Tătaru și Arafat anunță MĂSURI NOI și RESTRICȚII: Masca, obligatorie în aer liber. Localitățile carantinate, FĂRĂ evenimente!

Comitetul Național pentru Situații de Urgență a avut ședință luni seară, întrunirea fiind prezidată de premierul Ludovic Orban. După această ședință, ministrul Sănătății, Nelu Tătaru și șeful DSU, Raed Arafat, au avut declarații de presă, cu prilejul cărora au anunțat, printre altele, Hotărârea privind aprobarea listei țărilor/zonelor de risc epidemiologic pentru care se instituie măsura carantinei asupra persoanelor care sosesc în România din acestea și stabilirea unor măsuri în domeniul sănătății publice. Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a precizat că „unii dintre noi nu au realizat că portul unei măști poate să ne aducă într-o stare de liniște și nu în fața unui aparat de respirat”.

„A fost analizată evoluția din ultima lună și evoluția la nivel european a pandemiei de coronavirus. În urma acestei ședințe s-au luat o serie de decizii, care includ dincolo de urmărirea și respectării regulilor, impuse la începutul acestei pandemii. (…) Unii dintre noi nu au realizat că portul unei măști poate să ne aducă într-o stare de liniște și nu în fața unui aparat de respirat. Cred că acele reguli care se impun și s-au impus trebuie să revină în actualitate. Evoluția de la nivel european ne-a arătat că suntem într-un trend ascendent. În luna septembrie – de revenire la o posibilă normalitate, revenirea din concedii, redeschiderea restaurantelor, redeschiderea teatrelor și a școlilor, campania electorală și alegerile locale din 27 septembrie. Evaluarea INSP a arătat că în această perioadă am avut o creștere a numărului de localități cu indice peste 3 cumulat la 14 zile, raportat la mia de locuitori. În acest context, s-au făcut evaluări la activități relaxate sau cu revenire la normal. Ca urmare a acestei actualizări, s-au luat în seara aceasta și anumite decizii. Astfel, pentru cetățenii care vin din țările cu indice ridicat se impun reguli. Pentru cei care vin să stea pentru 3 zile în România, pot veni cu un test negativ efectuat în ultimele 48 de ore. Pentru cei care vin să stea pentru o perioadă mai lungă intră în carantină pentru 14 zile, cu posibilitatea să efectueze la cerere în a 8-a zi un test. (…) Evaluarea fiecărui caz, fiecărui focar, se va face în baza unei anchete epidemiologice inițiat de DSP al județului respectiv”, a spus Nelu Tătaru.

arafat
Raed Arafat

Mult mai vehement în declarații, șeful DSU, Raed Arafat, a arătat că toate comitetele județene pentru situații de urgență trebuie să analizeze urgent situația epidemiologică.

„În urma votului CNSU, au fost stabilite următoarele aspecte solicitate: toate CJSU urmează să se întrunească în regim de urgență să analizeze situația epidemiologică în fiecare județ și în localitățile din județele respective și să ia toate măsurile care sunt prevăzute prin HG sau hotărârile CNSU care au fost emise în contexul unei incidențe de 1,5 cazuri la mia de locuitori în ultimele 14 zile sau dacă sunt alte considerente care să fie analizate, care să impună unele măsuri. Măsurile analizate în mod deosebit: purtarea măștii în spațiile închise dar și deschise, în mod deosebit în spațiile publice unde există aglomerație. Carantinarea localităților care depășesc 3 la mie în ultimele 14 zile – luând în considerare dacă în aceste localități există focare sau nu – dacă e răspândire comunitară, atunci se ia în considerare carantinarea acestor localități. Interzicerea evenimentelor, precum – nunți, botezuri, în zonele cu incidență mai mare de 1,5; închiderea sau sistarea activității restaurantelor în interior în zonele care depășesc incidența de 1,5. Astea sunt decizii luate de CNSU și prin HG și solicităm la toate CJSU să implementeze aceste măsuri. Este în analiză posibilitatea implementării în curând a măsurii de închidere a activității agenților care nu respectă reglementările, cel puțin pentru 30 de zile de la momentul constatării abaterii. În zonele în care avem incidență de 1,5 la mia de locuitori, recomandarea este ca toți agenții economici, inclusiv instituțiile publice, să ia în considerare munca la domiciliu și acolo unde nu se poate: decalarea programului! Acest lucru trebuie să devină o obligație la toate instituțiile care sunt afectate. Mai este o decizie, referitoare la organizarea sărbătorilor religioase, permisă numai cu participarea persoanelor care au domiciliul în localitatea în care se desfășoară activitatea: FĂRĂ participarea persoanelor din alte localități! Acest lucru este extrem de necesar!”, a spus Raed Arafat.

Lista  țărilor/zonelor de risc epidemiologic ridicat pentru care se instituie măsura carantinei asupra persoanelor care sosesc în România din acestea, în vigoare începând cu data de 07.10.2020:

z1

PE ACELAȘI SUBIECT:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.