TENSIUNI în coaliție! PSD nu e de acord cu obligativitatea certificatului covid la locul de muncă: Proiectul lui Rafila NU mai este de actualitate

Discuții intense în coaliție pe marginea certificatului verde! PNL nu este de acord cu obligativitatea introducerii certificatului verde la locul de muncă, având în vedere că sunt semnale că OUG dată deja prezintă elemente de neconstituționalitate și poate fi atacată la CCR. Astfel, PNL susține că este nevoie de un proiect de lege care să transpună ceea ce este în Ordonanța de Urgență, spun surse politice pentru STIRIPESURSE.RO. Mai mult, președintele PNL Florin Cîțu nu este de acord cu obligativitatea certificatului la locul de muncă decât, cel mult, pentru anumite categorii – profesori și medici, având în vedere gradul de vaccinare ridicat în rândul acestora. Altfel, pentru restul angajatorilor, liderul PNL vrea ca decizia să rămână la latitudinea lor, dacă vor cere certificat verde angajaților sau nu. Până în acest moment nu este însă o decizie finală în coaliție.

Preşedintele Senatului, Florin Cîţu, a declarat, joi, că proiectul privind certificatul verde COVID trebuie să fie în acord cu prevederile constituţionale, să stimuleze campania de vaccinare şi să menţină economia deschisă.

Noi ieri am spus: avem o variantă, am trimis-o către specialiştii jurişti, să vadă dacă este constituţională şi să meargă mai departe. (…) Nu avem o concluzie. Înţeleg că se tot discută. Eu nu pot să discut pe ceva ce nu avem. Orice măsură luăm, trebuie să aibă o motivaţie şi trebuie să ne gândim la impact. Uitaţi-vă la măsurile pe care le-am luat pentru economie, se văd rezultatele acum. Aşa şi pentru sănătate, trebuie să fie măsuri care să fie legale, constituţionale, dar care să aibă şi un rezultat. Din punctul meu de vedere, important este ca acest certificat verde să fie o motivaţie pentru oameni să se vaccineze, dar să menţină şi economia deschisă”, a afirmat el, într-o declaraţie acordată presei, la Palatul Parlamentului.

Cîţu a precizat că proiectul trebuie să fie unul constituţional, deoarece există riscul să fie atacat la CCR de Avocatul Poporului.

Cu ce am fost eu de acord, am făcut acea ordonanţă, este un proiect de lege în Parlamentul României, unde vorbeam de sistemul sanitar şi de stat şi privat. După aceea, a fost extins. Acum nu pot să vorbesc despre ceva ce nu avem. A fost trimisă o variantă (de ministrul Sănătăţii – n.r.), dar nu este variantă finală. Când o să avem o variantă finală, putem să discutăm. (…) Eu sunt de acord cu toate măsurile care stimulează campania de vaccinare. Trebuie să ne gândim că orice măsuri ia un Guvern au efecte directe şi indirecte şi ele trebuie să fie şi constituţionale. Până când nu avem o variantă, eu nu pot să discut. Cu ce am fost de acord şi ce am vrut eu să fac, ştiţi foarte bine”, a explicat liderul PNL.

Potrivit acestuia, este aşteptată varianta finală a proiectului de la Guvern, pentru a fi analizată.

Astăzi există certificatul verde în România. El se foloseşte când mergeţi la mall-uri, la restaurante. Este o ordonanţă pe care am dat-o şi rolul acesteia a fost de a stimula campania de vaccinare, a motiva oamenii să se vaccineze şi de a menţine economia deschisă. Vom vedea dacă există un model de îmbunătăţire a ceea ce avem acum. Aşteptăm varianta de la Guvern şi apoi vom putea să discutăm pe ea”, a indicat Florin Cîţu.

Președintele PNL, Florin Cîțu, susține că varianta proiectului care nu mai prevede obligativitatea certificatului verde la locul de muncă nu este cea finală.

Nu pot să vorbesc de ceva ce nu avem. A fost trimisă o variantă, dar nu e finală. Eu am spus că avem un proiect în Parlament și să mergem mai departe. Eu sunt de acord cu toate măsurile care stimulează campania de vaccinare. Orice măsură are efecte directe și indirecte. Până nu avem o variantă eu nu pot să discut. Nu știu de unde aveți dvs. (n. r.: către jurnaliști)  informația dacă acesta e proiectul final. Am trimis la specialiști. Orice măsură luăm trebuie să aibă un impact. Din punctul meu de vedere  acest certificat trebuie să fie o motivație să se vaccineze oamenii. Hai să avem o variantă de proiect”, a spus Cîțu.

PSD, PNL și UDMR s-au înțeles ca certificatul electronic COVID-19 să fie adoptat până la finalul anului. Miercuri seara aceștia au modificat proiectul întocmit de ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, așa încât să fie eliminată prevederea care condiționa accesul angajaților la locul la muncă în funcție de certificatul verde.

Președintele PSD, Macel Ciolacu, a precizat că „eu nu am susținut așa ceva. Nici nu trecea de CCR. Certificatul (n.r.: electronic Covid) pentru mine nu a fost un scop, este un mijloc”, a spus liderul PSD pentru G4media.ro.

Miercuri seara, președintele Klaus Iohannis a avut o întâlnire cu liderii coaliției de guvernare, iar în urma acestei întâlniri s-a decis ca certificatul COVID la locul de muncă să nu devină obligatoriu. Potrivit surselor Antena 3, președintele Klaus Iohannis le-a transmis liderilor coaliției că nu este momentul pentru a lua astfel de măsuri, ținând cont și de protestele care au avut loc la Palatul Parlamentului. Conform surselor citate, ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, nu este de acord cu solicitarea președintelui României, Klaus Iohannis, iar joi ar urma să se ia o decizie finală în privința certificatului. De asemenea, de precizat în acest context e și declarația lui Alexandru Rafila, care a amenințat cu demisia dacă România nu implementează certificatul verde.

Inițial, liderii coaliției au decis ca proiectul să fie trecut săptămâna următoare prin Guvern și ulterior să fie transmis spre dezbatere și adoptare către Parlament.

Certificatul reduce mult riscul de transmitere, dar trebuie să intre rapid în vigoare, înainte de posibila creștere a numărului de cazuri. Din punctul meu de vedere, procedura aplicabilă este asumarea răspunderii Guvernului. PSD sprijină soluția, rămâne de văzut dacă și-o vor asuma partenerii noștri de coaliție. Dacă vom tergiversa lucrurile, vom ajunge ca certificatul verde să fie aprobat foarte târziu și efectele lui vor fi minime”, a spus Alexandru Rafila.

Ludovic Orban a vorbit, miercuri seară, la România Tv, pe tema poziţionării sale şi a colegilor săi faţă de votul privind implementarea certificatului de vaccinare.

Am discutat. Poziția mea si a colegilor e de a vota impotriva certificatului. Fac menţiunea că sunt vaccinat ţi cu a treia două. Sunt un om care crede în vaccin. În istorie vaccinurile au salvat milioane de vieţi. Sigur, vaccinurile Covid nu sunt încă foarte clare, apar tulpini noi. Sunt vacccinuri care nu sunt încă eficiente. Certificatul asta nu ajută la combaterea pandemiei. Dintr-un motiv ştiinţific. Persoanele vaccinate pot transmite virusul cu certitudine. Păi dacă ea transmite virusul ce motive invoc eu pentru crearea unei segregări în societate? Noi măsurile de restricţie am luat pentru a stopa răspândirea virusului. Toate acele măsuri pe care le ştiţi. Unele măsuri au fost pentru toată lumea. Nu există motiv legitim ca să creezi discriminare între cele două clase de persoane care ambele transmit virusul la fel. Apoi vorbim de dreptul la muncă. Ne putem noi permite să lăsăm angajatorii în condiţiile în care ştim foarte clar că e dificilă formarea unei echipe într-o companie. Si mai ales că sunt probleme pe piaţa muncii. Nu se găsesc oameni pentru angajare. Cum să afectezi dreptul la muncă? E profund neconstituţional. Practic prin restricţia la acest drept la muncă subsecvent restricționezi un drept la viaţă. Eu vă spun, acest certificat verde nu face nimic altceva decât să creeze pervers o obligaţie de vaccinare sau de testare. Ştiţi unde se va ajunge eventualmente, da? Îşi va permite un angajator să piardă angajaţii angrenaţi în contracte în curs? Vor fi afectate companii și oamenii și se va încălca dreptul la viaţă. Evident că vom contesta la CCR”, a explicat Orban.

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *