Tensiuni în coaliția de guvernare. RUPTURĂ între Orban și Cîțu: S-a promis postul de… guvernator al BNR, în schimbul candidaturii la Congres

Între Ministerul Educației și Ministerul Sănătății tensiunile sunt majore, iar mărul discordiei a fost reprezentat de modul în care vor începe școlile, dar mai ales de regulile care vor fi aplicate. În noaptea de duminică spre luni, au avut loc discuții extrem de aprinse între reprezentanții Ministerului Sănătății și cei ai Ministerului Educației. În timp ce Ministerul Sănătății dorea ca toți copii să poarte mască, inclusiv cei cu vârste de până în 5 ani, cei de la Ministerul Educației s-au opus categoric. În cele din urmă, câștig de cauză a avut Ministerul Educației, iar copiii cu vârste cuprinse între 3 și 5 ani vor fi exceptați de la purtarea măștii. În acest sens, Ministerul Educației a și emis un comunicat de presă, împreună cu Ministerul Sănătății.

O nouă ședință a Biroului Executiv al Partidului Național Liberal (PNL) are loc luni, la ora 10:00. Întâlnirea liberalilor vine după ce zilele trecute premierul Florin Cîțu a avut o discuție aprinsă cu președintele PNL, Ludovic Orban, pe tema unei eventuale candidaturi a șefului Executivului la Congresul din toamnă. La întâlnirea de luni s-a aprobat negocierea cu celelalte partide din coaliție în privința numirii prefecților, iar joia următoare PNL-iștii se vor întâlni în Biroul Politic Naţional pentru aprobarea secretarilor de stat. Singura abținere a fost din partea secretarului general al partidului, Robert Sighiartău, care a reproșat că prima opțiune la negociere a fost numirea de către PNL a prefectului din Sibiu și nu a celui din București. Biroul Executiv al PNL a validat negocierile din cadrul coaliției de guvernare privitoare la împărțirea portofoliilor de prefecți. La vot s-a înregistrat o singură abținere, cea a lui Robert Sighiartău. Astfel, Traian Berbeceanu, deși este de la PNL, va rămâne prefect al Capitalei, susținut de USR-PLUS și PNL. Asta în ciuda mai multe obiecții din PLUS (căruia i-a revenit la negocieri postul) la adresa lui Dacian Cioloș care prin declarațiile făcute i-a încurajat pe liberali să îi pună în fața faptului împlinit. De asemenea, la Cluj postul de prefect va reveni UDMR, spre nemulțumirea liderilor PNL din Ardeal.

Coaliția de guvernare stă pe un adevărat butoi cu pulbere, relațiile între miniștrii PNL și cei ai USR-PLUS fiind una extrem de tensionată. În cadrul ședinței PNL, mai mulți miniștrii liberali s-au plâns de 3 dintre miniștrii USR-PLUS: Claudiu Năsui (Ministerul Economiei), Cristian Ghinea (Ministerul Fondurilor Europene) și Vlad Voiculescu (Ministerul Sănătății). Virgil Popescu, ministrul liberal al Energiei, s-a plâns de faptul că ministrul Economiei, Claudiu Năsui, sabotează reorganizarea acestui domeniu și nu semnează actele necesare. Practic, Virgil Popescu consideră că Ministerul Energiei a fost golit de conținut și toată puterea de decizie stă în mâinile lui Năsui. De asemenea, liberalii s-au plâns de ministrul Fondurilor Europene, Cristian Ghinea. Acesta ar respinge pe bandă rulantă proiectele și totul stă blocat în domeniul fondurilor europene. În colimator a fost luat și Vlad Voiculescu, cel care este acuzat de liberali că face praf întreaga campanie de vaccinare și tot ce s-a muncit anul trecut, sub comanda lui Nelu Tătaru.

Între timp, liberalii nu doar că nu se înțeleg cu cei de la USR-PLUS, ci nici măcar cu… ceilalți liberali. În cursul săptămânii trecute a avut loc o întâlnire între premierul Florin Cîțu și liderul PNL, Ludovic Orban. În contextul războiului intern din PNL, cei doi se află în tabere diferite și am putea avea o confruntare directă la Congresul PNL.

Ludovic Orban i-ar fi spus lui Florin Cîțu că este liber să candideze la Congresul PNL, însă dacă va pierde, atunci va fi schimbat din funcția de premier și nu va mai avea sprijin politic nici pe viitor. În schimb, Orban i-ar fi promis lui Cîțu susținere pentru o „funcție importantă în sistemul bancar”, poate chiar pentru „tronul” lui Mugur Isărescu, asta dacă nu va candida la Congres. Ludovic Orban se teme de Florin Cîțu, asta pentru că acesta are la dispoziție pârghiile funcției de premier, iar liderii din teritoriu tind să fie loiali celui care pompează banii și funcțiile.

PE ACELAȘI SUBIECT:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.