Talibanii s-au filmat în timp ce-și ridică steagul în Valea Panjshir. Haos pe străzile din Kabul: S-a TRAS în continuu 10 minute, pentru oprirea unui protest

Talibanii au declarat victoria asupra provinciei Panjshir, din nord-estul capitalei Kabul, ultima regiune a Afganistanului care nu era sub controlul lor. Gruparea a postat online imagini cu luptătorii care au ridicat steagul taliban în fața biroului guvernatorului provinciei, relatează BBC. Totuși, luptătorii din rezistența afgană au spus că sunt încă prezenți în „toate pozițiile strategice” și „continuă să lupte”. Liderul lor a cerut o „răscoală națională” împotriva talibanilor. Într-o înregistrare audio postată pe rețelele sociale, Ahmad Massoud, liderul Frontului Național de Rezistență al Afganistanului (NRF), a dat vina pe comunitatea internațională pentru legitimarea talibanilor.

„Oriunde v-ați afla, în interior sau în exterior, vă invit să începeți o răscoală națională pentru demnitatea, libertatea și prosperitatea țării noastre”, a spus el.

Talibanii au preluat controlul asupra Afganistanului în urmă cu trei săptămâni, capturând capitala Kabul la 15 august, după prăbușirea guvernului susținut de Vest. Panjshir, o vale situată pintre munți, cu acces dificil, găzduiește între 150.000 și 200.000 de oameni. A fost un centru al rezistenței și când Afganistanul era sub ocupație sovietică, în anii 1980, și în perioada anterioară de guvernare a talibanilor, între 1996 și 2001.

Talibanii nu au capturat Panjshir”, a declarat anterior pentru BBC Ali Maisam, purtătorul de cuvânt al NRF, spunând că „respinge afirmațiile talibanilor”.Lupta împotriva talibanilor și a partenerilor lor va continua până când justiția și libertatea vor prevala”, se arată și într-un mesaj postat de NRF pe Twitter.

Dar purtătorul de cuvânt al talibanilor, Zabihullah Mujahid, a spus că, prin victoria asupra Văii Panjshir, „țara este complet scoasă din mlaștina războiului”.

Talibanii nu au cucerit întreaga regiune Panjshir din Afganistan, anunţă miercuri Ahmad Wali Massoud, fratele defunctului comandant Ahmad Shah Massoud, un simbol al luptei antitalibane, relatează AFP.

Talibanii au venit împreună cu teroriştii să cucerească drumul din Panjshir. Cei care cunosc geografia Panjshirului o cunosc. Ei au venit să cucerească un drum. Însă Panjshirul are atâtea văi”, a declarat Ahmad Wali Massoud la un simpozion pe tema Afganistanului, organizat de către o universitate elveţiană şi Misiunea Permanentă a Afganistanului la ONU, la Geneva.

Aşadar, să nu credeţi că, pentru că au cucerit un drum, au cucerit Panjshirul”, a subliniat el, alături de scriitorul francez Bernard Henri-Lévy.

Talibanii au anunţat luni că au preluat controlul deplin al Văii Panjshir şi au ameninţat pe oricine vrea să li se opună. Valea Panjshir, o enclavă în care accesul este dificil, situată la 80 de kilometri nord de Kabul, era fieful opoziţiei armate împotriva talibanilor, care au preluat puterea la 15 august, în urma unei campanii militare fulger, cu două săptămâni înainte de plecarea ultimilor militari străini din ţară.

Ahmad Wali Massoud a insistat asupra faptului că talibanii „nu au cucerit Panjshirul”.Avem în continuare mii de combatanţi în Vale, care pot reveni în orice moment”, a declarat el. „Am fost atinşi, dar nu am murit, suntem în continuare în viaţă”, a subliniat el.

În Panjshir – un vechi bastion antitaliban, pe care fostul comandant legendar Ahmed Shah Massoud l-a făcut celebru la sfârşitul anilor ’80, înainte să fie asasinat de către Al-Qaida, în 2001 – se află Frontul Naţional afgan al Rezistenţei (FNR), condus de către Ahmad Massoud, fiul comandantului Massoud. Panjshirul nu a căzut nici în timpul ocupaţiei sovietice, în anii ’90, şi nici în timpul ascensiunii talibanilor, un deceniu mai târziu. Ahmad Wali Massoud îndeamnă comunitatea internaţională să nu recunoască regimul talibanilor şi să susţină „cauza Panjshirului”.

„Noi luptăm pentru dreptul nostru, pentru libertate, pentru democraţie, pentru drepturile omului. Acesta nu este un război. Prin urmare, există acum oportunitatea, probabil ultima oportunitate pe care o avem, să luptăm în mod real împotriva terorismului în Afganistan şi în lume”, a tunat el, îndemnând la „rezistenţă”.

Talibanii au deschis focul pe străzile din Kabul, marți, în încercarea de a opri un protest, conform jurnaliștilor occidentali aflați încă în capitala afgană. Conform Euronews, talibanii au început să tragă pentru a opri un protest declanșat la Kabul. Talibanii le-au cerut jurnaliștilor să nu mai filmeze și au început să tragă. Nu este încă clar dacă există victime. Informațiile de pe rețelele sociale indică faptul că oamenii au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva Pakistanului și implicării Islamabadului în Afganistan. După zece minute de focuri de armă trase non-stop, o liniște de mormânt a cuprins străzile capitalei afgane. În clipurile video postate pe rețelele sociale se poate vedea haosul – cetățeni afgani și jurnaliști străini cu camere de filmat aleargă pe străzi în timp ce încep să se audă focurile de armă.

Talibanii au preluat controlul asupra Afganistanului de la mijlocul lunii august, iar de atunci situația de securitate din țară nu a făcut decât să se înrăutățească.

Guvernul taliban: Un mollah e prim-ministru, iar ministru de Interne este șeful unei grupări teroriste, cu mandat emis de FBI

Talibanii au anunţat marţi formarea unui Guvern „interimar”, care urmează să fie condus de către fondatori ai mişcării talibane şi în care pe numele ministrului de Interne există un mandat de căutare emis de către poliţia federală americană (FBI), relatează BBC News. Acest Executiv urmează să fie condus de către mollahul Mohammad Hassan Akhund, iar mollahul Abdul Ghani Baradar, un cofondator al mişcării, urmează să fie vicepremier, a anunţat un purtător de cuvânt taliban, Zabihullah Mujahid.

Ştim că oamenii din ţara noastră aşteaptă un nou Guvern”, a declarat el.

Talibanii au preluat controlul asupra ţării la 15 august. Anunţarea acestui Cabinet interimar este un pas important în vederea formării unui guvern taliban. Mollahul Yaqoob a fost desemnat ministru al Apărării, iar mollahul Abdul Salam Hanafi drept primvicepremier. Noul ministru taliban de Interne, Sarajuddin Haqqani, este liderul grupării teroriste Haqqani.

CITEȘTE ȘI:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.