Temeri în SUA: Trump ar putea să organizeze o administrație a Casei Albe… paralelă față de Washington

Este așteptat ca președintele american Donald Trump să își încheie mandatul la 20 ianuarie 2021 însă acesta nu și-a admis încă înfrângerea iar echipa sa de campanie continuă să facă afirmații nefondate despre fraudarea alegerilor, notează Newsweek. Însă pare tot mai improbabil că Trump va fi prezent în Biroul Oval pentru un al doilea mandat, pe măsură ce statele americane își certifică alegerile și își pregătesc electorii pentru votarea următorului președinte.

Refuzul lui Trump de a recunoaște victoria contracandidatului său și acuzațiile privind fraudarea votului i-au făcut pe unii critici ai săi să speculeze că s-ar putea comporta ca și când ar fi câștigat alegerile și chiar să organizeze o inaugurare alternativă.

Se pare că ne îndreptăm spre o Președinție Avignon. Atât timp cât forțele armate nu își vor schimba loialitatea (și nu cred că o vor face) va fi incredibil de amuzant”, a notat pe Twitter Jeet Heer, corespondentul pentru afaceri interne al The Nation.

Heer se referă la o perioadă din istoria Bisericii Catolice când existau doi papi rivali, unul la Roma și celălalt la Avignon.

Mă refer că Biden va depune jurământul și va avea guvernul de partea sa la 20 ianuarie. Trump va pierde puterea dar se va preface în continuare că este președinte. Poate va stabili o Casă Albă alternativă la Mar-a-Lago (n.r. unul din cluburile exclusiviste ale lui Trump”, a continuat Heer.

Ideea a prins adepți în online, în special printre criticii președintelui, mai ales că acesta și susținătorii săi continuă să declare că a câștigat alegerile. Avocații echipei președintelui republican, conduși de avocatul său personal, Rudy Giuliani, au declarat joi că Trump a câștigat detașat.

Circ în Georgia…

Statul american Georgia a revenit asupra comunicatului de presă privind certificarea oficială a victoriei lui Joe Biden în scrutinul prezidenţial, transmite Reuters. Presa locală preluată de Reuters a anunţat vineri că rezultatul renumărării voturilor a fost confirmat oficial, iar cei 16 electori în Colegiul Electoral naţional din Statele Unite îi revin astfel candidatului democrat.

Secretarul de stat al Georgiei, Brad Raffensperger, a precizat ulterior că rezultatele vor fi certificate mai târziu. Conform comunicatului retras de Raffensperger, renumărarea manuală a voturilor din acest stat nu a schimbat rezultatul primei numărători şi că Biden a câştigat.

Echipa actualului preşedinte mai contează încă pe răsturnarea rezultatelor în parlamentele unor state unde republicanii sunt majoritari, afirmă trei surse ale Reuters care cunosc planurile respective. În obiectiv sunt în primul rând Michigan şi Pennsylvania, dar chiar dacă Trump ar fi declarat câştigător în aceste state, nu va fi suficient pentru a trece pe primul loc, în faţa lui Biden, în Colegiul Electoral.

Pentru a obţine un nou mandat actualul preşedinte ar avea nevoie de răsturnarea rezultatelor votului deja consemnate în trei state şi de susţinerea Congresului SUA şi probabil chiar a Curţii Supreme, iar un astfel de eveniment ar fi fără precedent în istoria modernă a Statelor Unite.

PE ACELAȘI SUBIECT:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!
  •  

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *