Tanczos Barna (Mediu): „Suntem sub procedură de INFRINGEMENT deoarece reţelele de apă şi canalizare NU sunt pe deplin dezvoltate”

Ministrul Mediului, Tánczos Barna, afirmă, vineri, că trebuie intensificate procedurile pentru operaţionalizarea reţelelor de apă şi canalizare: „Comisia Europeană a iniţiat o procedură de infringement deoarece reţelele de apă şi canalizare nu sunt pe deplin dezvoltate”, anunţă ministrul care a precizat că în România există 2.057 reţele de canalizare, dar numai 1.260 sunt funcţionale. Ministrul Mediului anunţă că, prin PNRR, se va aloca 1 miliard de euro pentru reţele.

„Nivelul de dezvoltare economică a unei societăţi este demonstrată prin accesul la utilităţile de bază, în special accesul la reţeaua de apă potabilă şi canalizare. România are deficienţe în acest domeniu, iar Comisia Europeană a iniţiat o procedură de infringement împotriva ţării noastre deoarece reţelele de apă şi canalizare nu sunt încă pe deplin dezvoltate. Deşi Comisia a lansat proceduri împotriva altor 18 state membre ale UE pe lângă România, trebuie să încheiem acest proces cât mai curând posibil”, a scris, vineri, pe Facebook, ministrul Mediului.

Potrivit acestuia, în România există fizic 2.057 reţele de canalizare, din care 1.260 sunt funcţionale, în restul de 797 fiind lucrări în diferite stadii de execuţie.

În ceea ce priveşte situaţia dotării cu staţii de epurare a apelor uzate, au fost inventariate în total 831 staţii de epurare, din care 714 staţii de epurare funcţionale şi 117 staţii de epurare nefuncţionale (care funcţionează cu deficienţe sau la care nu este racordată populaţia). Azi discut cu primarii din zona Odorhei despre programul de guvernare, respectiv despre faptul că trebuie să găsim resursele necesare pentru a dezvolta comunităţile locale şi pentru a asigura accesul la utilităţile de bază”, a mai scris ministrul.

Potrivit acestuia, Ministerul Mediului va aloca suma de 1 miliard de euro din PNRR pentru construirea reţelelor de apă şi canalizare, iar în POIM am alocat încă 318 milioane de euro pentru acelaşi scop.

„Acest demers este completat de programul „Anghel Saligny”, lansat recent de către domnul Cseke Attila, ministrul dezvoltării. UDMR şi-a propus în momentul în care a intrat la guvernare să aloce toate resursele necesare în vederea susţinerii comunităţilor şi astfel să dezvoltăm localităţile, să modernizăm infrastructura şi să creştem nivelul de trai”, a mai scris ministrul.

PE ACELAȘI SUBIECT:

https://tomisnews.ro/comisia-europeana-a-deschis-40-de-proceduri-de-infringement-impotriva-romaniei-in-2020/
DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *