Tămbălău prezidențial la USR – PLUS. Barna sau Cioloș în cursa pentru Cotroceni? Stelian Ion: „Cel mai potrivit este candidatul USR! Nu facem fuziune, continuăm cu alianța”

USR și PLUS au format alianța electorală cu același nume, inițial, doar pentru alegerile europarlamentare. Scorul foarte bun scos de alianță pe 26 mai i-a pus pe reprezentanții celor două partide într-o situație neașteptată: cum gestionează… victoria?

Chiar din momentul în care au bătut palma au existat o serie de tensiuni între USR și PLUS. În primul rând, USR era deja partid parlamentar, cu structuri teritoriale în toată țara și un buget relativ asigurat pentru bătălii politice. Pe de altă parte, PLUS îl avea doar pe… Dacian Cioloș, fără structuri în teritoriu, fără reprezentativitate administrativă, iar de bani (adică inexistența lor) nici nu se mai punea problema. Astfel, USR a trebuit să ducă greul campaniei pentru Parlamentul European, trăgând efectiv PLUS după ea.

CITEȘTE ȘI:

Victorie a la Pirus. Circoteca sondajelor

Alegerile au trecut, iar alianța nu mai are obiect. Totuși, scorul bun din 26 mai îi îndeamnă pe cei de la USR și PLUS să meargă împreună.

CITEȘTE ȘI:

Iar nu este foarte bine, pentru că USR nu se mai arată dispusă să ducă PLUS în spate, așa că ar vrea fuziune prin absorbție, dar Dacian Cioloș respinge momentan scenariul considerând că partidul său are perspective să mai crească. USR consideră că, prin fuziune, s-ar rezolva multe probleme de coordonare între cele două partide și ar oferi cât mai devreme o alternativă la PNL, iar Cioloș contracarează susținând că PLUS are un electorat diferit de USR pe care riscă să-l piardă prin topirea în USR. Pe de altă parte, dacă se face o fuziune prin absorbție, Cioloș, cu siguranță, va revendica funcția de președinte al noului partid rezultat.

În toate formațiunile politice, circul se întreține prin… sondaje. A venit rândul USR și PLUS în acest sens, iar Cioloș invocă sondaje de opinie care-l dau ca favorit, în timp ce USR invocă alte sondaje de opinie care arată că PLUS abia ar trece pragul electoral singur, iar cota lui Dacian Cioloș e greu de atins fără structurile USR în spate. De asemenea, USR susține că un candidat susținut de structurile USR ar scoate mai multe voturi decat ar scoate Dacian Cioloș fără sprijinul USR.

Barna l-ar arunca pe Cioloș în prăpastie. Salvarea șefului USR vine de la… Macron!

Unul din aceste sondaje arată că 55% din votanții USR – PLUS doresc ca Cioloș să fie candidatul la prezidențiale, în timp ce doar 21% ar dori să fie Dan Barna. Miercuri, Cioloș a fost ales șeful grupului Renew Europe (Înnoim Europa), noul grup politic din Parlamentul European care reuneşte forţe de centru, liberale şi progresiste, controlat autoritar de Emmanuel Macron, președintele Franței. Cu Cioloș blocat la Bruxelles în slujba lui Macron, Barna a înnebunit de fericire: „Felicitări Dacian și mult succes!” Evident, această urare de succes îi sugerează președintelui PLUS să… stea acolo!

CITEȘTE ȘI:

USR nu mai vrea să fie cal de bătaie. Stelian Ion, la unison cu Barna: Succes la Bruxelles, Cioloș!

Un nume cu greutate în USR, deputatul constănțean Stelian Ion, ne-a precizat că, în contextul în care Dacian Cioloș și-a luat un angajament european, candidatul la prezidențiale ar trebui să fie președintele Uniunii, Dan Barna.

„Eu, personal, mai ales că acum Dacian Cioloș a fost ales ca președinte al acestui grup europarlamentar, cred că este cel mai potrivit să fie un candidat USR, cel mai probabil, Dan Barna la prezidențiale! Bineînțeles că ne bucurăm (pentru alegerea lui Cioloș – n.r.), dar nu este alegerea doar a lui Dacian Cioloș, este o realizare a Alianței! Dacian Cioloș și PLUS fără USR și USR fără PLUS nu cred că ar fi realizat performanța aceasta (pe 26 mai – n.r.). Este o victorie comună și este un lucru pozitiv, este prima oară când avem un președinte român al unui astfel de grup mare europarlamentar. (…) Sunt niște negocieri care sunt în plină desfășurare și, cel mai probabil, va fi o alianță, dar trebuie să vedem care sunt termenii acestei alianțe. S-a pus problema de fuziune, dar doar tangențial, colegii de la PLUS – în primul rând Dacian Cioloș – refuză o astfel de variantă și, în continuare, mergem pe alianță. Să vedem care vor fi condițiile, sper să fie avantajoase pentru ambele părți, pentru că așa este normal”, a spus Stelian Ion, pentru TOMIS NEWS.

CITEȘTE ȘI:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.