„Tătucul” legii offshore, Iulian Iancu, luat în vizor de aliați! Andrei Gerea, ALDE: „A introdus un amendament nefericit, de care nu știam nici noi, nici companiile”

Mai mult sau mai puțin serioase, tensiunile dintre ALDE și PSD merg pe câteva paliere, iar unul dintre acestea vizează interesele din Marea Neagră. Mai exact, este vorba de legea offshore, adoptată pe 9 iulie cu mare tam-tam, după mai multe amânări. De altfel, nici votul final nu a fost lipsit de tensiuni din partea opoziției. După adoptare, surpriză, a apărut opoziția… din sânul coaliției. Parlamentarii ALDE nu sunt mulțumiți de forma actuală a legii și propun modificarea ei prin ordonanță de urgență, imediat după publicarea în Monitorul Oficial. Propunerea a venit recent de la liderul de grup al ALDE din Camera Deputaților, Varujan Vosganian, care a catalogat cooperarea dintre liberal-democrați și social-democrați ca fiind „oarecum anecdotică și capricioasă”.

CITEȘTE ȘI:

CADOUL lui Liviu Dragnea pentru Gabriel Comănescu: Legea offshore a fost ADOPTATĂ!

Aceste aspecte ne-au fost detaliate de vicepreședintele ALDE, vicelider al grupului din Cameră, Andrei Gerea.

„S-a adus un amendament în comisie care a creat o reacție negativă din partea investitorilor, de care noi nu am avut cunoștință! Ministrul era în sala de plen, vota ce era pe ordinea de zi, iar în comisie, în paralel, s-au luat niște hotărâri care s-au dovedit a fi primite foarte prost de cei care trebuia să ia decizia de începere a exploatării. Dacă am fi discutat, poate reușeam să găsim o soluție. Necazul, cu atât mai mult, este că s-a bătut palma pe o formulă, fără acest amendament nefericit, de care nu știau nici companiile, nici noi, în afară de cei care l-au introdus, domnul Iulian Iancu, PSD, nu am mai stat să facem anchetă, dar a fost promovat de domnul Iancu! (…) A avut loc o negociere cu aceste companii, nu se face așa ceva! Chiar nu am înțeles de ce s-a venit cu acest text! Cu două zile înainte se bătuse palma pe o formă agreată, inclusiv comisia de industrii! Ajung să cred că servim interesele altora, care nu vor ca România să producă gaze naturale!”, a spus Andrei Gerea, pentru TOMIS NEWS.

Amendamentul nefericit se referă, în mare parte, la o impozitare pe zona de preț 47,80 lei/mW, unde inițial era zero, urmată de o pleiadă de impozitări suplimentare. Astfel, de la nemulțumire la ordonanță de urgență a fost un singur pas.

„Arată încă o dată că dacă am fi discutat nu am fi ajuns aici! Orice modalitate de a se amenda legea, legal, este binevenită. Interesul este să dăm drumul la exploatări! Nu o să ne încălzească cu nimic faptul că peste 15-20 de ani, când lucrurile o să ia o altă turnură, o să începem exploatarea… Noi avem acum nevoie de industrie chimică, să producem îngrășăminte chimice, avem ce face cu acest gaz, să introducem gaze în gospodării! (…) Sunt niște prevederi bune legate de tranzacționarea 50-50% pe bursă. Practic, se forțează ca acest gaz să intre pe piața românească și va fi o cantitate apreciabilă disponibilă pentru toți consumatorii. Nu va fi sigur că va pleca din țară tot gazul, dar măcar va fi o cantitate disponibilă pe piața internă. Posibilitatea de a face contracte bilaterale în proporție de 100% probabil că ar fi dus și la exportarea cât mai aproape de 100% a gazului, iar interesul este să ne folosim resursele în țara noastră!”, a mai spus Andrei Gerea, pentru TOMIS NEWS.

Cu toate acestea, din perspectiva ALDE, nu se pune problema unei rupturi în cadrul coaliției. Dacă Vosganian a fost mai dur în termeni, Gerea consideră că trebuie să învățăm din greșeli și să nu le mai repetăm.

„Eu nu sunt pentru scenarii care dau tot timpul impresia unei lupte iminente în cadrul coaliției. Ba, din contră! ALDE și-a asumat rolul de echilibru în această coaliție și este un exemplu foarte grăitor de ce înseamnă să nu existe o comunicare în timp real și trebuie să învățăm din greșeli și să nu le mai repetăm. Nimeni nu are interesul să piardă exploatarea de gaze în acest moment!”, a concluzionat Andrei Gerea, pentru TOMIS NEWS.

CITEȘTE ȘI:

JALE din cauza Legii operațiunilor offshore. Guvernul acordă scutiri de impozite și permite corporațiilor să încalce proprietatea privată. Un deputat acuză: „România își cedează dreptul la suveranitate”!

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.