Tătarii strâng rândurile: fostul președinte al UDTTMR, Gelil Eserghep, s-a trezit cu plângeri penale!

Model de multiculturalitate, Dobrogea se află în pragul unei zguduieli etnice în premieră în istoria sa modernă, întrucât tătarii și-au ascuțit săbiile și vor capul liderului Gelil Eserghep, președintele Uniunii Democrate a Turco-Tătarilor Musulmani din România (UDTTMR).

Spiritele se tot încing încă din vară, când instanța a decis anularea unui Congres organizat de Eserghep.

UDTTMR a anunțat pe 9 ianuarie a.c., cu prilejul Congresului Național, noua conducere a organizației pentru următorii patru ani, precum și candidatul pentru funcția de deputat în Parlamentul României pentru mandatul 2016 – 2020. Astfel, Gelil Eserghep a fost reconfirmat în funcția de președinte pentru un nou mandat (384 voturi pentru, 4 voturi împotrivă și 2 abțineri), în timp ce candidat pentru funcția de deputat în Parlamentul României a fost desemnat actualul subprefect Ersun Anefi (387 voturi pentru, 1 vot împotrivă și 2 abțineri). Cel de-al doilea candidat pentru fotoliul de parlamentar a fost actualul deputat, Varol Amet, care a obținut doar 5 voturi pentru, 2 abțineri și 383 de voturi împotrivă.

Rezultatul este concludent din avion: s-a votat ca la PCR, ca la Nicolae Ceaușescu, aspect care confirmă acuzațiile turco-tătarilor din ce în ce mai revoltați pe Eserghep.

TOMIS NEWS a relatat pe larg situația din interioriul UDTTMR în ultima perioadă, iar, de data aceasta, situația a devenit și mai tensionată. După anularea Congresului de instanță, următorul Congres planificat pentru 20 august a fost amânat de Eserghep.

Miercuri, 3 august, prof. univ. dr. Nuredin Ibram, o somitate în domeniul culturii constănțene, a fost exclus din Consiliul Reprezentanților al UDTTMR, cât și din din funcția de președinte al Comisiei de Cultură, Culte și Tradiții din cadrul Uniunii! Eserghep l-ar fi numit atunci pe profesor „intelectual trădător”. De supărare, Ibram a petrecut acea noapte la Spitalul Județean! Două zile mai târziu, Eserghep a mai exclus trei persoane: pe președintele UDTTMR Medgidia, Aidîn Murat și pe Nagi Gelal, ultimul fiind demis și din funcția de vicepreședinte la nivel național al UDTTMR, dar și pe Senol Murat, contracandidatul său la șefia Uniunii.

Eserghep, ca în filmele cu mafioți: membri UDTTMR bătuți în baie!

Plângerile lui Ali Ibraim împotriva lui Gelil Eserghep, intrate în posesia TOMIS NEWS, au fost depuse zilele acestea la DNA, Curtea de Conturi și Corpul de Control al Primului-Ministru și fac referire la săvârșirea infracțiunilor prevăzute și pedepsite de art. 246, 247, 291, 295, 296, 297 și 300, Cod penal!

Din plângerea penală:

plangere2

Printre aceste multe acuzații, plângerile conțin și referiri la violența fizică la care Eserghep a recurs pentru a-și intimida contestatarii din cadrul UDTTMR.

Ceea ce Gelil Eserghep nu știe este că escapadele sale violente încep să fie din ce în ce mai cunoscute prin orașul Constanța, de acum și la dispoziția autorităților, ceea ce echivalează cu apropierea tot mai rapidă a sfârșitului său. Șirul lung de violențe din partea bodyguarzilor îi vor aduce în astfel de vremuri mai mult rău decât bine lui Eserghep, cel puțin așa reiese din atmosfera tătarilor cărora le-a încetat răbdarea.

Din plângerea penală:

plangere1

ali-ridvanEl a făcut modificarea în Statut, după ce a suferit condamnarea! Între timp, îi „zburase” pe cei care aveau un cuvânt de spus în cadrul CR-ului. După care, i-a coordonat și i-a „bicuit” pe toți, nu are pe cineva care să i se opună. Cei care s-au opus, cum e Ali Ridvan (FOTO STÂNGA), l-au înghesuit în WC și i-au dat o bătaie de-a stat omul câteva zile la pat… l-au dat afară de la muncă, câte și mai câte… De asemenea, încă unul susține că a fost amenințat și a fost nevoit să demisioneze din CR (Consiliul Reprezentanților – n.r.). Cine e împotriva lui (Eserghep – n.r.) se duc peste ei, ba cu bani, ba cu amenințări, să șteargă de pe Facebook sau să nu mai spună nimănui nimic!”, a spus Ali Ibraim, pentru TOMIS NEWS.

Tindem să îi dăm dreptate lui Ali Ibraim, întrucât un alt tătar, Sinan Ismail, relata pe 6 august că a fost amenințat cu bătaia de gărzile de corp ale lui Gelil Eserghep. Amenințările au continuat și Sinan Ismail și-a șters postarea, însă veștile proaste pentru Eserghep continuă: postarea a fost salvată înainte de ștergere și, astăzi, figurează ca probă:

zeus

Statutul UDTTMR, după „chipul și asemănarea lui Eserghep”

O altă sursă a noastră ne-a vorbit despre cazierul lui Eserghep. Fostul lider al UDTTMR, ca efect al suspendării Congresului, nu ar fi avut voie, teoretic, să candideze la un nou mandat.

„Nu știu dacă acum cazierul lui e chiar așa de curat, ne-a fluturat un cazier, dar nu are nimeni o copie, să vedem dacă chiar așa un om care are condamnare poate să aibă funcție. După condamnare sunt perioade, doi ani, trei ani, nu are voie să aibă funcție publică, dar noi suntem ONG de utilitate publică!” 

Potrivit lui Ali Ibraim, vechiul statut al UDTTMR nu i-ar fi permis lui Eserghep să candideze din nou la funcția de președinte, întrucât se confrunta cu probleme penale. Exact acel paragraf (pe care îl redăm mai jos) a fost înlocuit și Eserghep a fost reconfirmat după condamnare!

pag-8

Printre prerogativele funcției de președinte al UDTTMR se regăsește și cea de numire a deputatului Uniunii. Reprezentarea comunității în Parlamentul României înseamnă și suma de un milion EUR, anual, acordată de stat direct în conturile UDTTMR. Ca un fapt divers, la scurt timp de la preluarea funcției de președinte în 2012, Eserghep a impus o schimbare de statut, votată aproape în unanimite de echipa sa: funcţia de preşedinte al UDTTMR nu mai este limitată la două mandate, ci devine nelimitată! Totodată, nu s-a acceptat acelaşi lucru pentru mandatul de parlamentar! Cu alte cuvinte, „nelimitatul” Eserghep poate să pună „frână” deputatului „limitat”, dacă nu i se mai află în grații!

„Tătarii nu mai au frică!”

Șirul interminabil de abuzuri pe care tătarii le reclamă împotriva lui Gelil Eserghep i-au adus pe aceștia la capătul răbdării, dar și la determinarea care le-a lipsit atâta timp. Tot mai mulți etnici turco-tătari sunt deciși să termine definitiv povestea cu Eserghep, aspect reconfirmat și de Ali Ibraim.

„Să înțeleagă: comunitatea nu mai e atât de dobitoacă și a învins frica! Abuzurile lui sunt atât de evidente, încât au învins până și frica! (…) Mie nu mi-e teamă de el chiar deloc, nu am avut tangențe cu el, nu am avut afaceri, nu am luat bani de la Uniune și nici un fel de ajutor, nu am plecat în excursii, eu sunt stăpânul meu, am o mică afacere și nu am de ce să apelez la comunitate sau la muftiat. Asigur contribuțiile de bayram, iar ăștia (Eserghep și ai lui – n.r.) primesc bani de la buget care se duc pe „apa sâmbetei” cum vor ei!”, a concluzionat Ali Ibraim, pentru TOMIS NEWS.

Din plângerea penală:

plangere3

UDTTMR a fost înființată în decembrie 1989 și funcționează conform prevederilor O.G 26 / 2000 cu privire la asociaţii şi fundaţii. Uniunea a fost recunoscută  „ca organizație de utilitate publică” prin HG 451-28 Mai 2014 / MO 407.

În decembrie 2013, Gelil Eserghep, cumnatul lui Selamet Iucsel, fost subprefect al județului Constanța, a fost acuzat într-un dosar de „favorizare a infractorului”. Potrivit DNA, la data de 24 octombrie 2013, Selamet Iucsel, subprefect al judeţului Constanţa, a promis bani şi alte foloase unui agent de poliţie judiciară în cadrul IPJ Constanţa – Serviciul de Investigaţii Criminale (denunţător în cauză) pentru ca acesta să întârzie începerea urmăririi penale împotriva sa într-un dosar înregistrat la Parchetul de pe lângă Judecătoria Constanţa pe care îl instrumenta, să îi elibereze copii ale unor înscrisuri din dosarul respectiv şi să propună soluţii favorabile faţă de el.

Pe 7 noiembrie 2013, Eserghep Gelil, fost deputat PRM și PC în două mandate, l-a ajutat cu informaţii pe Selamet Iucsel, comunicându-i împrejurarea că discuţiile sale telefonice sunt interceptate și că este supravegheat operativ, deşi cunoştea că acesta este cercetat în mai multe dosare penale. Informațiile confidențiale din ancheta penală au vizat îngreunarea urmăririi penale în prezenta cauză, împiedicându-l astfel pe Selamet Iucsel să dea efectiv mita promisă denunţătorului.

Gelil Eserghep a fost condamnat pe 12 iunie 2014 la un an cu suspendare pentru favorizarea infractorului. Potrivit procurorilor anticorupţie, pe 7 noiembrie 2013, Eserghep l-a avertizat pe Selamet că are telefonul ascultat şi că toată activitatea lui este supravegheată de oamenii legii. Conform anchetatorilor, aceste informaţii confidenţiale din anchetă au îngreunat desfăşurarea urmăririi penale şi l-au împiedicat pe Iucsel Selamet să dea efectiv mita promisă denunţătorului.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*