Țărăniștii se concentrează de Centenar pe personalitatea lui Iuliu Maniu. Pe plan local, Țapliuc este dezamăgit că spitalul regional devine o imposibilitate

Țărăniștii din toată țara s-au reunit la începutul acestei luni la Comitetul Național al partidului, care a avut loc la Baia Mare. După întrunirea din 3 februarie, aceștia s-au deplasat la Memorialul Durerii de la teribila închisoare Sighet din perioada comunistă, unde a murit, printre multe alte personalități politice ale epocii, Iuliu Maniu, fondatorul partidului și vârf de lance al românismului în perioada romantică a politicii naționale.

Țintă predilectă a terorii comuniste din anii 1950, Maniu, de mai multe ori prim-ministru al României, a fost condamnat în 1947 și a decedat în 1953. Cu prilejul Centenarului Marii Uniri, țărăniștii se vor concentra pe figura emblematică a partidului, așa cum a precizat, miercuri, președintele PNȚCD Constanța, Adrian Țapliuc, în cadrul unei conferințe de presă.

„Ne pregătim să evocăm personalitatea lui în acest Centenar și a fruntașilor țărăniști care au luptat pentru făurirea Marii Uniri. Pe 3 februarie ne-am reunit toate organizațiile județene la Comitetul Național de la Baia Mare, pentru că, în principal, a trebuit să mergem și la Sighet pentru comemorare, iar al doilea motiv Baia Mare are cea mai bună reprezentativitate administrativă din țară, fiind ceea ce a fost Timiș cândva. Organizațiile din Maramureș au făcut o alianță pentru Baia Mare, cu candidat de primar Cătălin Cherecheș, care a obținut 80% la alegeri. (…) Participarea organizațiilor a fost deosebit de bună, au participat și foștii deputați și senatori, noi am avut reprezentare foarte bună când am fost la guvernare din acea zonă și care, culmea, nu au trecut la alte partide”, a spus Țapliuc.

Pentru că vorbim de Centenar, țărăniștii se vor mobiliza anul acesta pentru o serie de acțiuni comemorative. Astfel, vor dezveli patru busturi și vor organiza în toată țara o expoziție.

„Vom inaugura patru busturi, primul în luna mai la Sighetu Marmației în fața Memorialului Durerii; al doilea la Câmpulung la casa lui Ion Mihalache; altul la București și deja am făcut rost de finanțare ca să refacem casa lui Iuliu Maniu de la Bădăcin, este într-o degradare avansată. Sunt acțiunile deja hotărâte, vom mai avea și alte seminarii, simpozioane, vom face și o expoziție itinerantă în toată țara. Ne focusăm în jurul personalității lui Iuliu Maniu. Trebuie vorbit anul acesta de Iuliu Maniu”, a mai spus Țapliuc.

Pe lângă acțiunile comemorative, țărăniștii au mai stabilit în cadrul Comitetului Național și strategia pentru următorii ani electorali. Ca o premieră, Țapliuc promite că, de data asta, PNȚCD nu va mai face alianțe, care, de altfel, au fost și de rău augur la alegerile din anii trecuți.

„Vom avea candidați proprii la parlamentare, locale, prezidențiale, europarlamentare. Începem de luna asta și avem termen șase luni să propunem candidații care să ne reprezinte pentru alegerile europarlamentare. Nu e ușor pentru un partid mic cum suntem noi să strângem 200.000 de semnături. Este destul de delicat, dar ne-am angajat toți liderii județeni să strângem semnăturile ca să depunem liste complete. Conducerea națională se gândește și la promovarea unui candidat pentru alegerile prezidențiale. De data asta, PNȚCD candidează singur, de sine stătător, cel puțin așa s-a hotărât. Au fost multe voci ale liderilor județeni care au solicitat în mod expres candidatura singură, fără alianțe, asocieri și s-a luat această decizie. În toate alianțele în care am candidat nu am succes și poate a fost o cauză că nu am candidat sub sigla partidului. Am primit reproșuri, trebuia să candidăm de sine stătători. Mulți nu ne-au votat pentru că nu au văzut sigla PNȚCD pe liste. Cam asta ar fi o explicație…”, a mai spus Țapliuc.

Referitor la aspectele de pe plan local, președintele PNȚCD Constanța și-a exprimat îngrijorarea că județul ar putea să rămână fără intens trâmbițatul și mult așteptatul spital regional. Debandada de la vârful PSD și alegerea organizației de la Constanța de a-l susține pe Mihai Tudose ar putea avea repercusiuni nefaste pentru județul nostru, mai ales în privința finanțărilor. Un astfel de exemplu ar putea fi acest spital regional. Fără posibila finanțare de la București, Consiliul Județean Constanța ia în calcul punerea în aplicare a proiectului prin fonduri proprii.

„Ciudat este că foarte multă lume a crezut în programul de guvernare și așteptările sunt în continuare, când e foarte clar că ei nu au pârghii să îl ducă la bun sfârșit… cu legile justiției? Faptul că nu sunt în stare să colecteze de la care agenți economici? Că nu mai are cine să colecteze în țara asta. O să ne împrumutăm de nu o să mai știm de noi… ei nu vor risca să nu aibă bani pentru bugetarii lor, pe care îi pot manipula. Minciunile astea nu pot continua la infinit. Nu știu cine le-a băgat în cap legea salarizării, pentru multe categorii profesionale este un fiasco, cei cu part-time trebuie să vină cu bani de acasă pentru a plăti dările către stat. La județul Constanța nu vedem… ne aducem aminte ce promisiuni au făcut domnii candidați la parlamentare. Nu știu dacă o să vedem prea curând acest spital regional, dacă va fi construit vreodată. Mai exista așa o luminiță că s-ar construi, dar acum nu mai au finanțări. Văd construcțiile astea haotice, cu autorizații de construcții în parcuri… Nu o să mai avem parcuri. Au reușit să angajeze un arhitect șef până la urmă? Nu numai lui îi este frică să semneze… Problema este că în toată țara personalul bugetar din ministere sau societăți de stat, totul este blocat și riscăm foarte clar să pierdem mulți bani, pentru că suntem blocați în gândire, cu oameni incompetenți, aduși pe relații de partid… Mi-a plăcut de Felix Stroe când a intrat în minister și a zis că două treimi din angajați taie „frunze la câini”, dar e greu să intri în masa asta mare de peste un milion de bugetari care nu fac nimic. Am tăiat țara în două până la Sighet, nu am văzut un șantier început. E adevărat că e iarnă și în construcții se lucrează mai puțin, dar ar trebui să le vezi! De câțiva ani nu mai avem infrastructură de nici un fel, licitațiile sunt paracontestate, funcționarii de frica DNA preferă să nu facă nimic și consecința e că pierdem mulți bani”, a concluzionat Adrian Țapliuc.

CITEȘTE ȘI:

Ministerul Sănătății a semnat contractele pentru echipamente CT și RMN. Reușită pentru Țuțuianu: „Se reduc cheltuielile generate de operatorii privați”

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*