Tanczos Barna (Mediu): „Ne confruntăm cu o criză planetară: pierderea biodiversităţii şi poluare, inclusiv poluarea cu plastic”

Ministrul Mediului, Tanczos Barna, a declarat, la reuniunea Stockholm +50, că ne confruntăm cu „o triplă criză planetară generată de schimbările climatice, pierderea biodiversităţii şi poluare, inclusiv poluarea cu plastic”. „Credem cu tărie că, în acest moment crucial, Stockholm+50 ne oferă oportunitatea de a reacţiona urgent faţă de starea planetei noastre”, a adăugat el. Ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Barna Tánczos, participă la reuniunea internaţională la nivel înalt „Stockholm+50”, care are loc în perioada 2-3 iunie 2022, la Stockholm, în Suedia.

Conform Ministerului Mediului, „Stockholm+50” reprezintă un moment de sărbătorire a 50 de ani de la prima Conferinţă a Naţiunilor Unite privind Mediului Uman (1972), care a pregătit raportul „Avem un singur pământ”. Tema reuniunii din acest an este „O planetă sănătoasă pentru prosperitatea tuturor – Responsabilitatea noastră, oportunitatea noastră”, fiind o oportunitate de implicare a tuturor părţilor interesate de un viitor sustenabil în relaţie cu oamenii şi natura, modul de realizare a investiţiilor şi gestionarea resurselor. Conferinţa este co-sponsorizată de către Suedia şi Kenya şi reprezintă un eveniment important în continuarea eforturilor pentru o planetă sănătoasă reprezentând o oportunitate de a reflecta asupra unor noi acţiuni şi în direcţia unor angajamente ambiţioase pentru realizarea dezvoltării durabile. Potrivit aceleiaşi surse, formatul Conferinţei “Stockholm+50” vizează organizarea a 3 dialoguri de leadership pentru identificarea unor modalităţi de facilitare a implementării Agendei 2030 pentru Dezvoltare Durabilă, a Acordului de la Paris privind schimbările climatice şi al Cadrului global pentru biodiversitate post-2020, cu referire la următoarele aspecte:

1: Reflecţie asupra nevoii urgente de acţiune pentru o planetă sănătoasă şi prosperitate pentru toţi,

2: Realizarea unei redresări durabile şi incluzive post-COVID19,

3: Accelerarea implementării dimensiunii de mediu a dezvoltării durabile în contextul Decadei de acţiune şi pentru realizarea dezvoltării durabile.

Cele mai recente rapoarte ştiinţifice demonstrează că ne confruntăm cu o triplă criză planetară generată de schimbările climatice, pierderea biodiversităţii şi poluare, inclusiv poluarea cu plastic. Credem cu tărie că, în acest moment crucial, Stockholm+50 ne oferă oportunitatea de a reacţiona urgent faţă de starea planetei noastre, de a aborda eficient problemele de mediu, identificând soluţii concrete pentru a avea o planetă sănătoasă pentru noi toţi, accelerând, în acelaşi timp, progresul prin Obiectivele de Dezvoltare Durabilă pentru o redresare ecologică mai bună. Ca parte a eforturilor noastre de redresare după pandemia de COVID-19 ne concentrăm pe implementarea Planului Naţional de Recuperare şi Rezilienţă, vizând investiţii şi reforme în diferite sectoare ale mediului precum apă, biodiversitate, deşeuri şi economie circulară”, a afirmat Tanczos Barna, în intervenţia sa.

Totodată, secretarul de stat din cadrul MMAP Ionuţ Sorin Banciu a participat, alături de delegaţia României, şi la segmentul la nivel înalt al Conferinţei Statelor Părţi la Convenţiile de la Basel, Rotterdam şi Stockholm din 1 iunie, care s-a desfăşurat în conexiune cu evenimentul „Stockholm+50”.

Tema asociată a fost intitulată „Acorduri globale pentru o planetă sănătoasă: managementul adecvat al substanţelor chimice şi al deşeurilor”, iar obiectivul acestei reuniuni a fost de a oferi o platformă interactivă pentru schimbul de experienţă şi de a realiza un angajament politic reînnoit privind punerea în aplicare a convenţiilor. Totodată, prin intermediul Segmentului la nivel înalt, s-a abordat modul în care convenţiile de la Basel, Rotterdam şi Stockholm au contribuit la abordarea triplei crize planetare legate de pierderea biodiversităţii, schimbările climatice şi poluarea.

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.