Târâș-grăpiș, România ar putea avea un Muzeu al Centenarului Marii Uniri? Problemă: PSD și ALDE nu sunt de acord!

România se află în Anul Centenar. Sărbătorim 100 de ani de la Marea Unire de la Alba Iulia, care a avut loc la 1 Decembrie 1918. Cu această ocazie, deputatul PNL Daniel Gheorghe a propus în Parlament adoptarea unei legi prin care să fie înființat Muzeul Centenarului Marii Uniri. Inițiatorul spune Muzeul Centenarului Marii Uniri ar trebui să fie o instituție publică de importanță națională, cu personalitate juridică, în subordinea Ministerul Culturii și Identității Naționale.

„Conducerea Muzeului Centenarului Marii Uniri va fi asigurată de un director general cu rangul de subsecretar de stat și doi directori generali adjuncți cu rang de consilier de stat. Numărul maxim de persoane angajate va fi de 20. Sursa de finanțare pentru realizarea Muzeului se va face din bugetul Ministerului Culturii și Identității Naționale. (…) Scopul principal al Muzeului Centenarului Marii Uniri este documentarea, cercetarea istorică și expunerea către public, prin conferințe și expoziții, a evenimentelor care au dus la Marea Unire de la 1918, la realizarea acestui obiectiv național. Muzeul Centenarului Marii Uniri poate încheia parteneriate publice și private cu Academia Română, instituții de învățământ, culturale, institute de cercetare, ONG-uri, precum și cu asociații istorice”, se arată în proiectul de lege.

CITEȘTE ȘI:

Începe marșul LUPTĂ PENTRU BASARABIA! INEDIT: Militanții vor sta ÎN STRADĂ! „Este inadmisibil să vorbești despre centenar, România 100 și să nu spui măcar o dată Basarabia! E prima provincie care s-a Unit cu România!”

Inițiatorul mai spune în motivarea proiectului său, care este susținut de mai mulți liberali, că Marea Unire de la 1918 care a dus la crearea României Mari a fost cel mai important eveniment istoric din evoluția națiunii noastre. Atunci a fost creat statul național unitar, care a constituit un element de bază în crearea principiilor Constituției modeme. A fost un deziderat de secole al românilor, care nu s-a petrecut întâmplător, ci a fost consecința firească a luptei naționale, duse în spațiul carpato – danubiano – pontic.

„Scopul elitelor românești a fost crearea unui singur stat românesc în granițele formării poporului român, de o parte și de alta a Carpaților. Vicisitudinile vremii au decis ca românii să trăiască disparați, în state diferite, sub ocupația sau suveranitate străină. De aceea, visul național al românilor a fost realizarea României Mari. A fost greu de realizat din cauza unei poziționări geo-politice vitrege, fiind înconjurați de mari imperii care au dorit, de-a lungul istoriei, să controleze sau să cucerească aceste teritorii, aflate la granița dintre Est și Vest, la gurile Dunării și cu ieșire la Marea Neagră. O zonă strategică, pentru care marile puteri s-au bătut în vederea deținerii controlului asupra principalelor trasee comerciale, în drumul spre Orientul Apropiat și Îndepărtat. Astăzi, mai mult decât oricând, la împlinirea Centenarului, avem nevoie de un Muzeu al Marii Uniri, un muzeu al celui mai important eveniment național din istoria noastră. Dar scopul funcționării acestei instituții nu este doar de a organiza conferințe și expoziții, ci cel mai important, este să demarăm o cercetare amplă asupra fenomenului numit Marea Unire. Acum, la 100 de ani de la realizarea României Mari, avem nevoie să lucrăm la realizarea unei Cărți de Aur a Centenarului Marii Uniri, care să fie rodul unei cercetări istorice ample, exhaustive, care să prezinte, în cele mai mici detalii, cum s-a realizat visul de secole al românilor“, mai spune inițiatorul în expunerea de motive.

Așa cum era de așteptat, pentru că a fost inițiat de opoziție, proiectul a fost respins la Senat, în calitate de primă Cameră sesizată. Deputatul Daniel Gheorghe a declarat pentru TOMIS NEWS că a fost respins în primă fază la Senat pe criterii pur politice.

„Un muzeu de acest tip este necesar în perspectiva faptului că această cultură a memoriei este absolut marginalizată. Totodată, trebuie să înțelegem cu toții că o persoană care nu își cunoaște trecutul nu-și respectă părinții fondatori și nu-și respectă eroii, nu poate avea nici un viitor! Noi de la PNL ne-am gândit că nu avem un muzeu dedicat Marii Uniri. Avem Muzeul Unirii de la Alba Iulia, un loc excepțional de important în care există sala Unirii în care s-a desfășurat votul celor 1.228 de delegați. Acest Muzeu al Unirii nu este conceput ca un muzeu particularizat sau individualizat, ci unul integrator, care vine din trecut spre viitor să promoveze păstrarea în eternitate a ceea ce înseamnă conștiința identității naționale și conștiința faptului că această națiune a fost capabilă de acest proiect istoric al reîntregirii naționale la 1 Decembrie 1918. Este un muzeu care are rol foarte important sub aspectul păstrării, cultivării și dăruirii identității naționale și un muzeu care vizează o abordare multidimensională pluralistă și care aduce trecutul în prezent și fixează direcții către viitor“, a declarat Daniel Gheorghe, pentru TOMIS NEWS.

Decizia finală privind posibila înființare a Muzeului Centenarului Marii Uniri va fi luată de Camera Deputaților, în calitate de for decizional. Proiectul a fost respins la Senat pe 29 mai a.c., iar din 4 iunie este în dezbaterea Camerei Deputaților, unde termenul pentru depunerea amendamentelor expiră pe 13 iunie, iar raportul comisei pentru cultură trebuie emis până pe 21 iunie.

CITEȘTE ȘI:

VIDEO Chișinău, centrul românismului. „Adresăm clasei politice din cele două state și comunității internaționale Proclamația Marii Adunări Centenare pentru Reunire”!

DISTRIBUIE ARTICOLUL!
  •  

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *