Tanczos Barna (Mediu): „OUG privind intervenția în cazul urșilor agresivi e doar o picătură în mare”

Ordonanța de Urgență privind intervenția în cazul urșilor agresivi nu este suficientă pentru ca aceștia să nu mai pună în pericol viața oamenilor. O spune ministrul Mediului, Tanczos Barna, care precizează că autoritățile lucrează la un plan de management pe termen mediu şi lung. Printre altele, se pregătesc sancțiuni dure pentru cei care hrănesc animalele. Problema urșilor care ies din habitatul lor și vin în zonele locuite după hrană, adesea atacându-i pe oameni, este din nou în atenția autorităților. Ministrul Mediului, Tanczos Barna, consideră că Ordonanța de Urgență care va permite împușcarea urșilor agresivi este doar o parte a rezolvării problemei.

Pentru a rezolva pe termen lung problema speciei urs în România, Ordonanţa este doar o picătură în mare. Trebuie să avem un plan de management pe termen mediu şi lung, trebuie să avem măsuri prin care populaţia este atent monitorizată, periodic evaluată, astfel încât specialiştii să aibă la dispoziţie date ştiinţifice pentru a trage concluzii cu privire, în primul și primul rand, la evoluţia acestei specii”, a declarat ministrul Mediului.

Tanczos Barna a adăugat că este greu să se facă un fel de ghid de bune practici privind comportamentul oamenilor în cazul întâlnirii cu ursul. Ministrul Mediului mai spune că Executivul intenționează să adopte și alte măsuri, în special interzicerea hrănirii urșilor de către oameni în localităţi.

În paralel, în zonele locuite, în zonele cu infrastructură, în zonele turistice vom interzice hrănirea urșilor, orice metodă prin care aceste animale sălbatice sunt momite, sunt atrase către om. Trebuie să renunțăm la orice act, la orice încercare de, cu ghilimelele de rigoare, de domesticire a acestui animal sălbatic. Nu este normal ca aceste animale salbătice să fie în prezența omului, în apropierea omului, în zona localităților, în zonele locuite”, a mai spus Tanczos Barna.

Precizările ministrului vin în contextul în care Ordonanța de Urgență care va permite împușcarea urșilor agresivi a intrat în procedura de avizare interministerială și va fi urmată, în scurt timp, de o Hotărâre de Guvern. Potrivit documentului, care prevede intervenția graduală împotriva urșilor care vin în zonele locuite, gonirea, alungarea animalului sălbatic va fi prima formă de intervenție, următoarea etapă este tranchilizarea și relocarea, acolo unde acest lucru este posibil, iar în cazul în care urșii devin agresivi și atacă oamenii, animalele vor fi împușcate.

PE ACELAȘI SUBIECT:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.