Tătaru: „Dacă menținem ritmul de evoluție, ne gândim și de la 15 iunie la un alt pachet de măsuri de relaxare”

Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a precizat miercuri seară că menținerea unor reguli pentru terase – redeschise din 1 iunie – înseamnă o transmitere comunitară a coronavirusului mai scăzută. Astfel, în cadrul unei intervenții la o emisiune televizată, Tătaru a punctat faptul că România se menține pe un trend descendent al cazurilor noi de coronavirus, ceea ce înseamnă că, din 15 iunie, un nou pachet de măsuri de relaxare ar putea fi introdus.

„Aceste măsuri sunt pe etapă. Când am spus că vom face relaxări, am spus că vom face și am făcut relaxări graduale și progresive. Dacă am făcut primele măsuri pe 15 mai au fost și cele pe care le putem controla într-o primă fază. Acest al doilea val de măsuri de relaxare a venit mai bogat decât a fost primul, ducând și la aglomerări populaționale. Dacă menținem acest ritm de evoluție, ne gândim și de la 15 iunie la un alt pachet de măsuri de relaxare. Dacă este să discutăm terasele, se menține în discuție tot ce înseamnă distanțare, tot ce înseamnă măsuri de precauție, tot ce înseamnă igienă, atât din partea personalului de servire, cât și din partea clientului. Menținerea unor reguli înseamnă o transmitere comunitară scăzută. O transmitere comunitară scăzută înseamnă un ritm în continuare descendent al cazurilor noi și o evoluție spre o altă etapă de relaxare. (…) Din evaluarea pe care am făcut-o după 15 mai și în primele două zile după cel de-al doilea val de relaxare, încă avem un număr mic de cazuri noi, dar urmărim îndeosebi numărul de cazuri din ATI. Cât timp avem în jur de 150 – 160, sunt cele pe care le putem controla și numărul de prezentări la UPU cu patologie respiratorie. Gestionarea acestora rămâne să o vedem ca și evoluție în zilele următoare”, a spus Nelu Tătaru.

În ceea ce privește călătoriile în afara țării, ministrul Sănătății a precizat că despre o astfel de situație putem să discutăm în următoarele 7 – 10 zile.

„Evaluăm aceste măsuri de relaxare pe care le-am dat acum două zile. În măsura în care vedem că nu avem o transmitere comunitară, nu avem o creștere a numărului de cazuri noi, putem să ne gândim după 15 iunie poate… nu din toate țările din Europa, dar pentru o parte care au o rată de cazuri noi scăzută la mia de locuitori să putem… Facem o evaluare în aceste zile. Toate țările sunt pe listă, numai că urmează să vedem evoluția în următoarele 7 – 10 zile”, a mai spus Nelu Tătaru.

PE ACELAȘI SUBIECT:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *