Tăriceanu, reconfirmat președinte al ALDE. Organizația de la Constanța a rămas și fără vicepreședinți!

Lucrările celui de-al doilea congres al ALDE, după cel de constituire a formaţiunii prin fuziunea dintre Partidul Liberal Reformator (PLR) şi Partidul Conservator (PC) din 19 iunie 2015, au continuat, sâmbătă, la Palatul Parlamentului, unde aproximativ 1.000 de delegaţi din cele 47 de filiale ale partidului și-au ales conducerea.

Din partea Constanței au participat 22 de delegați.

Ar putea fi, pe bună dreptate, un congres al rușinii, întrucât Călin Popescu Tăriceanu a „alergat” de unul singur. Gălăgiosul „drepturilor omului” și „al democrației” nu a acceptat concurența și l-a eliminat pe celălalt copreședinte, Daniel Constantin, cu mult înainte de începerea lucrărilor congresului. Constantin s-a dus cu revanșa în instanță. Joi, 20 aprilie, în dosarul în care Constantin a contestat hotărârile Delegației Permanente a ALDE, prin care s-a convocat Congresul Extraordinar, s-a decis amânarea pentru… 18 mai! Mult prea târziu pentru revanșa dorită de Constantin, care nu a participat la congres, pentru că „este nestatutar organizat şi serveşte interesului unui singur om”, așa că Tăriceanu a „defilat” în stilul caracteristic: singurul candidat!

„Nu este însă pentru prima dată când, în numele unui „liberalism autentic”, provoacă scindări și trădări, punând iremediabil prin longevitatea acestor acțiuni o pată pe întreaga clasa politică românească de după 1989. (…)  Nici acum nu a înțeles că am condamnat minciuna și ipocrizia, caracteristici definitorii ale comportamentului său. Acesta este și motivul pentru care am făcut demersurile în justiție. Împotriva sa, nu a partidului”, a completat Daniel Constantin, după congres.

„Aveți voie să nu criticați PSD!” 

Vineri, Statutul ALDE a fost modificat și actualizat la noua realitate și arată adevărata față a partidului, așa cum a confirmat-o europarlamentarul Norica Nicolai: „Modificările la statut permit partidului nostru o organizare flexibilă, o organizare care să întărească rolul şi importanţa organizaţiilor locale ale partidului, dar şi un management de proiecte. (…) Aşa că, aveţi voie să nu criticaţi PSD-ul atunci când respectă valorile liberale şi nu mai este un impediment pentru calitatea de membru de partid”.

Apogeul jenantului l-a atins însă invitatul „special” al congresului, Emil Constantinescu.

„La o conjuncție a vieții mele și a istoriei i-am cunoscut pe Ronald Reagan, pe Margaret Thatcher, pe Helmuth Kohl, pe Gorbaciov. Acești oameni aveau o viziune asupra lumii. (…) Avem astfel de lideri în România? Puțini, iar unul e aici în sală (Tăriceanu – n.r.). Este datoria mea să vorbesc despre el”, a spus fostul președinte al României.

Despre „liberalii autentici” a vorbit și Călin Popescu Tăriceanu, care, în discursul său, a reluat atacurile la PNL și i-a ridicat osanale șefului SRI, Eduard Hellvig, în contextul în care Serviciul, zguduit de numeroase scandaluri, se afundă tot mai mult în ultima vreme într-o notorie lipsă de transparență.

„Dacă criticai abuzurile instituțiilor de forță însemna automat că ești un politician corupt. Să vorbești despre protejarea drepturilor și libertățile cetățenilor în 2014 era o dovadă de radicalism politic. Să fii liberal autentic în 2014, 2015 și să susții scăderi de taxe și impozite și încurajarea capitalului autohton era considerat o dovadă de iresponsabilitate. (…) Dacă în 2017, șeful SRI profită de aproape orice intervenție publică pentru a susține „importanța respectării drepturilor și libertăților cetățenilor”, este și datorită eforturilor ALDE din ultimii 2 ani. Încet, încet, după cum vedeți, avem o schimbare de discurs care sper să fie dublată și de o mai mare transparență în decizii și acțiuni. (…) Sigur, nu trebuie să ne ferim să vorbim și despre lucrurile mai puțin plăcute. În 2015, i-am avut alături pe o serie de colegi care între timp au ales să atace și chiar să dea în judecată partidul. Cei care atacă acum ALDE din interior nu sunt mulți, dar, vă spun sincer, mă doare faptul că Daniel Constantin se află printre ei. Pentru mine această trădare este un episod trist, dar este, în acelaşi timp, un episod încheiat”, a spus Tăriceanu.

Delegaţii Congresului ALDE l-au votat pe Tăriceanu pentru funcția de președinte al partidului, prin vot electronic, cu 1.065 voturi „pentru”, din 1.094 exprimate.

CITEȘTE ȘI:

ALDE se pregătește, la Constanța, de runda a doua de cafteală. Chiru: „Trimitem delegații la Congres” Banias: „Congresul partidului nu va avea loc!”

ALDE Constanța a rămas fără vice la centru

Patru rezoluții au fost adoptate la Congresul ALDE, respectiv „Ca să fim prin noi înşine, trebuie, în primul rând, să fim noi înşine”, prezentată de Tăriceanu; „Pentru o cultură politică a libertăţii” – individul nu este chemat a servi statul ci, dimpotrivă, statul este menit să asigure respectul drepturilor şi libertăţilor individuale; „Legea în slujba cetăţeanului, nu contra lui” și „Noua generaţie de întreprinzători români trebuie să se simtă la ea acasă în România” – alocarea, până în 2020, a 6% din PIB (în medie) pentru investiţii, elaborarea de urgenţă a Planurilor de Urbanism General ale localităţilor ţării, inventarierea activelor statului care pot fi reintroduse în circuitul economic și renunţarea la venitul minim garantat. Tot sâmbătă s-au ales președintele și cei 16 vicepreședinți, ultimii aleși din cei 33 de membri ai Biroului Politic Executiv, ceilalți 16 fiind membri supleanți. Până la congres, Constanța avea doi vicepreședinți la nivel național: pe președintele ALDE Constanța, deputatul Mircea Banias și pe Jean Paul Tucan. Ambii, în ciuda împăcării recente, au rămas fără aceste funcții, chiar și în contextul în care Tucan se pare că avea șanse la congres, numai că a ajuns pe… lista supleanților.

CITEȘTE ȘI:

La ALDE s-a produs „marea împăcare”. Banias și Tucan la aceeași masă: Nu ne mai certăm până la și după Congresul partidului!

Vicepreşedinţii sunt: Graţiela Gavrilescu, Teodor Meleşcanu, Andrei Gerea, Varujan Vosganian, Constantin Avram, Steluţa Cătăniciu, Toma Petcu, Ovidiu Silaghi, Alexandru Băişanu, Ioan Ţintean, Mihai Niţa, Marian Cucşa, Mircea Moloţ, Ion Cupă, Nicolae Nasta, Dumitru Lovin.

DISTRIBUIE ARTICOLUL!
  •  

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *