Tătaru: „Ne-am grăbit politic înainte de a termina momentul medical. Starea de urgență, reintrodusă când sistemul sanitar va colapsa”

Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a precizat marți că, momentan, nu se poate discuta despre reintroducerea stării de urgență. În contextul în care România a ajuns la aproape 360 de cazuri de pacienți cu coronavirus la terapie intensivă, ministrul a spus că o revenire ca în primele două luni de la debutul epidemiei va fi făcută doar dacă sistemul medical va colapsa.

„Ne-am grăbit politic înainte de a termina momentul medical. În momentul în care sistemul medical nu va face față, când avem suprapopulare la ATI, atunci vom propune reintroduce starea de urgență. Noi sperăm ca încă o săptămână, două, să avem o mie și ceva de cazuri, iar apoi să scădem. În acest moment, nu avem spitalele suprapopulate. Am avut în București și în unele județe, dar cazurile au fost rezolvate, au fost transferate în alte unități. Nu vrem să vedem care sunt limitele. Această pandemie nu se va termina acum”, a spus Nelu Tătaru.

Ministrul Sănătății a încercat să explice și de ce unele teste sunt fals pozitive sau fals negative sau de unde vine diferența mare între rezultate.

„Sunt teste care se fac în diferite focare, de aceea avem cazuri de infectare, cum au fost cele de sâmbătă sau duminică. De cealaltă parte, avem teste făcute de oameni care pleacă în vacanță, sau de diverse companii, pentru angajați. Unele teste pot fi fals pozitive sau fals negative, în funcție de aparat, în funcție de cel care le prelucrează, în funcție de loc. Poți să ai un test fals negativ, după 2-3 zile, iar apoi să fie pozitiv. Testele se pot negativiza sau pozitiva”, a mai spus Tătaru.

PE ACELAȘI SUBIECT:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!
  •  

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *