Tensiuni Biserică – Comitetul de Vaccinare pentru… Paște. Klaus Iohannis: „NU va fi lockdown”

Președintele Klaus Iohannis a avut marți o ședință de lucru cu premierul Florin Cîțu și mai mulți miniștri, privind „școli sigure și sănătoase în România”. După această ședință, șeful statului a vorbit, printre altele, despre prelungirea stării de alertă, în cadrul căreia vor avea loc sărbătorile pascale și a subliniat că „nu va fi un lockdown”:

„Va fi prelungită (starea de alertă – n.r.) din cauza numărului relativ mare de îmbolnăviri și restricțiile care sunt în vigoare vor fi păstrate, iar circulația pe timp de noapte va fi restricționată de la 22:00. Un mesaj care cred că este important pentru mulți: Nu avem în vedere un lockdown de Paște!”, a spus Iohannis.

Înainte de declarațiile șefului statului, vicepreședintele Comitetului Național de Coordonare a Activității de Vaccinare împotriva COVID-19 (CNCAV), Andrei Baciu, a spus că organizarea slujbei de Înviere din acest an va fi în directă legătură cu dinamica epidemiologică. Secretarul de stat în Ministerul Sănătății, Andrei Baciu, a fost întrebat, în conferință de presă, care sunt recomandările MS în ceea ce privește slujba de Înviere:

„Este o situație în dinamică. Mai este ceva timp până atunci. Vedem că dinamica epidemiologică are niște modificări în special în ultimele zile. O să vedem în funcție de contextul care va fi în perioada respectivă și, mai mult decât atât, ați văzut că orice fel de propuneri, orice fel de măsuri au fost analizate la o perioadă de 14 zile, lucru care s-a întâmplat încă de la începutul pandemiei. Nu poți să faci predicții epidemiologice pe o perioadă mult mai mare de timp pentru că lucrurile acestea sunt direct dependente de perioada de incubație care afectează și dinamica epidemiologică”, a spus Baciu.

Reacția Patriarhiei

Patriarhia Română, prin vocea purtătorului de cuvânt Vasile Bănescu, precizează că cei care vor să introducă pe tema agendei publice eventuale restricții imaginare de Paște „fie un discutabil gust pentru situații limită și conflictuale majore, fie incapacitatea crasă de a învața ceva din trecutul recent”.

Vasile Bănescu mai precizează că biserica este „cel mai ordonat și curat spațiu privat de utilitate publică din societate”, iar eventuale restricții „trebuie cântărite totdeauna de acum înainte cu cel mai fin discernământ dobândit dintr-o recentă și dureroasă experiență”.

„Tema imaginatelor restricții de Paști de anul acesta este una momentan ireală, iar cei ce se căznesc să-i confere o artificială consistență, persoane din Biserică sau din afara ei, au fie un discutabil gust pentru situații limită și conflictuale majore, fie incapacitatea crasă de a învața ceva din trecutul recent. Altfel, cum să te trezești că programezi cu luni înainte restricții imaginabile sau nu? Restricții care raportate la cel mai ordonat și curat spațiu privat de utilitate publică din societate, acela al bisericilor, trebuie cântărite totdeauna de acum înainte cu cel mai fin discernământ dobândit dintr-o recentă și dureroasă experiență. Nu a existat și nici nu putea să existe anul acesta vreo discuție oficială despre restricții de Paști și nu este corect să declanșăm speculații în marginea unei probleme majore, imposibil de estimat acum. Indiferent de context, deciziile realiste referitoare la perioada pascală vor fi rodul exclusiv al unui dialog absolut obligatoriu dintre autorități și cultele religioase. Un dialog lucid, onest, inter-instituționalizat, căruia nu i se face niciun serviciu prin lansarea în spațiul public a unei teme false, menită să creeze tensiuni inutile între stat și cultele religioase (ai căror membrii compun covârșitoarea societate civilă), și să inducă un nefiresc orizont sumbru de așteptare în societatea creștină din România.”, a precizat Vasile Bănescu.

Paștele ortodox anul acesta este marcat de credincioși pe 2 mai.

PE ACELAȘI SUBIECT:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.