Tămbălău pe casa „Ion Bănescu”. Palaz: „Unii ar vrea să găsim vinovat pe bunul Dumnezeu! Sper să fie cerebrali, e logic ceea ce am făcut!”

Consilierii locali municipali, întruniți în ședință ordinară, joi, au avut de votat, printre altele, un proiect de hotărâre cu privire la casa „Ion Bănescu”, proprietate a municipalității, afectată în urma unui incident survenit în luna decembrie. Suspiciunile cad pe SC Eden SRL, care deține o clădire alăturată, în care funcționează SPIT. Consilierii locali ai PMP au depus, marți, un proiect de hotărâre care se referă la compensarea chiriei datorate de către Primăria Constanţa către SC Eden SRL, ca urmare a deteriorării monumentului istoric „Casa Ion Bănescu”.

CITEȘTE ȘI:

Palaz: „Îi dau o mână de ajutor lui Făgădău pentru „Casa Bănescu”. Nu știu ce business-uri sunt acolo, eu propun ceva corect”

Secretarul municipiului, Marcela Enache, a precizat că în aceste două zile nu a fost timp pentru întocmirea unui raport, pentru că „nici un proiect nu poate fi dezbătut dacă nu are raportul  comisiei de specialitate și, cu privire, la legalitate, dacă se dovedește că clădirea în care se află SPIT proprietarii nu au respectat normele în ceea ce privește construcția este îndreptățită îngrijorarea, dar s-ar putea rezolva situația în momentul în care există o expertiză tehnică, din care să rezulte clar că cel care este de vină este cel care ar trebui să repare, fie pe cale amiabilă, fie acțiunea în instanță”.

„Dacă avizele nu s-au obținut, nu este vina noastră. Urgența constă însă în situația clădirii. E posibil ca în două, trei zile să fie și mai afectată. Nu am înțeles demersul retragerii de pe ordinea de zi”, a precizat consilierul PMP, Alexandru Zabara.

CITEȘTE ȘI:

Palaz: „Îi dau o mână de ajutor lui Făgădău pentru „Casa Bănescu”. Nu știu ce business-uri sunt acolo, eu propun ceva corect”

Liberalii nu au știut cum să gestioneze, inițial, situația, însă au acceptat o propunere a primarului Decebal Făgădău, prin care se putea apela la varianta întocmirii unui proiect de hotărâre ad-hoc, adică redactarea pe loc a proiectului care acorda dreptul Consiliului Județean Constanța de a coordona o expertiză tehnică. Respectiva expertiză ar putea stabili dacă SC Eden SRL este vinovată de deterioarea casei „Ion Bănescu”.

fagadau clm 1

„Avem posibilitatea de a adopta o hotărâre ad-hoc! Subiectul de fond este următorul: casa Ion Bănescu se află în suferință! Este proprietatea municipiului, trimisă în administrarea CJC, pentru ca acolo să își desfășoare activitatea centrul cultural Teodor Burada. Mi-a fost adus la cunoștință de consilierul meu personal Mihai Petre faptul că în luna decembrie acolo s-a produs un incident, am solicitat CJC și Inpsectoratului de Stat în Construcții și Direcției de Cultură pentru a verifica ce se întâmplă acolo. (…) Îmi este greu să cred că acest dezechilibru a apărut peste noapte, pentru că nu s-a construit nimic peste noapte acolo și nu înțeleg o atitudine relativ pasivă și dintr-o dată, la extremă, o atitudine foarte activă. Vreau doar să vă rog să vă aplecați astăzi asupra unui lucru pe care domnul consilier PMP încearcă să îl semnaleze. Dumneavoastră, trebuie să luați o hotărâre, iar eu voi milita pentru principiul: vinovatul plătește! Este datoria municipiului să vegheze ca administratorul să aibă pârghiile legale să realizeze expertiza tehnică, care stabilește cauza ce a produs acest incident, valoarea remedierii, modalitatea de recuperare a acestor sume! Primul lucru pe care vă rog să îl faceți este să induceți acest comportament: proprietarul se îngrijește de proprietatea sa! (…) Putea în acea casă să nu fie SPIT și, în acel moment, tema noastră de meditație se oprea aici și administratorul făcea o expertiză, le dădusem o casă bună și doream înapoi o casă bună, dar nu putem să ignorăm că acolo funcționează SPIT, care plătește chirie în bugetul municipal. Noi, în supoziția în care imobilul învecinat a cauzat un prejudiciu, finanțăm în continuare chirie acolo. Mi se pare o măsură de prevenție pe care CL o ia și să inducă în contractul de închiriere niște clauze de prevenție ca în situația în care se constată că proprietarul imobilului învecinat a cauzat prejudiciul să putem recupera sumele, nu este normal să reparăm casa, fie că vorbim de municipiu sau de județ și să plătim în continuare chirie! Voi susține un proiect care constituie o comisie din care dumneavoastră consilierii să faceți parte, care se întâlnește și cu SPIT și cu administratorul, pentru semnarea unei clauze de garanție! O amânare nu rezolvă o problemă!”, a spus Decebal Făgădău.

 „Am încercat să fie cât mai rapid introdus, deoarece se pot întâmpla multe lucruri de azi pe mâine. Ne interesează expertiza și putem să tragem la răspundere pe cel vinovat. Stăm să reflectăm? Noi trebuie să fim cu un pas înainte și mi se pare normal să încercăm să reparăm acest imobil, dacă este vina SC Eden SRL, să reparăm din banii lui, nu din banii publici. Știți foarte bine cât durează apoi să recuperăm bani de la un privat. Dacă expertiza tehnică spune că SC Eden nu este de vină, atunci nu este nici o problemă, dar dacă este de vină?”, a mai precizat și consilierul PMP, Secil Cantaragiu.

După îndelungi dezbateri, s-a stabilit redactarea acestui proiect ad-hoc, însă liberalii nu au fost din nou de acord cu anumite amendamente. Sala a început să se golească și din cei 24 de consilieri locali prezenți, au rămas doar 18.

fagadau clm 2

13 au votat „pentru”, și cinci consilieri, patru liberali și independentul Andrei Popescu, s-au „abținut”. Apoi, a început circoteca: inițiativa se referă la o clădire de patrimoniu sau nu? În acest caz, ar fi fost nevoie de două treimi din voturile consilierilor și, în urma votului, proiectul ar fi căzut.

„Eu nu dispun de clădire, eu discut de plată, de bani! Nu ai nevoie de două treimi! Și dacă e sau nu de patrimoniu! Dacă era să fie o renovare a clădirii sau o înstrăinare, atunci da! Dar eu discut de compensarea unor sume și e nevoie de jumătate plus unu la vot! Ce e prost e că a ieșit PNL din sală, s-au tirat, că ei au avut în cap că nu am majoritate… În opinia unora, bine este să nu găsim vinovatul în clădirea de lângă, să găsim vinovat pe bunul Dumnezeu și asta e! Eu sper să fie cerebrali și să îmi lase inițiativa, pentru că e foarte logic ceea ce am făcut!”, a spus președintele PMP, Claudiu Palaz, pentru TOMIS NEWS.

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.