Țările bogate au RESPINS propunerea țărilor sărace ca reţeta vaccinului COVID-19 să fie la liber, pentru creșterea producției

Ţările bogate ale Organizaţiei Mondiale a Comerţului (OMC) au blocat cererea formulată de peste 80 de ţări – sarace sau în curs de dezvoltare – pentru a renunţa la drepturile de brevet asupra formulelor vaccinurilor, într-un efort de a stimula producţia pentru ţările sărace. Africa de Sud şi India s-au arătat dispuse să renunţe la regulile acordului OMC privind proprietatea intelectuală (TRIPS), demers care ar putea permite altor producători să aibă acces la reţeta vaccinului şi să poată să îl producă. Africa de Sud a susţinut că actualul sistem TRIPS nu funcţionează, subliniind eşecul de a asigura medicamente necesare în timpul pandemiei HIV/SIDA, care a dus la cel puţin 11 milioane de decese în țările africane, scrie Mediafax, preluând Reuters. Propunerea Africii de Sud şi Indiei a fost susţinută la OMC de zeci de ţări, multe dintre ele în curs de dezvoltare, dar a fost respinsă inclusiv de Marea Britanie, Elveţia, UE şi Statele Unite, care au mari industrii farmaceutice interne.

De ce se opun țările bogate

Ţările care s-au opus susţin că protejarea drepturilor de proprietate intelectuală a încurajat cercetarea şi inovarea şi că suspendarea acestor drepturi nu ar duce la o creştere bruscă a ofertei de vaccinuri. Ele susţin argumentul Federaţiei Internaţionale a Producătorilor şi Asociaţiilor Farmaceutice, cu sediul în Elveţia, potrivit căruia reducerea rentabilităţii companiilor este un factor de descurajare a inovaţiei.

În cea de-a opta discuţie pe această temă, de când a fost ridicată pentru prima dată în octombrie, Consiliul TRIPS al OMC a petrecut trei ore dezbateri, dar nu a reuşit să fie de acord. Propunerile trebuie susţinute printr-un consens al celor 164 de membri ai OMC pentru a fi adoptate. Problema va fi analizată din nou în aprilie, înainte de următoarea reuniune programată a Consiliului TRIPS din 8-9 iunie.

Ngozi Okonjo-Iweala, care a devenit director general al OMC la 1 martie, a numit discuţiile TRIPS „extrem de importante”, dar a spus că guvernele şi întreprinderile trebuie să acţioneze acum pentru a creşte producţia, în special pe pieţele emergente.

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.