Spread the love

Din perspectivă geopolitică și geostrategică, România și Federația Rusă nu fac casă bună. Pe fondul disputelor istorice, nici politica din prezent nu se desfășoară sub cele mai bune auspicii, iar un exemplu s-a desfășurat vineri, când Maria Zaharova, purtătoarea de cuvânt a MAE rus, a criticat planurile SUA care vizează desfăşurarea, inclusiv în ţara noastră, a unei părţi a unităţilor militare americane care au fost retrase din Germania. Ea a avertizat că astfel de planuri nu vor rămâne fără răspuns din partea Rusiei.

„În urma anunţului Pentagonului privind decizia de a creşte prezenşa militară în Polonia şi ţările baltice, înalţi oficiali ai SUA au vorbit despre planurile Statelor Unite de a reloca câteva trupe în România, retrase din Germania. Washington nu ascunde că aceşti paşi sunt parte a eforturilor de a sprijini aşa-zisa «axă nord-sud» de la Marea Baltică la Marea Neagră, axă care va deveni o linie pentru «descurajarea» Rusiei, cu România văzută ca un punct cheie în zona Mării Negre”, a afirmat Zaharova, într-o declaraţie de presă afişată pe site-ul MAE al Rusiei.

Ministerul Afacerilor Externe din România a precizat vineri că respinge categoric afirmaţiile purtătoarei de cuvânt a Ministerului de Externe al Rusiei Maria Zaharova privind intenţia de consolidare a prezenţei militare americane şi NATO pe teritoriul României. MAE român adaugă că respinge şi ameninţările formulate de partea rusă, „inclusiv referirile la pretinsa rusofobie, pe care le consideră total neadecvate în raport cu spiritul cooperării internaţionale şi al dezvoltării paşnice a relaţiilor internaţionale”:

„Ministerul Afacerilor Externe respinge categoric alegaţiile şi ameninţările formulate de partea rusă, prin purtătorul de cuvânt al MAE rus, la data de 13 august 2020, inclusiv referirile la pretinsa rusofobie, pe care le consideră total neadecvate în raport cu spiritul cooperării internaţionale şi al dezvoltării paşnice a relaţiilor internaţionale. (…) MAE reiterează că procesul aliat de consolidare a securităţii în regiunea Mării Negre este parte a răspunsului legitim şi conform dreptului internaţional la intensificarea provocărilor la adresa securităţii euro-atlantice după anexarea ilegală a peninsulei Crimeea şi aprofundarea de către Federaţia Rusă a eforturilor de militarizare a bazinului Mării Negre. În repetate rânduri, atât NATO, cât şi aliaţii au evidenţiat clar că măsurile adoptate în acest scop sunt pur defensive şi conforme cu angajamentele internaţionale, pe care Alianţa Nord-Atlantică le respectă strict. (…) Actul Fondator NATO-Rusia invocat de partea rusă, se referă în Capitolul I, intitulat Principii, la respectul pentru suveranitatea, independenţa şi integritatea teritorială a tuturor statelor, precum şi la dreptul acestora de a alege mijloacele în vederea asigurării propriei securităţi”.

Reacții vehemente au venit și din partea Parlamentului României, președintele Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu, a precizat că „orice formă de amenințare din partea Federației Ruse este inacceptabilă”.

„Faptul că România este și se consolidează ca cea mai sigură țară din regiune deranjează Moscova. Acest fapt este confirmat azi de Ministerul Afacerilor Externe rus. Să nu uităm, însă, că istoria ne dă nouă dreptate în eforturile naționale de a fi prosperi, liberi și în siguranță. Securitatea națională se va consolida și mai mult în lunile și anii următori, iar ”arcul de tensiune” este generat de ruși și nicidecum de NATO. După Georgia și Ucraina, toata lumea a înțeles că dincolo de propaganda lor cu efecte negative, Rusia periodic acționează concret și violent în vecinatate. România, în schimb, va alege să întărească parteneriatele cheie. O eventuală prezență suplimentară americană în regiunea Mării Negre nu contravine în niciun fel Actului Fondator NATO-Rusia, ci ar constitui un răspuns adecvat militarizării accelerate a Crimeei și a zonei Mării Negre de către Federația Rusă. Totodată, avem nevoie ca țara noastră să revină mai puternică, economic, social și politic după crizele aduse de COVID-19. O Românie în care oamenii să fie și să se simtă în siguranță, să trăiască decent și să se simtă respectați nu amenintați, e prioritatea PSD și a mea personală, dincolo de alegeri”, a transmis Ciolacu.

PE ACELAȘI SUBIECT:

Facebook Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *