Tensiuni la Consiliul Județean. Liberalii reclamă că li se scot proiectele de pe ordinea de zi. PSD și PMP le bat obrazul: „Ați făcut PROPUNERI de proiecte, de bani pentru primăriile PNL”

Ședința de miercuri a Consiliului Județean Constanța a fost marcată de noi tensiuni între reprezentanții puterii și cei ai opoziției. Ciondănenile au apărut încă de dimineață, când președintele PNL Constanța, deputatul Bogdan Huțucă, alături de mai mulți consilieri județeni liberali, au precizat că PNL a depus 11 proiecte de hotărâre într-un an și jumătate și nici unul nu a intrat la votul final din plenul CJC. Proaspăt numitul lider al consilierilor județeni liberali, Marian Iordache, a precizat că „vom trece peste asta” și a anunțat că se lucrează la alte proiecte pe care PNL Constanța le-ar dori adoptate.

„Am avut discuții cu domnul președinte Țuțuianu, despre spitalul de pediatrie a spus că este un obiectiv al CJC, la teatrul de copii evident… Din păcate, ele trenează, împiedicându-se de niște discuții, dacă e OK acel teren sau nu sau o eventuală colaborare cu ministerul Transporturilor pentru transferarea spitalului CFR… Faptul că cineva s-a oboist, a găsit un teren liber de sarcini, amplasat într-o zonă optimă pentru ce înseamnă un asemenea obiectiv. Spitalul de pediatrie îl rulăm de ani de zile, nu mai trebuie să pierdem timpul… Noi dorim ca CJC să își arate acordul pentru oportunitatea acestor proiecte! Pentru acest lucru, pentru a fi siguri că nu vor da cu un pas înapoi, să rezolve cu studiile de fezabilitate. (…) Din punct de vedere financiar este mai eficient să modernizezi un spital deja existent sau să construiești unul nou… Pentru a avea răspuns la aceste întrebări, financiar sau din punct de vedere al actului medical, eu spun să nu mai lucrăm ca până acum. Să facem un studiu de fezabilitate, să ne spună specialiștii ce este mai eficient. Nu vrem altceva din partea CJC decât fermitate. În funcție de rezultatul studiilor de fezabilitate avem convingerea că vom trece la proiectare și de acolo la finanțare. (…) Noi am cerut o serie de clarificări cu privire la bugetul de venituri și cheltuieli raportat la execuție și, de asemenea, pe programul de investiții pe 2018”, a spus deputatul Bogdan Huțucă, în cadrul conferinței de miercuri dimineață.

În ceea ce privește propunerile concrete pe care liberalii constănțeni vor să le facă, acestea au fost prezentate de Marian Iordache și este vorba despre menționatul spital de pediatrie, proiect inițiat de consilierul Cristian Zahariuc; un teatru de copii, la care lucrează Stelian Gima; grădini senzoriale la centrele pentru copiii cu handicap sau un proiect ambițios: abandonarea practicii „medievale”, cu referire la școlile care au toalete în curte, studiul fiind pregătit de Marian Crușoveanu.

hutuca iordache pnl

„Aș pleca de la ideea că noi am făcut opoziție constructivă, am criticat doar derapajele, iar tot ceea ce s-a votat într-un an și jumătate au însemnat doar schimbări de fațadă, nu au fost politici radicale care să modifice obiective importante. Ne propunem să venim cu idele noastre și să sperăm că acele teme vor căpăta voturile consilierilor în funcție. Bugetul din acest an este mai mic, de sărăcie. Venituri mai mici înseamnă cheltuieli mai mici și obiective mai puțin atinse. Inițierea unor obiective importante pentru județul Constanța ar trebui să revină în atenția celor care decid în numele cetățenilor. Colegii noștri au pregătit câteva proiecte care țin de domeniul economic, educației, asistenței sociale sau culturale. (…) Anul acesta dorim ca prin proiectele pe care le promovăm nici o școală din județ să nu mai aibă toalete în curte, toate să beneficieze de condiții civilizate și de un nivel de igienă corespunzător. (…) S-au depus 11 proiecte și nici unul nu a ajuns pe ordinea de zi. Este un eșec pe care dorim să îl depășim”, a spus Marian Iordache.

O ședință cu „cântec”

Afirmațiile liberalilor au inflamat spiritele în cadrul ședinței Consiliului Județean, când se adoptau proiectele privind bugetele de venituri și cheltuieli ale mai multor instituții subordonate. În momentul în care s-a ajuns la lista obiectivelor de investiții ale județului pe anul în curs și după ce liberalii au precizat că au inițiat 11 proiecte de hotărâre care nu au fost dezbătute, aceștia au intrat sub tirul președintelui CJC, Marius Horia Țuțuianu și a vicepreședintelui Claudiu-Iorga Palaz. De asemenea, la finalizarea acțiunii de demolare a liberalilor a contribuit și secretarul județului, Mariana Belu. Dialogul dintre cei menționați a fost spumos, iar tonul a fost dat de Țuțuianu.

„Un proiect durează, se lucrează, se analizează și apoi se aprobă!”, a spus Țuțuianu.

Atât i-a trebuit lui Claudiu Palaz, ca să declanșeze ofensiva împotriva consilierilor județeni liberali.

„Afirmația pe care ați făcut-o cu cele 11 proiecte și noi ne-am permis, Executivul, să vi le scoatem de pe ordinea de zi, este un abuz. Nu am văzut să vă scoată proiect de hotărâre să nu intre pe ordinea de zi. Nu are voie! Proiectul că e prost, că e bun, se supune dezbaterii. Toată lumea a înțeles că ați depus niște proiecte și niște chibiți de la Consiliu vi le-a scos de pe ordinea de zi, nu e corect. Asta ar fi variantă corectă de exprimare: propunerile de proiecte”, a spus Claudiu Palaz.

Din tensiune în tensiune s-a ajuns la discuția privind spitalul de pediatrie. Nici un partid nu are o soluție clară în momentul de față, dar politicienii locali au preferat să se certe.

„Sunt demersurile făcute pentru preluarea clădirii spitalului CFR, înaintate. CJC nu a preluat încă și nu preia spitalul CFR, este vorba doar de o anexă a spitalului CFR și vedem dacă ministerul Transporturilor ne va da acea clădire. Dacă nu, vom gândi o altă strategie pentru altă clădire ca să facem spitalul de pediatrie în orașul Constanța! (…) Mai întâi trebuie să aveți o fundamentare corectă, reală și echidistantă a ceea ce vreți să facem! (…) Știu de propunerile respective, data viitoare vă rog să nu mai solicitați bani doar pentru primăriile PNL”, a spus Marius Horia Țuțuianu, iar replica consilierului liberal Bogdan Bola a constat în faptul că „erau acolo și două primării ale PSD”!

Intervenția lui Țuțuianu l-a inflamat pe consilierul liberal Marius Enescu.

„Desființăm un spital ca să facem altul? Eu lucrez la spitalul CFR!”, a spus Marius Enescu, acompaniat de Marian Iordache.

„Noi suntem CJC! Pentru motivele discutate, noi considerăm că bugetul trebuie să sufere modificări! Anul trecut, ați organizat ședințele în ultima zi a fiecărui luni. Nu aveam cum să știm că veți face această ședință pe 14. Într-adevăr, formalitățile noastre au fost făcute luni…”, a spus Marian Iordache.

iordache

Spre finalul discuțiilor a intervenit și secretarul Mariana Belu.

„Am verificat la registratură, l-am sunat pe domnul consilier Bola (care a confirmat discuția – n.a.)… Am găsit hârtia depusă luni, 12 februarie… Era vorba de niște alocări de sume pentru diferite localități din județul Constanța pentru dezvoltare locală. Noi nu putem să prindem în buget sume de bani cu care să facem investiții pe teritoriul altui UAT, nu ne permite legea 273. Acele solicitări și cu listele pe care le aveați în spate cu solicitările UAT-urilor le-am predat la direcția economică, pentru a fi avute în vedere în momentul în care vom promova acele proiecte privind alocări de sume din impozitul pe venit pentru dezvoltare rurală. Am făcut demersurile, în nici un caz nu au fost 11 proiecte. Este datoria Executivului și chiar și două fraze dacă sunt scrise se va redacta acel proiect. Din propunerile dumneavoastră nu puteam veni cu un proiect. Acea comisie (economică – n.r.) să susțină și să fie aprobate alocările respective”, a spus Mariana Belu.

DISTRIBUIE ARTICOLUL!
  •  

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *