Taxa de liniște este ANULATĂ! Sentință definitivă pentru o taxare aberantă

Asociația Constanța Ia Atitudine (ACIA) iniția în luna iunie a anului trecut, când era condusă de actualul consilier municipal Andrei Popescu, procedurile pentru a desființa taxa de liniște. Ca prim pas s-a depus la Primăria Constanța un proiect de hotărâre de consiliu local, care a avut la bază art. 45, alineat 6 din Legea nr. 215 privind administrația publică locală, respectiv „Proiectele de hotarări pot fi propuse de consilieri locali, de primar, viceprimar sau de cetățeni”.

Potrivit lui Andrei Popescu, în ciuda sumelor mari care se colectează din taxa pentru creşterea gradului de linişte şi siguranţă în derularea activităţilor economice în Constanţa, Mamaia şi Sat Vacanţă, orașul Constanța a ajuns să fie invadat de hoți, tâlhari și cerșetori.

„Sper să ni se alăture toți constănțenii, pentru că nu numai oamenii de afaceri au de suferit de pe urma faptului că Primăria, Poliția Locală, IPJ Constanța și Jandarmeria nu sunt în stare să-și facă datoria. Proprietarii de afaceri nu ar trebui să plătească acest bir fără să plătească nimic în schimb”, spunea atunci Popescu.

În luna august a anului trecut, Andrei Popescu a demarat o campanie de strângere de semnături. La finalul inițiativei, peste 7.000 de constănțeni au votat în favoarea eliminării taxei.

Între timp, luni, 12 septembrie a.c., Curtea de Apel Constanța a respins recursul, ca nefondat, al Consiliul Local al Municipiului Constanţa, în dosarul 6149/118/2015, cu obiectul „anulare act administrativ”, decizia fiind definitivă în cazul celebrei taxe de liniște.

Pe 25 septembrie 2015, la Tribunalul Constanța era înregistrat un dosar de materie contencios administrativ şi fiscal, obiect: anulare act administrativ (taxa de liniște), reclamant fiind ACIA Pe 21.12.2015, magistrații au decis: „Admite cererea de chemare în judecată formulată de catre reclamanta Asociaţia Constanţa ia Atitudine, în contradictoriu cu pârât Consiliul Local Municipal Constanţa. Anulează în parte Anexa 5: Alte taxe administrate de serviciul public de impozite, taxe si alte venituri ale bugetului local din H.C.L. Constanţa nr. 246/18.12.2014 privind stabilirea impozitelor şi taxelor locale pentru anul 2015, în ceea ce privește taxa pentru creșterea gradului de liniște și siguranță în derularea activităților economice în Constanţa, Mamaia şi Sat Vacanţă. Obligă pârâtul la plata către reclamantă a cheltuielilor de judecată în sumă de 1746,76 lei (taxa judiciară de timbru, onorariu avocat și contravaloare cheltuieli de transport – carburant). Cu recurs în 15 zile de la comunicare”, potrivit minutei judecătorești.

Apelul CLM a fost respins ca nefondat, pe 12 septembrie a.c.. Astfel, decizia din decembrie 2015, prezentată mai sus, a rămas definitivă.

Taxa constitutia obligaţia contribuabililor persoane juridice şi fizice autorizate care desfăşoară activităţi economice pe raza municipiului Constanţa, cu excepţia celor care au în administrare complexuri hoteliere. Aceştia datorau taxa doar pentru suprafeţele destinate activităţilor de alimentaţie publică şi spaţiilor comerciale. Pentru neplata la termen a taxei pentru creşterea gradului de linişte şi siguranţă în derularea activităţilor economice se plăteau majorări de întârziere conform actelor normative în vigoare. Nivelul majorării de întârziere era de 2% din cuantumul obligaţiilor fiscale principale neachitate în termen, calculat pentru fiecare lună sau fracţiune de lună, începând cu ziua imediat următoare termenului scadent şi până la data stingerii sumei datorate inclusiv.

Taxa de liniște este opera fostului primar, Radu Mazăre, care, în anul 2003, a iniţiat proiectul de hotărâre ce viza instituirea noii taxe. Alături de consilierii locali de la acea vreme, Mazăre a votat taxa „pentru creşterea gradului de linişte şi siguranţă în derularea activităţilor economice în Constanţa, Mamaia şi Sat Vacanţă”.

 

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *