Tătaru: „Sistemul medical are o boală, de la medicină primară până sus. Pregătim spitalele și pentru 2.000 de cazuri pe zi…”

Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, spune că România ar putea trece de 2.000 de cazuri pe zi, dacă regulile sanitare nu sunt respectate, în contextul începerii noului an şcolar şi al scrutinului electoral din 27 septembrie.

„În cazurile pe care le prevedem cu aceste măsuri, să nu trecem de 1500 de cazuri pe zi. Dar nerespectarea unor reguli poate să ne ducă și la peste 2000 de cazuri noi pe zi. Depinde doar de noi toți dacă avem un scenariu în care avem o evoluție favorabilă, chiar descrescândă la un moment dat, în octombrie, sau dacă reluăm o pantă ascendentă cu un număr de cazuri noi. (…) Când vom avea primele 14 zile de la reluare. Și atunci vom vedea. Simptomatologia unei boli poate apărea din a doua până în a zecea zi a bolii respective, a infecției cu SARS CoV- 2. Dacă noi începem pe 14, să ne gândim că cele două săptămâni merg spre sfârșitul lunii”, a exlicat el. „Noi pregătim spitalele și pentru 2000 de cazuri pe zi, dar depinde foarte mult de gravitatea acestora”, a spus Nelu Tătaru.

Ministrul a mai subliniat că „sistemul medical suferă de o boală, începând de la medicina primară până în sus”, iar perioada stării de urgență „a arătat realitatea”.

„Deschiderea totală a Ministerului Sănătăţii, a mea personală, în vederea modificării unei legislaţii şi în vederea aducerii medicului care este în centru, a corpului medical la acea capacitate de performanţă pentru care s-a pregătit în a acorda un act medical de calitate. Se discută de o pandemie în care au fost prezenţi toţi, mai în faţă sau mai în spate. Cred că a fost o pandemie care a deschis ochii tuturor şi ne-a făcut să lăsăm nişte orgolii care există în tagma medicală şi să adaptăm din mers capacitatea până în acest moment. Sper ca această lună de foc care este septembrie să ne dea capacitatea noastră, atât colegial, cât şi profesională, să putem gestiona acest moment. (…) Aşteptăm ca o lege corectă adaptată zilelor noastre, trecută printr-un legislativ care să înţeleagă nu doar menirea acelei legi, ci şi însemnătatea ei, va putea face să avem o adevărată reformă în sănătate. Suntem într-o perioadă care ne-a făcut pe toţi să vedem realitatea. Chiar dacă o ştiam, nu o recunoşteam”, a mai spus ministrul.

În acest context, Tătaru consideră că 80% dintre managerii de spitale nu corespund, acuzând politizarea conducerilor în spitale şi Direcţiile de Sănătate Publică. Astfel, ministrul și-a exprimat speranţa că în următoarele opt sau zece luni Guvernul va putea propune Parlamentului o nouă lege a Sănătăţii.

„Dacă repetam de multe ori, în primele luni de pandemie, că 80% din managementele spitalelor nu corespund, menţin aceeaşi opinie şi o adaptez şi Bucureştiului. Cred că o pandemie, un moment destul de greu medical vorbind, ar trebui să ne schimbe şi o optică. (…) Speranţa este ca în 8-10 luni să putem prezenta Parlamentului o lege a reformei în sănătate. Aţi putut vedea că orice lege am încercat să trimitem în Parlament a ieşit modificată şi contestată tot de cei care au modificat-o. (…) Am văzut o reticenţă la tot ce a însemnat acreditarea spitalelor şi în acelaşi timp am văzut distanţare între management şi corpul medical. Cred că legislaţia este cea care va aduce un suflu nou, o legislaţie care să arate că am ars o etapă şi suntem la altă etapă. Păstrarea unei coordonări la nivelul Ministerului asupra unităţilor medicale rămâne esenţială. (…) Cred că remunerarea medicinei primare ar trebui să se facă în mod diferit având în vedere că acele contracte cadru care s-au semnat şi se semnează în continuare au anumite deficienţe. Atenţia asupra medicinei primare trebuie să crească şi să reprezinte cheia de boltă: prevenirea înaintea tratamentului”, a mai spus Nelu Tătaru.

PE ACELAȘI SUBIECT:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!
  •  

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *