TENSIUNI Cîțu, la întâlniri cu partenerii din coaliție. USR amenință cu IEȘIREA de la guvernare – motivul principal: Stelian Ion!

Împărțirea banilor la rectificarea bugetară nu i-a mulțumit pe mulți membri ai coaliției de guvernare și deși daftul este gata, negocierile nu s-au terminat. Premierul Florin Cîțu se întâlnește azi și mâine la Palatul Victoria pentru noi runde de discuții cu nemulțumiții, respectiv USR și UDMR. Astfel, de la UDMR, cel care cere mai mulți bani este ministul Dezvoltării, Cseke Atilla, care a primit la rectificarea bugetară 1,8 miliarde de lei, însă vrea nici mai mult nici mai puțin de 3,8 miliarde lei.

Premierul Florin Cîțu este pus într-o situație delicată în aceste condiții pentru că le-a promis cam mulți bani primarilor, în contextul în care are nevoie de susținerea lor la alegerile din PNL din septembrie. UDMR vrea să profite de contextul alegerilor interne ale liberalilor și cere de trei ori mai mulți bani la rectificarea bugetară. Și USR are nemulțumiții săi, respectiv pe Cătălin Drulă. Ministerului său i-au fost alocați inițial 300 milioane lei, sumă de care Drulă este extrem de nemulțumit, el având mai multe ieșiri și replici pentru premierul Florin Cîțu, în spațiul public, pe această temă. Acesta vrea 1,8 miliarde lei, iar șeful său pe line de partid, Dan Barna, se conformează și merge să-i ceară bani prim-ministrului. Nu are cum să nu încerce să-l mulțumească pe Drulă pentru că și în USR PLUS urmează alegeri interne, iar Barna nu și-l dorește dușman pe Cătălin Drulă. De altfel, președintele Senatului, Anca Dragu, influent membru în partid a declarat recent că este posibil ca la rectificarea bugetară să fie alocat un miliard lei peste cele 300 milioane lei anunțate deja pentru Ministerul Transporturilor.

Atmosferă tensionată în coaliția de guvernare PNL-USRPLUS-UDMR, după criticile lansate de premierul României și premierul Florin Cîțu la adresa ministrului Justiției, Stelian Ion. Surse politice dezvăluie faptul că reprezentanții USRPLUS amenință cu ieșirea de la guvernare dacă se va ajunge la schimbarea din funcție a ministrului Justiției, considerat în interiorul formațiunii politice ca „unul dintre cei mai performanți miniștri din guvernul Cîțu”.

Situația nu arată deloc roz în coaliție. Informația că ministrul Stelian ion ar urma să fie revocat din funcție a generat ample reacții acide din USRPLUS, s-a ajuns până la amenințări cu ieșirea de la guvernare. E foarte complicat, cei de la USRPLUS nu vor să admită că reformele în justiție anunțate de Stelian Ion bat pasul pe loc. Vin vremuri tulburi, asta e clar”, precizează surse liberale.

Președintele Klaus Iohannis a cerut remanierea lui Stelian Ion de la Ministerul Justiției, iar decizia finală a premierului Florin Cîțu ar urma să fie anunțată „cât mai curând”. Picătura care a umplut paharul a fost faptul că ministrul USRPLUS refuză să găsească o soluție echilibrată în privința proiectului de desființare a Secției Speciale pentru magistrați (SIIJ) și pune în pericol „buna funcționare” a coaliției de guvernare. Preşedintele Klaus Iohannis s-a declarat, miercuri, nemulţumit că unele reforme nu au fost realizate de coaliţia de guvernare, arătând că aceasta funcţionează, dar nu perfect. Klaus Iohannis l-a criticat și pe ministrul Justiției, Stelian Ion, despre care a spus că „nu a găsit calea potrivită” pentru desființarea SIIJ. În replică, Stelian Ion a adăugat că mustrările ar trebui îndreptate către UDMR și nu către Ministerul Justiției.

„Soluția pentru deblocarea proiectului de desființare a SIIJ și a legilor justiției este una simplă: respectarea angajamentelor asumate în programul de guvernare și în relația cu Uniunea Europeană. Desființarea SIIJ putea fi realizată încă din februarie, de când Ministerul Justiției a propus proiectul și a fost aprobat și susținut de Guvern. Ministerul Justiției a transmis forma corectă, avizată favorabil și de Comisia de la Veneția, pe care UDMR o ignoră cu bună-știință. Criticile cred că ar trebui îndreptate înspre UDMR, nu înspre Ministerul Justiției”, a explicat Ion.

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.