neagră. În ultimii ani, s-au înregistrat numeroase incidente în care au fost implicate forțe armate ale Rusiei, pe de o parte, și cele NATO (SUA sau Marea Britanie), pe altă parte.

Recent, a fost înregistrat un nou incident, care sporește tensiunile între NATO și Rusia. Șase bombardiere rusești au fost interceptate deasupra Mării Negre de către avioane de vânătoare britanice desfășurate în România şi care securizează spațiul aerian al NATO. Aparatele de zbor de tip Eurofighter Typhoon au decolat, luni dimineață, de la baza aeriană Mihail Kogălniceanu (sud-est) „în răspuns la prezența a șase bombardiere tip Sukhoi Su-24 Fencer care se aflau în apropierea spațiului aerian al NATO, deasupra Mării Negre“. Ulterior, bombardierele rusești s-au îndreptat spre Crimeea.

„Această operațiune face parte din misiunea poliţiei aeriene consolidate a NATO în cadrul căreia acționează Royal Air Force pentru a descuraja orice agresiune a Rusiei, pentru a da asigurări prietenilor români și a pune în aplicare angajamentul Regatului Unit de a asigura apărarea colectivă a țărilor membre NATO“, au precizat forțele aeriene britanice.

„Am fost avertizaţi în legătură cu o importantă activitate aeriană rusă care a avut loc aproape toată noaptea (…) înainte de a primi ordinul de a decola“, a declarat unul dintre piloţi.

Pe de altă parte, autoritățile militare ruse au anunțat că fregata Amiral Grigorovici a efectuat un exercițiu de trageri cu muniție de război în Marea Neagră, fiind pentru prima dată când o navă din cadrul flotei ruse de la Marea Neagră utilizează o rachetă de croazieră Kalibr pentru a lovi o țintă navală.

„În conformitate cu planul de antrenament de luptă, fregata Amiral Grigorovici din cadrul Flotei Mării Negre a efectuat un exercițiu de trageri cu muniție de război pentru a lovi cu sistemul de rachete Kalibr o țintă de suprafață într-un poligon naval din Marea Neagră“, a comunicat biroul de presă al Flotei ruse.

Amintim că, la începutul lunii august, Ministrul Apărării Naționale, Mihai Fifor, a efectuat, împreună cu omologul său britanic, Gavin Williamson, o vizită la Baza 57 Aeriană Mihail Kogălniceanu, unde cei doi miniștri s-au întâlnit și au discutat cu piloții și personalul tehnic care deservesc cele patru aeronave Typhoon ale Forțelor Aeriene Britanice și cu personalul român din baza militară. El a spus atunci că misiunea piloților britanici nu este una ușoară, pentru că este una încercată de încălcări ale spațiului aerian aliat (de către Rusia, n.r.). La rândul său, Gavin Williamson a punctat faptul că militarii NATO au fost martorii unei creșteri înzecite a activității submarinelor Rusiei în Marea Nordului și nordul Atlanticului, dar au și dovada că se folosesc pentru prima dată agenți chimici pe pământ european după încheierea celui de-al Doilea Război Mondial.

Între timp, Canada trimite în România 135 de militari şi cinci avioane multirol F/A-18 Hornet, pentru participarea la misiuni de poliţie aeriană ale Alianţei Nord-Atlantice, anunţă Forţele Aeriene canadiene. Misiunea canadiană în România se va desfăşura în perioada septembrie-decembrie 2018, în cadrul Operaţiunii Reasigurare (Reassurance), contribuţia Canadei la activităţile NATO în centrul şi estul Europei.

Anunțul canadian vine după ce șase bombardiere ruseşti au fost interceptate deasupra Mării Negre de către avioane de vânătoare britanice desfăşurate în România şi care securizează spaţiul aerian al NATO.

CITEȘTE ȘI:

VIDEO Ministrul Apărării, Mihai Fifor, la baza de la Mihail Kogălniceanu, către piloții militari britanici: „Știu că misiunea nu este una ușoară, fiind încercată de încălcări ale spațiului aerian aliat”

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.