Tătaru: „Primele tranșe de vaccin anti-COVID-19 vor ajunge pentru imunizarea a 4,6% din populaţie”

Nelu Tătaru, ministrul Sănătății, a declarat, vineri, că primele tranșe din vaccinul anti-COVID-19 vor ajunge în România începând cu luna ianuarie 2021, însă doar 4,6% dintre români vor beneficia de imunizare. Ministrul a recunoscut că, deocamdată, autoritățile nu au un plan bine pus la punct de transport și depozitare a dozelor de vaccin.

Avem două tipuri de vaccinuri, care vin la minus 80, minus 90 de grade. Sunt şi cele de la 2-8 grade. Implică gestionarea transportului care se face de firma producătoare, depozitarea, distribuirea. Cele patru grupe de persoane care vor fi vaccinate. Se începe cu personalul medical, personalul din prima linie. Sunt cei din grupele de risc, iar populaţia urmând, oarecum din martie-aprilie, primăvară spre vară. Vor veni aceste tranşe de la cele trei firme cu care are Comunitatea Europeană aceste contracte în următoarele 6 luni, din ianuarie-februarie. Noi, ca şi ţară comunitară avem un număr de doze reprezentând 4,6% din populaţia comunitară”, a declarat Nelu Tătaru.

Ministrul a mai afirmat, vineri, că respectarea unor reguli ar însemna ca în următoarele trei săptămâni să se înregistreze o scădere a numărului de cazuri, menţionând că transmiterea noului coronavirus se face foarte mult prin mobilitate.

Nelu Tătaru a făcut, vineri, o vizită la Sfântu Gheorghe, pentru a reevalua situaţia creată de pandemie împreună cu autorităţile locale:

Astăzi, o reevaluare împreună cu autorităţile judeţene şi locale, precum şi managerii de spitale a situaţiei pandemice în judeţul Covasna, reevaluarea investiţiilor pe care le-am văzut la sfârşitul lunii august, acest triaj care în acest moment funcţionează, precum şi investiţia la Secţia de boli interne, reevaluarea unui management integrat în care de comun acord am stabilit ca şi celelalte spitale prin tipul lor de suport Covid să preia cazurile uşoare şi medii, rămânând ca Spitalul Judeţean să acorde asistenţă medicală pentru cazurile severe şi în special Terapie Intensivă, iar aici să putem desfăşura şi activitate non-Covid. Am reiterat şi am discutat implicarea autorităţilor locale şi managerilor de spitale, atât în conduita de spital, cât şi de prespital, repetând de nenumărate ori că această pandemie se tranşează în prespital. ()… Internările în Terapie Intensivă sunt cele pe care le vedem crescând de la o zi la alta, sunt cumulul oarecum cazurilor din ultimele două săptămâni care decompensează sau care evoluează în mod nefavorabil, de aceea şi evaluările pe care le facem la nivel local sunt pentru a asigura acel act medical în Terapie Intensivă, pentru a asigura un număr de paturi de Terapie Intensivă pentru suport Covid într-o operaţionalizare în următoarea perioadă, 7-14 zile şi în virtutea evoluţiei. Respectarea unor reguli ar însemna ca în următoarele trei săptămâni să avem o scădere a numărului de cazuri, iar alte trei săptămâni să ne dea şi coborârea ca şi număr de cazuri”, a afirmat ministrul Sănătăţii.

Alexandru Rafila, reprezentantul României la Organizația Mondială a Sănătății, a anunțat că vaccinul anti-COVID-19 nu va fi obligatoriu, odată ce va fi disponibil și în România. Medicul a mai declarat că populația va căpăta încredere în imunizare prin vaccinarea medicilor și a persoanelor din categoriilor la risc.

Președintele Klaus Iohannis a declarat joi, în cadrul unei videoconferințe cu prefecții, că este probabil ca populația generală a României să fie vaccinată împotriva noului coronavirus în primăvara spre vara anului 2021. Nu se știe încă ziua când vaccinul va fi produs și distribuit, însă șeful statului a precizat că e foarte probabil ca vaccinul să devină posibil și să fie la dispozitie românilor începând din primul trimestrul al anului 2021.

PE ACELAȘI SUBIECT:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.