Talibanii încep să îi condamne la MOARTE pe afganii care i-au ajutat pe americani: „Ai ales această cale și moartea ta e IMINENTĂ” Scene IREALE la Kabul: Americanii și nemții, confruntare cu talibanii

Talibanii l-au condamnat la moarte pe fratele unui traducător afgan, potrivit scrisorilor obținute și publicate de CNN, acuzându-l că a ajutat SUA și că i-a oferit ajutor fratelui său, care a lucrat ca interpret al trupelor americane din Afganistan. Scrisorile sunt doar un exemplu al modului în care talibanii amenință în mod direct afganii care au lucrat cu SUA sau sunt membri ai familiei celor care au făcut-o, în ciuda asigurărilor date de liderii insurgenților care transmiteau că nu se vor răzbuna.

Ai fost acuzat că i-ai ajutat pe americani”, i-au scris talibanii în prima din cele trei scrisori trimise, adăugând: „De asemenea, ești acuzat că ai asigurat securitatea fratelui tău, care a fost interpret”.

Prima scrisoare a talibanilor, care este scrisă de mână, îi ordonă bărbatului să se prezinte la o audiere. Cea de-a doua scrisoare scrisă tot de mână reprezintă o notificare a neprezentării sale la audiere. În a treia scrisoare, care este dactilografiată, talibanii îl anunță pe bărbat că, pentru că a respins avertismentele anterioare de a opri „servitutea voastră față de cruciații invadatori” și a ignorat o citație pentru a se prezenta la audiere, a fost găsit „vinovat în lipsă” și va fi condamnat la moarte.

Aceste hotărâri judecătorești sunt definitive și nu veți avea dreptul să vă opuneți”, se arată în a treia scrisoare. „Ai ales această cale pentru tine și moartea ta este iminentă, cu voia Domnului”.

Scrisorile, care au fost scrise în paștună și traduse în engleză pentru CNN, au sigilii care se potrivesc cu cele ale talibanilor. Scrisorile contrazic asigurările purtătorului de cuvânt al talibanilor, Zabiullah Mujahid, făcute la o conferință de presă săptămâna trecută, în timp ce grupul încearcă să proiecteze o imagine mai moderată a talibanilor.

Nimeni nu va fi rănit în Afganistan”, spunea acesta.

Un schimb de focuri a avut loc luni între forţe de securitate afgane şi atacatori necunoscuţi la poarta dinspre nord a aeroportului din Kabul, a anunţat armata germană pe Twitter, relatează Reuters. În incident au fost implicate forţe afgane, americane şi germane. Un soldat afgan a fost ucis şi alţi trei au fost răniţi, a mai precizat Bundeswehr, care a subliniat că toţi militarii germani au fost nevătămaţi.

Duminică, un oficial NATO a declarat pentru agenţia de presă Reuters că cel puţin 20 de oameni a murit în aeroportul din Kabul şi în preajma acestuia de când talibanii au preluat puterea în ţară, pe 15 august.

Talibanii au declarat, pe 15 august, victoria în faţa armatei afgane, care a fost sprijinită şi instruită de trupele NATO timp de două decenii, şi au preluat conducerea ţării. După ce au recucerit, pe rând, toate capitalele provinciilor din ţară, pe 15 august talibanii au preluat palatul prezidenţial, după ce preşedintele Ashraf Ghani a fugit din ţară, pentru a evita vărsarea de sânge, a spus el, aflându-se în prezent în Emiratele Arabe Unite.

În ultimele zile, mii de oameni din Afganistau au încercat să plece din ţară, cei mai mulţi fără succes, iar scene de panică au fost văzute pe aeroportul din Kabul, de unde guvernele internaţionale îşi evacuează personalul şi pe unii colaboratori afgani. Câţiva lideri talibani au revenit în Afganistan din exilul în Qatar, iar marţi gruparea a susţinut prima conferinţă de presă de la preluarea controlului, promiţând libertate pentru femei şi presă în conformitate cu legea Sharia.

Proteste restrânse au avut loc în ţară de Ziua Independenţei, pe 19 august, mai mulţi oameni fiind împuşcaţi mortal pentru schimbarea stagului taliban cu cel afgan. Un raport al serviciilor secrete ONU a arătat că talibanii caută foştii colaboratori ai NATO şi ameninţă familiile acestora. Mai mulţi oameni au murit pe aeroport şi în afara lui, în încercarea de a părăsi ţara – unii agăţându-se de avioane, alţii fiind prinşi în busculade. Au apărut şi temeri că organizaţia Stat Islamic ar putea pune la cale atacuri la aeroport. Guvernele străine şi-au sfătuit cetăţenii să iasă din case doar dacă au primit documente pentru călătorie.

Uniunea Europeană şi Marea Britanie au spus că va fi imposibil ca până la finalul lunii august să îşi evacueze toţi cetăţenii care doresc acest lucru.

Talibanii NU acceptă prelungirea evacuărilor de pe aeroportul din Kabul după data de 31 august. 20.000 de oameni mai sunt încă acolo

Talibanii au preluat duminică, 15 august 2021, controlul în Kabul și, practic, asupra întregului Afganistan. Ultimul bastion necucerit este aeroportul situat la nord de Kabul, unde forțe americane și ale aliaților organizează evacuarea propriilor cetățeni, dar și a miilor de afgani care nu vor să trăiască sub un regim taliban. Talibanii au promis că vor fi pașnici și nu vor încălca drepturile civililor, însă situația este departe de a putea fi catalogată drept stabilă. Talibanii nu vor prelungi termenul limită de 31 august pentru actuala misiune de evacuare, a declarat un purtător de cuvânt al grupului, citat de BBC.

„31 a fost o linie roșie”, a spus Suhail Shaheen. Acesta a precizat că președintele Joe Biden a spus că trupele vor ieși până la acea dată și extinderea acesteia înseamnă extinderea ocupației Afganistanului. El a avertizat asupra consecințelor dacă acest lucru se va schimba.

Primul ministru britanic, Boris Johnson, ar fi urmat să îi ceară marți, într-o reuniune de urgență a G7, președintelui Biden să amâne retragerea trupelor americane pentru a câștiga mai mult timp pentru evacuările de pe aeroportul din Kabul. În apropierea aeroportului din Kabul mai sunt aproximativ 20.000 de oameni care încearcă să prindă un zbor pentru a părăsi țara cucerită de talibani.

PE ACELAȘI SUBIECT:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

2 comentarii la „Talibanii încep să îi condamne la MOARTE pe afganii care i-au ajutat pe americani: „Ai ales această cale și moartea ta e IMINENTĂ” Scene IREALE la Kabul: Americanii și nemții, confruntare cu talibanii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *