Spread the love

Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a declarat, luni seară, că în perioada verii va fi gestionată fiecare etapă a pandemiei, pentru a ști ce măsuri trebuie luate în septembrie, când va începe noul an școlar. Tătaru a arătat în cadrul unei emisiuni televizate că „toți românii să fie precauți”.

„Ne vom gestiona perioada de vară, vom evalua fiecare etapă, și aproape de septembrie vom vedea care e situația. La sfârșitul lunii august vom lti ce vom face în septembrie. (…) Am putea amâna anumite deschideri programate. Există județe cu câte o mie de cazuri sau mai mult, care au o transmitere comunitară mai accentuată ca altele. (…) La început unii s-au temut și situația a fost gestionată. Acum am luat-o de la capăt. Marea parte rămâne angrenată, multe mesaje ne spun unde e răbdarea pe care am avut-o. Le explicăm celor de la HORECA, le-am spus că nu toți trebuie să plătim pentru cei care nu respectă regulile. Sunt oarecum dezamăgit de o parte a populației, pe care nu o vedeam atât de vitează în martie-aprilie. Ajunseserăm la o transmitere de 0,6-0,7. Amânarea relaxării de la 1 iulie e un semnal pentru toată lumea. Dacă nu se gândesc la guvern și corp medical, vom ajunge ca sănătatea acestui popor să fie pusă în pericol”, a spus Nelu Tătaru.

Potrivit ministrului Sănătății, în acest moment Guvernul nu se gândește să închidă iar terasele, dar că este posibilă o nouă amânare de la 15 iulie a unor măsuri de relaxare. De asemenea, a punctat că transmiterea coronavirusului se va accentua în România pentru că pacienții bolnavi se pot externa la cerere și nu există legislație care să-i oblige să stea acasă în izolare.

„De ieri până azi am avut 550 de persoane externate la cerere, inclusiv cei asimptomatici. (…) Acum, că nu avem nici o pârghie, transmiterea se va accentua. Suntem încă într-o creștere progresivă, nu exponențiala (…) Suntem cam la nivelul săptămânii a doua și a treia din luna aprilie. Izolarea la domiciliu e recomandare, nu putem verifica. N-am ieșit din fenomenul medical. L-am agravat în această perioadă. Avem de gestionat a doua cocoașă. Ne-am bucurat un pic mai devreme…”, a mai spus Tătaru.

CITEȘTE ȘI:

Facebook Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *