Tătaru, speriat de măsurile de relaxare: „Orice aglomerație înseamnă o reactivare a unor focare”

Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, consideră că măsurile de relaxare planificate pentru 15 mai ar putea să ducă la o creștere a numărului de infectări cu coronavirus. Tătaru a arătat, miercuri, în cadrul unei emisiuni radiofonice, că exemplele altor țări sunt grăitoare, în special al Coreei de Sud, care a revenit la restricțiile dure.

Dacă urmărim ce se întâmplă în țările europene care au relaxat înaintea noastră putem vedea o creștere a numărului de cazuri, iar dacă luăm modelul Coreei de Sud vedem că au reînceput restricții închizând baruri și restaurante după relaxare. Este un moment în care guvernul României a gândit ca o perioadă de stare de alertă , prin care să putem controla evoluția ulterioară și în funcție de creșterea de cazuri noi sau creșterea deceselor, cazurilor din ATI, să putem gestiona apariția unui focar nou sau exacerbarea unui focar vechi. (…) Această pandemie nu se termină și nu se va termina, chiar dacă mergem pe o pantă descendentă vedem un număr de cazuri noi. Nu putem gestiona dacă nu putem restricționa un focar în derulare și nu putem identifica, izola și trata sau testa chiar anumite persoane care prezintă simptomatologie. (…) Nu putem lăsa ca într-o pandemie să gestionăm politic criza. Orice aglomerație populațională – că este terasă, un restaurant, un grup mai mare de persoane, înseamnă o reactivare a unor focare. Am propus o relaxare progresivă tocmai pentru a putea gestiona un număr de cazuri. Odată ce nu avem niște pârghii pentru a putea face izolări, a lua niște măsuri, nu putem controla. Îmi pare rău că nu am învățat în aceste două luni ce înseamnă spirit civic la fiecare dintre noi și că politicul nu a înțeles că acolo unde este sănătate sau învățământ nu ar trebui să existe ingerințe. Nu a învățat factorul politic. Rămâne ca după 15 mai populația de rând, prin spirit civic, a acceptat și va accepta acele precauții, reguli de igienă, distanțare socială”, a spus Nelu Tătaru.

În contextul în care România iese din starea de urgență și se îndreaptă spre starea de alertă, economia va deveni cel mai discutat subiect, profund afectată în ultimele două luni. Potrivit lui Tătaru, toți operatorii din economie, inclusiv sindicatele, ar trebui să înțeleagă contextul european al pandemiei.

„Cred că gândirea sau atitudinea celor din comerț sau sindicate ar trebui să fie într-un context în care toată Europa ne aflăm. Știu că după două luni economia a căzut, dar sunt și planuri pe care colegii mei din guvern le fac pentru a crește, sunt și facilități pentru agenții economici, din punct de vedere medical rămânem în aceeași perioadă. Rămân un profesionist dincolo de apartenența politică”, a mai spus Tătaru.

PE ACELAȘI SUBIECT:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.