Târâș-grăpiș, vom avea o lege a salarizării unitare. Vișan: „A venit târziu, dar forma este OK”. Turcescu: „Un Guvern de impotenți, rupți de realitate”. SNPPC: „Închidem țara și plecăm! O lege de rahat!”

Ministrul Muncii, Lia Olguța Vasilescu, a anunțat marți că toate salariile bugetarilor vor crește cu 25% de la 1 ianuarie 2018, aceasta fiind ultima variantă a legii salarizării unitare asupra căreia s-a căzut de acord marți cu Ministerul Finanțelor. La începutul lunii aprilie, ministrul Muncii anunța majorări salariale de 50% pentru Educație și Sănătate începând din ianuarie 2018, etapizat, respectiv cu 25% de la 1 ianuarie pentru toţi bugetarii, urmând ca de la 1 martie să se facă restul majorărilor salariale, adică de până la 50% pentru profesori şi până la 100% pentru medici şi asistenţi.

Legea va trebui adoptată miercuri de Camera Deputaților, care este și for decizional în acest caz.

Mai puțin de 24 de ore până la votul final și părerile sunt încă împărțite. Nu vorbim doar de criteriile politice, ci și de cele individuale, pentru că opoziția, cel puțin din declarațiile de marți, nu va vota în bloc respingerea actului normativ. Nici social-democrații nu sunt foarte entuziasmați. Este firesc: promisiunile din campanie nu se potrivesc cu forma (aproape) finală a legii, iar opoziția profită de acest aspect. Dincolo de opoziție, guvernanții și parlamentarii puterii se țin tare pe poziție.

„Este târziu, clar! Acum, să vedem în ce formă ajunge și la noi, pentru că încă e în discuție la comisii astăzi (marți – n.r.) La noi există o singură părere, că legea este OK, doar că a întârziat ceva timp. Ea trebuia să intre de când îi dăduse o formă Rovana Plumb. Dar, mai este de discutat, chiar și mâine, în funcție de doleanțele sindicatelor de pe fiecare ramură. Pot fi modificări și mâine dimineață în plen, până să intre la 12:00, în plen, se pot face amendamente”, a spus deputatul constănțean George Vișan (PSD), pentru TOMIS NEWS.

Degringoladă la PNL. Huțucă: „Nu trebuie pe subiecte importante să discuți pe genunchi! Nu înțeleg graba… Reprezentantul Guvernului nu a știut să îmi răspundă la întrebări”

Președintele interimar al PNL, Raluca Turcan, a anunțat că vor fi și deputați liberali care vor vota în favoarea acestui act normativ, întrucât „au discutat cu colegii prezenți în administrația publică locală și care i-au încurajat să voteze”.

„Foarte mulți colegi vor vota împotrivă. Probabil că în plen votul va fi, în principiu, de respingere. Vor fi însă și câțiva colegi care au discutat cu colegii prezenți în administrația publică locală și care i-au încurajat să voteze. Așadar, e posibil să fie și câteva voturi de susținere a legii salarizării unitare, dar cei mai mulți colegi din PNL resping această făcătură de lege pe sistemul public de salarizare”, a spus Raluca Turcan.

„Deocamdată, sunt reținut în a da un punct de vedere foarte ferm, vom avea mâine o consultare cu grupul parlamentar și voi asculta părerea colegilor implicați în dezbaterea de la Comisia de muncă”, a spus deputatul Mihai Voicu (PNL), pentru TOMIS NEWS.

Președintele PNL Constanța, deputatul Bogdan Huțucă, este foarte vehement împotriva legii salarizării unitare și a vorbit despre o contrabalansare a actului normativ, printr-o inițiativă a partidului.

„Această lege are destul de multe vicii și nu vorbim doar de cele legate de sustenabilitatea bugetară, în sensul că afectează plafoanele de cheltuieli așa cum au fost aprobate la începutul anului, deci în mod normal ar trebui să vină și cu un proiect de modificare a plafoanelor de cheltuieli și datorită faptului că are un impact social. Pentru anumite categorii de salariați, se înregistrează scăderi de salarii. De asemenea, în ultima ședință de buget-finanțe am ridicat problema contribuțiilor de sănătate, de asigurări sociale, în sensul că o parte sunt suportate de angajator, o parte de angajat. Dacă ele trec total în sarcina angajatului, atunci clar avem un impact social, în sensul că foarte multe categorii de salariați se vor menține la același nivel după aceste măriri, ori vor scădea veniturile lor. Ideea trecerii de la angajator la angajat se regăsește în punctul de vedere al Guvernului, în sensul că la calculul impactului bugetar s-a luat acest aspect în vedere, dar ne vorbește strict din punct de vedere bugetar, nu și al măsurilor de contrabalansare. La ultima ședință a grupului parlamentar PNL s-a pus problema lansării unui proiect de lege din partea PNL, de fapt se lucrează de două săptămâni la el, care să asigure un impact neutru asupra anului 2017 și o creștere eșalonată pe câți ani este nevoie, astfel încât bugetul să poată susține aceste creșteri de venituri, fără să umble la bunuri, servicii, investiții publice. De asemenea, proiectul își dorește să respecte niște principii care țin de salarizare: al egalității, responsabilității. (…) Guvernul refuză să răspundă la niște întrebări foarte clare, nu ne expune impactul pe fiecare an în parte (până în 2022 – n.r.) și care sunt măsurile de contrabalansare. Lipsa unei abordări strategice clare la întrebări specifice ne fac să ne gândim mai degrabă la proiectarea unei alte legi. Acest proiect în forma în care este creat încalcă și principiul echității, egalității, responsabilității. (…) Eu nu înțeleg graba! Ideea de a avea un proiect al salarizării unitare este nemaipomenită! Grila de salarizare trebuie să fie flexibilă, dar ideea de a bate în cuie o grilă încalcă chiar principiile care stau în spatele oricărei legi a salarizării! Mai bine îți asumi că nu îndeplinești un termen și vii cu o lege la care ai toate răspunsurile date! Cred că toată lumea ar fi fost de acord… Ideea e să fii extrem de predictibil, să nu minți! Nu mai discutăm de fiscalitate, de relaxare fiscală, de politică socială, aici vorbim de o lege pe care o bați în cuie și toate forțele politice să fie de acord cu ea, astfel încât orice Guvern s-ar schimba să se țină de acest grafic de implementare până în ultima clipă, când el se închide! Nu trebuie pe subiecte importante să discuți pe genunchi. (…) Am avut reprezentantul Guvernului în comisia de buget-finanțe și nu a fost capabil să îmi răspundă la întrebări… și-a asumat că îmi răspunde săptămâna aceasta…, a spus Bogdan Huțucă, pentru TOMIS NEWS.

Robert Turcescu, deputat PMP: Nu este altceva decât refrenul cântecului „Ce bine-mi pare că ți-ai luat țeapă!”

Cel mai vehement în declarații este deputatul de Constanța, Robert Turcescu (PMP), care consideră că social-democrații și-a înșelat propriul electorat. Sau, mai grav, l-a „țepuit”.

„În acest moment, legea salarizării, așa cum o știm, se schimbă de la o oră la alta! Nu mai are loc discuția care a tot existat despre creșterea de salarii de la 1 iulie, calendarul prezentat în campanie, e vraiște totul! Anunțul Olguței Vasilescu privind decalarea termenului de 1 ianuarie 2018 nu este altceva decât refrenul cântecului „Ce bine-mi pare că ți-ai luat țeapă!” Practic, în acest moment, PSD-iștii și-au țepuit alegătorii! Cred că vorbim de minciuna ordinară cu care PSD-iștii au câștigat alegerile! Eu aș vrea ca toți românii care au votat sau nu au votat PSD să și-l aducă aminte pe Dragnea și pe graficele lui din campania electorală, scrierile lui la tăbliță, materialele în care spunea să încercuim zilele în care promisiunile de campanie vor fi îndeplinite, or astăzi cei care au votat PSD sunt în această situație: de ce nu mai pot majora PSD-iștii salariile? Este o discuție care, pe de-o parte, am putea să ne gândim la partea plină a paharului, că în sfârșit și-au dat seama că ceea ce au promis nu este sustenabil și că riscă să târască România într-o aventură periculoasă, din perspectiva financiară și, pe de altă parte, aceasta fiind partea goală a paharului, lipsa totală de cunoștințe a celor din PSD, cu Darius Vâlcov, creatorul programului de guvernare și până la Dragnea, care l-a girat pe Vâlcov, decuplarea lor de realitățile economiei și bugetului țării. Ăștia (PSD – n.r.) nu înțeleg pe ce lume trăiesc! Îmi este imposibil să cred că un singur om este vinovat de această minciună. Chiar dacă Dragnea și Vâlcov sunt autorii acestor fantasmagorii rostite în campanie, tot PSD este vinovat în bloc, pentru că au girat în mod categoric toate aberațiile propuse în campania electorală! România are la conducerea ei un Guvern de impotenți, de indivizi total decuplați de la ceea ce înseamnă realitatea economică a României! Oamenii aceștia își bat joc de această țară! Tot ceea ce fac nu este altceva decât un exercițiu de imagine, PR, tiribombe, fum, atât, nimic altceva! Câtă energie s-a consumat pe legea salarizării, proteste, discuții în comisiile parlamentare ș.a.m.d. Au mințit ordinar populația, iar impresia pe care ei încearcă să o creeze cu tensiunea din interiorul partidului nu este decât o altă intenție de a atrage atenția opiniei publice de la faptul că efectiv nu sunt capabili să guverneze! Chipurile, tabere în PSD, Grindeanu vs. Firea sau Firea vs. Grindeanu sau Firea împotriva tuturor sau Dragnea vs. Grindeanu și să nu vedem pădurea din cauza copacilor! Realitatea este simplă: guvernarea PSD – ALDE este un dezastru de la cap la coadă!”, a spus deputatul Robert Turcescu, pentru TOMIS NEWS.

„Închidem țara și plecăm! Este o lege de rahat!”

Sindicatele anunţă posibile proteste după decalarea majorărilor salariale. Cele din Educație anunță declanșarea unui referendum pentru a stabili formele de protest în urma anunţului făcut de ministrul Muncii, Lia Olguţa Vasilescu, potrivit căruia majorările salariale din Educaţie şi Sănătate se vor face etapizat, întrucât „prin decalarea majorărilor salariale din cele două domenii, se încalcă flagrant programul de guvernare asumat de coaliţia guvernamentală”.

La rândul lor, sindicaliştii din Sănătate spun că nu au fost consultaţi de către ministrul Muncii cu referire la aceste decalări. Nici în Parlament nu a fost mai bine, unde comisia de muncă a găzduit un scandal până la elaborarea raportului final. De exemplu, sindicaliștii din sistemul de apărare, prin vocea lui Dumitru Coarnă, președintele Sindicatului Național al Polițiștilor și Personalului Contractual, au acuzat Parlamentul că a distrus sistemul de apărare, prin amendamentele adoptate.

„Nu mai mințiți la televizor că ne măriți salariile, că ne luați. Transferați și contribuțiile de la angajat la angajator și o să venim cu bani de acasă. Ați distrus și spitalele! (…) O să închidem ţara asta şi plecăm. Rămâneţi singuri în Parlament! Asta e o lege de rahat!”, a spus Coarnă.

„Impactul legii salarizării unitare va fi de 8,6% din PIB în 2018, mi-aș fi dorit să fie mai spre 8%, dar un procent cuprins între 8% și 9% este sustenabil. (…) Efectul este o anvelopă salarială de 75 miliarde lei ceea ce ne situează ca pondere în PIB la 8,6%. Este ținta pe care am urmărit-o”, a declarat marți ministrul Finanțelor Publice, Viorel Ștefan, după întâlnirea cu premierul Sorin Grindeanu.

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *