Talibanii primesc RECUNOAȘTERE INTERNAȚIONALĂ și spun că vor forma un „guvern interimar” cu lideri „de toate etniile și din toate triburile”. SUA s-au RĂZBUNAT: Atac cu dronă! România își va extrage colaboratorii afgani

Talibanii anunță că intenționează să formeze un guvern interimar „incluziv” în Afganistan după preluarea puterii. Surse apropiate de fundamentaliști spun că acest nou guvern ar urma să includă lideri „de toate etniile și din toate triburile”, scrie Al Jazeera. Zeci de astfel de lideri ar fi luați în considerare pentru a fi invitați să facă parte din guvernul talibanilor, conform surselor citate. Nu este însă clar cât ar urma să se afle în funcție acest „guvern interimar”. De asemenea, guvernul ar urma să aibă un „comandant al credincioșilor” care să conducă Emiratul Islamic al Afganistanului. Talibanii spun că un „consiliu suprem” a fost format pentru a decide viitoarea formă a guvernului și pentru a nominaliza miniștri.

Diversitatea etnică a Afganistanului s-a aflat în centrul politicii haotice a țării dar și a conflictelor lungi care au marcat-o în ultimele zeci de ani. Paștunii sunt cel mai mare grup etnic din Afganistan și formează 42% din populația țării. Este o populație majoritar musulmană sunită care vorbește limba pașto și a dominat politica afgană din ultimele trei secole.

Conform surselor citate de Al Jazeera, în guvernul talibanilor ar urma să fie incluși fiii unor șefi de triburi uzbece și tadjice. Anterior, miercuri, talibanii l-au numit ministru interimar al apărării pe Adul Qayyum Zakir, un fost deținut în închisoarea din Guantanamo. Zakir este unul dintre principalii comandanți ai talibanilor și unul dintre cei mai vechi membri ai mișcării. Acesta a participat la confruntările dintre talibani și forțele americane, după ce acestea au invadat Afganistanul în 2001. Americanii l-au capturat și, după o scurtă perioadă petrecută în închisoarea din Bagram, Zakir a fost trimis la Guantanamo, Cuba. De asemenea, tot miercuri, talibanii au numit mai mulți miniștri interimari, printre care Sadr Ibrahim – ministru al Internelor, Gul Agha – ministru al Finanțelor, precum și un șef al serviciului de informații al talibanilor. Totodată, aceștia au numit și un guvernator al Kabului, dar și un nou primar al capitalei.

Americanii se răzbună pentru atentatul de la Kabul – Atac cu dronă la est de capitala afgană

Armata americană a anunţat, vineri, că a desfăşurat un atac cu dronă împotriva unui „planificator” al organizaţiei Stat Islamic al Khorasan (ISIS-K), gruparea care a revendicat atacul de joi de la aeroportul din Kabul, informează AFP. „Atacul aerian fără pilot s-a produs în provincia Nangarhar din Afghanistan. Din primele informaţii, am ucis ţinta vizată”, a precizat Bill Urban, de la comandamentul central. „Din câte ştim, nu au existat victime civile”, a anunţat el.

Atacul cu dronă, lansat din afara Afganistanului, a avut loc în timp ce evacuările continuă pe aeroportul din Kabul, aflat sub supraveghere.

Pentagon: Doi membri ISIS-K uciși în atacul cu dronă, al treilea rănit. Amenințarea la aeroportul din Kabul – „reală și semnificativă

Cu doar câteva zile înainte de termenul la care evacuarea Afganistanului trebuie încheiată, operațiunile au fost întrerupte de un atac terorist care a avut loc joi, la intrarea în aeroportul din Kabul. Un atacator sinucigaș s-a detonat în mijlocul mulțimii, omorând și rănind civili afgani, militari americani și talibani deopotrivă. Pe măsură ce operațiunile de evacuare se apropie de termenul limită, apar tot mai multe alerte de securitate. Amenințarea la aeroportul din Kabul rămâne „reală și semnificativă”, a declarat sâmbătă generalul american William Taylor într-o conferință la Pentagon, potrivit The Guardian. El a mai precizat că în atacul cu dronă condus de Statele Unite împotriva ISIS-K au murit doi membri ai grupării, iar un al treilea a fost rănit.

În ultimele 24 de ore, SUA a evacuat 6.800 de oameni de pe aeroportul din Kabul, iar alți 1.400 au fost verificați pentru o evacuare ulterioară. Ambasada SUA la Kabul le-a cerut cetăţenilor americani, într-o nouă alertă de securitate, să părăsească imediat împrejurimile aeroportului, la o zi după un atac care a făcut cel puţin 180 de morţi, relatează AFP.

Cetăţenii americani care se află în acest moment la Abbey Gate, East Gate, North Gate sau New Ministry of Interior Gate trebuie să plece imediat”, a precizat ambasada pe site-ul său, fără a oferi mai multe detalii.

Cu o zi înainte de atentatul de joi a fost emisă o alertă similară.

Din cauza ameninţărilor pentru securitatea aeroportului din Kabul, continuăm să le recomandăm cetăţenilor americani să evite să se deplaseze la aeroport şi să evite porţile aeroportului”, a precizat ambasada.

Teroristul ISIS-K ucis cu o dronă avea legătură cu posibile noi atacuri la aeroportul din Kabul

Teroristul ISIS-K ucis sâmbătă într-un atac cu dronă avea „legătură cu posibile atacuri viitoare la aeroport„, a declarat un oficial american din domeniul apărării pentru CNN. Statele Unite l-au localizat și aveau „suficiente informații” pentru a declanșa lovitura, a spus oficialul, adăugând că individul era „o entitate cunoscută”, fără să fie considerat un important lider operativ al grupării ISIS-K. 

Ținta se afla într-un imobil din zona Jalalabad, a dezvăluit un alt oficial pentru CNN, iar informațiile primite după atacul terorist de la aeroportul din Kabul au justificat lovitura. Sursa a mai spus că imobilul a fost supravegheat până când soția și copiii celui vizat au plecat de acasă și apoi a fost lansat atacul din dronă. Potrivit Comandamentului Central al Statelor Unite, nu există informații privind victime civile ale atacului.

Un jurnalist afgan care a vizitat scena atacului a spus că drona a distrus o casă în apropiere de Jalalabad, în estul Afghanistanului. În fotografiile pe care le-a arătat jurnaliștilor CNN se vede un vehicul mic lângă imobil, care a suferit daune majore, dar și urme de schije în vecinătate. ISIS-K a revendicat atacul sinucigaș de la aeroportul din Kabul, dar nu a oferit nicio dovadă în acest sens, mai menționează CNN. Și Statele unite consideră că cel mai probabil gruparea ISIS-K se află în spatele atacului.

Armata americană a desfășurat sâmbătă un atac cu dronă în estul Afganistanului împotriva unui membru al ISIS-K, organizația teroristă suspectată că ar fi în spatele atentatului de joi de la aeroportul din Kabul.

Lacrimi și durere în Kabul: afganii își îngroapă rudele; cozi la morgă și oameni de negăsit

Peste 180 de oameni au murit în urma atacului terorist comis de ISIS-K în apropierea aeroportului din Kabul, printre care și 13 militari americani. A doua zi, dis de dimineață, afganii își căutau rudele dispărute, care încercau să fugă din țară și se aflau la momentul atacului în zonă. În fața morgilor din Kabul se formaseră deja coloane de mașini, rudele morților fiind devastate de durere. Mașinile mortuare plecau una după alta, iar medicii ieșeau afară la rudele care încă trăiau cu speranța unei vești bune. La marginea orașului, cei care și-au găsit morții, au început să-i îngroape în cimitir. Groparii au mult de muncă în aceste zile. O filmare postată pe internet arată grupuri de oameni care participă la înmormântări.

Rudele afganilor uciși în atacul sinucigaș de la aeroportul din Kabul i-au îngropat pe cei dragi conform tradiției locale, într-un ritual simplu, pe Dealul Martirilor de la periferia capitalei afgane.

afganistan2 2

O serie de fotografii realizate pe Dealul Martirilor surprind un ritual sărăcăcios, în cadrul căruia oamenii își însoțesc ruda dispărută, un imam ține o slujbă, iar trupul celui decedat este așezat – fără sicriu, doar învelit în pături – într-o groapă puțin adâncă, săpată în solul arid. Unul dintre cei înmormântați vineri pe Dealul Martirilor este Abdul Rauf, omorât în explozia de la intrarea în aeroportul din Kabul. El primise viză pentru Statele Unite în cursul acestei săptămâni și urma să părăsească Afganistanul împreună cu soția și fiica lui, potrivit Profimemdia, care a realizat fotoreportajul.

Bilanțul morților în urma atacului terorist de la aeroportul din Kabul a ajuns la cel puțin 183, potrivit ultimelor informații.

Talibanii le-au cerut tuturor femeilor din sistemul sanitar al Afganistanului să revină la lucru

Talibanii le-au cerut vineri tuturor femeilor din sistemul sanitar al Afganistanului să revină la lucru, pe fondul dificultăţilor în funcţionarea serviciilor publice după ce numeroşi afgani instruiţi au părăsit ţara profitând de podul aerian organizat în ultimele două săptămâni de Statele Unite şi de alte ţări din coaliţia internaţională, relatează Reuters. După ce talibanii au preluat puterea în Afganistan pe 15 august, femeile au fost descurajate pentru moment să-şi continue activitatea profesională, stârnind temeri că islamiştii ar putea repeta practicile precedentului lor guvern de dinainte de 2001 care nu le-a permis femeilor să muncească. Dar criza de personal din sistemul sanitar afgan i-a determinat să lanseze un apel.

Ministerul Sănătăţii Publice al Emiratului Islamic comunică tuturor angajaţilor femei din centru şi provincii că trebuie să se prezinte la locul de muncă cu regularitate”, a anunţat purtătorul de cuvânt al talibanilor, Zabihullah Mujahid. „Ele nu se vor confrunta cu niciun impediment în exercitarea atribuţiilor din partea Emiratului Islamic”, asigură reprezentantul noii puteri.

Noile autorităţi de la Kabul încearcă să restabilească funcţionarea serviciilor de bază, dar mulţi specialişti au părăsit ţara printre cele peste 105.000 de persoane evacuate de SUA şi alte state occidentale ori au preferat să rămână acasă de teama represaliilor. Talibanii au cerut Statelor Unite să nu încurajeze afganii să-şi părăsească ţara şi să evacueze numai străinii, acuzând că sunt extraşi din Afganistan nu doar colaboratori ai trupelor internaţionale, ci şi afgani calificaţi.

Zeci de copii evacuați din Afganistan au ajuns în grija americanilor. În unele cazuri, părinții lor au murit

34 de copii afgani neînsoțiți au fost plasați în custodia guvernului american după ce au fost evacuați din Afganistan în timpul retragerii din ultimele săptămâni, au declarat oficialii americani pentru Reuters, relatează The Guardian. Unii dintre ei au fost aruncați peste gardul aeroportului chiar de părinții lor disperați, iar fotografiile cu militari care țineau bebeluși în brațe au devenit virale. Copiii au ajuns la aeroportul din Kabul fără părinte sau tutore legal și au fost direcționați spre biroul pentru refugiați al Departamentului Sănătății și Serviciilor Sociale (HHS) la sosirea în Statele Unite, potrivit unui oficial american care a solicitat anonimatul.

Din cei 34 de copii afgani luați în custodia guvernului SUA începând de joi, doar 10 au fost plasați cu membri apropiați ai familiei. Copiii rămași în custodia americanilor sunt găzduiți în adăposturi guvernamentale cu experiență în îngrijirea copiilor afgani, a spus oficialul, care nu dezvăluit locațiile acestor adăposturi din motive de siguranță. Începând cu 14 august, Statele Unite au evacuat din Afganistan aproximativ 105.000 de oameni, cifră care include americani, afgani și cetățeni străini. Guvernul SUA nu a spus câți afgani au ajuns în Statele Unite, dar numărul lor este estimat la câteva mii de persoane. Copiii neînsoțiți aflați în custodia guvernului american nu au părinți în Statele Unite și, în unele cazuri, părinții sunt decedați, a spus oficialul.

Dacă părinții lor nu sunt aici acum, dar vor fi, avem nevoie de un loc în care aceștia să stea până când vor fi reuniți”, a spus oficialul.

Copiii afgani reprezintă o mică parte din cei aproape 15.000 de copii neînsoțiți aflați în grija biroului pentru refugiați, dintre care majoritatea provin din America Centrală și ajung la frontiera SUA-Mexic. Un purtător de cuvânt al HHS a anunțat că lucrează pentru a se asigura că copiii vor fi „plasați la persoane autorizate, care sunt capabile să ofere servicii adecvate din punct de vedere cultural și lingvistic”.

HHS încearcă să recruteze mai multe familii adoptive afgane, în cazul în care unii dintre copii nu pot fi plasați cu membrii familiei în Statele Unite, a spus oficialul. Majoritatea copiilor afgani neînsoțiți sunt adolescenți, a spus oficialul.

Talibanii câștigă recunoaștere internațională, după atacul ISIS-K: Oficiali din Franţa s-au întâlnit cu reprezentanţi ai talibanilor

O delegaţie guvernamentală din Franţa a avut întâlniri, vineri, în Qatar, cu reprezentanţi ai Mişcării talibanilor afgani, discuţiile concentrându-se pe situaţia de securitate din zona Aeroportului din Kabul, informează cotidianul Le Figaro. Emisarul François Richier şi delegaţia sa „au discutat în detaliu” despre situaţia din zona Aeroportului din Kabul cu directorul adjunct al Biroului politic al talibanilor afgani, Sher Abbas Stanikzai. Întâlnirea a avut loc la Doha, în Qatar, a declarat un reprezentant al Mişcării talibanilor afgani, Suhail Shaheen.

Ministerul de Externe de la Paris nu a făcut niciun comentariu pe această temă. Franţa a anunţat că va încheia vineri seară operaţiunile de evacuare din Afganistan. Mii de persoane aşteaptă în zona Aeroportului din Kabul oportunităţi de a părăsi Afganistanul, în contextul preluării puterii de către Mişcarea talibanilor afgani.

Teama de ISIS sau nevoia de legitimitate? – Talibanii fac o concesie majoră si cer prezența diplomatică a SUA la Kabul

Talibanii le-au solicitat SUA să păstreze o prezenţă diplomatică în Afganistan după încheierea retragerii trupelor americane, prevăzută pentru 31 august, dar Washingtonul nu a luat o decizie deocamdată, au afirmat vineri oficialităţi americane, informează AFP. Potrivit responsabililor americani respectivi, liderii mişcării islamiste care a preluat puterea la Kabul la jumătatea lunii august vor ca şi alte ţări să-şi menţină deschise ambasadele după 31 august. SUA şi-au abandonat ambasada pentru a-şi retrage ultimii diplomaţi, care încă nu au fost evacuaţi la aeroportul din Kabul, securizat de armata americană. Însă militarii americani vor pleca definitiv marţi şi astfel nu vor mai fi în măsură să asigure securitatea eventualilor diplomaţi cărora preşedintele Joe Biden le-ar cere să rămână în Afganistan.

Dezbaterea pe acest subiect este în desfăşurare în interiorul administraţiei Biden, au spus oficialităţile citate, care au precizat că prioritatea o reprezintă securitatea funcţionarilor americani. O decizie ar putea fi anunţată la începutul săptămânii viitoare, chiar înaintea încheierii retragerii trupelor americane din Afganistan.

Talibanii le ordonă funcționarilor fostului guvern de la Kabul să predea armele și muniția în termen de o săptămână

Talibanii au dat sâmbătă un termen de o săptămână funcţionarilor fostului guvern de la Kabul să predea toate armele şi bunurile publice, decizie menită să consolideze noua administraţie a islamiştilor cu câteva zile înaintea retragerii complete a trupelor internaţionale.

Îi informăm pe toţi cei care deţin echipamente, arme, muniţii şi alte bunuri ale guvernului să predea obiectele menţionate organelor pertinente ale Emiratului Islamic în termen de o săptămână”, a anunţat purtătorul de cuvânt al talibanilor, Zabihullah Mujahid.

Cei care nu se vor conforma acestei dispoziţii vor suporta consecinţe legale, a mai adăugat el, potrivit agerpres, care preia EFE. Deşi au preluat puterea din 15 august, liderii talibani le-au ordonat combatanţilor din subordine să nu pătrundă în locuinţele particulare şi să nu ia niciun bun public. Ei au anunţat de asemenea că vor înregistra toate armele şi muniţiile lăsate în urmă de trupele internaţionale sau capturate de la cele afgane.

Dispoziţia de predare voluntară a armelor, muniţiilor şi a altor bunuri survine în timp ce liderii mişcării islamiste se pregătesc să anunţe noul guvern afgan pe care speră să-l definitiveze înainte de retragerea completă a trupelor internaţionale pe 31 august. Surse din rândul talibanilor susţin că aceştia au început să preia controlul zonei militare a aeroportului din Kabul, cedată de militarii americani pe măsura retragerii acestora. Armata americană a preluat controlul asupra acestei zone la o zi după ce talibanii au cucerit capitala, într-un aparent pact de neagresiune care a permis Statelor Unite şi aliaţilor acestora să evacueze de atunci printr-un pod aerian peste 110.000 de persoane, majoritatea afgani, operaţiune care este pe punctul să se încheie.

Cîțu, precizări de ultimă oră despre extragerea colaboratorilor afgani din Kabul: „România îi va extrage pe toţi cei care vor trece de verificări

Premierul Florin Cîţu a afirmat că România îi va extrage din Afganistan pe toţi cei care vor trece de verificări, până în prezent fiind scoase cinci persoane care colaboraseră cu militarii români. Florin Cîţu a fost întrebat sâmbătă, într-o conferinţă de presă susţinută la Bacău, de ce România a extras numai cinci colaboratori din Afganistan, în timp ce alte ţări au extras zeci sau sute.

E în funcţie de cum se fac verificările. Aici Ministerul Apărării Naţionale este…face verificările. România îi va extrage pe toţi cei care vor trece de verificări. Am fost printre primele echipe acolo. Am extras ce aveam de extras într-o primă fază, acum ne uităm pentru colaboratori şi pentru restul, dar aici este o muncă puţin mai complicată. Din punctul meu de vedere resursele le punem la dispoziţie dacă este nevoie şi pentru un om ne ducem şi îl luăm”, a declarat Florin Cîţu.

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a anunţat vineri că un număr de cinci cetăţeni afgani din categoriile vulnerabile – un student cu bursă în România şi doi jurnalişti împreună cu membri de familie – au fost evacuaţi din Kabul în urma demersurilor Celulei de criză interinstituţionale şi se află în siguranţă în afara teritoriului afgan. Potrivit MAE, Celula de criză interinstituţională a făcut în continuare demersuri susţinute pentru evacuarea cetăţenilor afgani foşti colaboratori ai trupelor române şi ai organizaţiilor internaţionale, studenţi cu burse în România, categorii vulnerabile precum jurnalişti, activişti pentru drepturile omului, magistraţi şi a unor membri de familie ai acestora. Aceste demersuri se desfăşoară într-un context de securitate extrem de complex, volatil şi impredictibil, marcat de evoluţii negative în continuă deteriorare ale situaţiei din teren, inclusiv atentatele teroriste din 26 august.

DISTRIBUIE ARTICOLUL!
  •  

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *