Talibanii afgani folosesc din plin banii făcuți din droguri: „Nu și-ar putea finanța războiul dacă nu ar exista opiu”

În ciuda discuțiilor despre o interdicție a talibanilor, în câmpurile de mac din Helmand, fermierii și comercianții spun că nu sunt singurii care depind de drog pentru a supraviețui. Anunțul talibanilor că intenționează să interzică producția de opiu în Afganistan nu îl deranjează pe comerciantul experimentat Ahmed Khan (nume fals, pentru protecția personală), relatează într-o anchetă The Guardian.

Nu și-ar putea finanța războiul dacă nu ar exista opiu”, spune Khan, care operează din Baramcha, aproape de granița cu Pakistanul. El a făcut comerț cu droguri de un sfert de secol și este încrezător că grupul nu își poate permite cu adevărat ca comerțul să se oprească. „Ar exista o reacție din partea fermierilor de mac, a baronilor de droguri și a publicului dacă talibanii ar interzice producția de opiu. Talibanii au beneficiat cel mai mult de pe urma producției de opiu timp de 20 de ani.”

Afganistanul este cel mai mare producător de opiu din lume, reprezentând peste 80% din producția globală între 2015 și 2020 și generând milioane de dolari anual. Potrivit Oficiului ONU pentru Droguri și Crimă (UNODC), se estimează că 6.300 de tone de opiu au fost recoltate în Afganistan anul trecut, o cantitate care poate produce până la 290 de tone de heroină pură. Cantitatea de teren cedată producției de mac a crescut cu peste o treime între 2019 și 2020, la 224.000 de hectare (553.516 acri).

Dar în prima sa conferință de presă după ce talibanii au ajuns la putere în august, purtătorul de cuvânt al grupului, Zabihullah Mujahid, a anunțat că producția de droguri se va opri. „De acum înainte, nimeni nu se va implica [în comerțul cu heroină], nimeni nu poate fi implicat în contrabanda de droguri”, a spus el. Anunțul a dublat imediat prețurile opiumului, de la 55.000 de afgani (445 lire sterline) pentru 4,5 kg la 100.000 de lire sterline (810 lire sterline), spune Khan. „Dar acum comercianții știu că nu va fi interzis, prețurile au scăzut la 510 de lire sterline”, spune Khan, care prezice „va fi un boom în comerțul cu opiu”, acum că talibanii sunt din nou la putere.

Nu doar Khan nu crede că talibanii pot sau vor interzice producția. Odată cu prăbușirea economiei și o secetă care împinge milioane de oameni în foamete, oficialii talibani din sud avertizează că nu există o alternativă viabilă pentru fermieri. „Fermierii se confruntă cu o amenințare de secetă. Terenurile agricole și livezile sunt grav afectate și acest lucru îi va forța pe mulți fermieri să cultive maci, deoarece rămâne singurul colac de salvare”, a declarat Abdul Ahad, guvernatorul provinciei Helmand, unde se cultivă marea majoritate a opiumului, pentru The Guardian. „Dacă comunitatea internațională nu acceptă cererile noastre și ale civililor, fermierilor și guvernului, fermierii s-ar întoarce la cultivarea macului pentru că nu avem altă opțiune. Comunitatea internațională ar trebui să ajute la realizarea de baraje, să furnizeze semințe și să ajute fermierii să cultive alte culturi.”

Încercările SUA de a opri comerțul, cheltuind 8 miliarde de dolari în 15 ani distrugând culturi și laboratoare, au făcut puțin progres. Deși fostul lider al talibanilor, Mullah Omar, a interzis oficial cultivarea și traficul de opiu în 2000, comerțul a continuat. Ultimii 30 de ani l-au văzut pe Baramcha transformându-se dintr-un oraș pustiu din sud în centrul industriei de opiu din Afganistan – și într-o regiune care a rămas sub controlul talibanilor pe toată durata ocupației conduse de SUA. Talibanii au taxat comercianții și traficanții înainte de a le permite să treacă prin punctele lor de control în Pakistan. În 2019, ultimul an pentru care UNODC are date, talibanii și alți actori nestatali au colectat până la 113 milioane de dolari în taxe pe opiacee. În 2017, care a înregistrat o recoltă record, s-au strâns până la 350 de milioane de dolari. Khan spune că vinde cel puțin 50 de tone de opiu pe an cumpărătorilor din Baramcha, care apoi introduc ilegal drogul în provincia de sud-vest a Pakistanului, Balochistan. Traversând terenuri muntoase și accidentate, contrabandiştii se îndreaptă spre vest, în Iran. Unii fermieri afgani recoltează acum până la trei culturi de mac pe an, în loc de una, pentru a satisface cererea.

În Musa Qala, Mohammed Yaqoob stă în mijlocul unui câmp de flori de mac albe și roz, care se află dincolo de o albie uscată. Drumurile din această regiune a provinciei Helmand sunt pline de gropi, rezultatul minelor și exploziilor de bombe de la ani de lupte.  Yaqoob a cultivat opiu în aceste câmpuri de mai bine de 20 de ani. El crește și alte culturi, dar opiumul este cel care pune mâncarea pe masă.  „Nu avem nicio altă modalitate de a câștiga bani”, spune Yaqoob, care poate câștiga aproximativ 2.000 de lire sterline într-un sezon bun. „Dacă talibanii ar interzice cultivarea opiumului, înseamnă că ar dori să murim de foame, ceea ce nu cred că ar face. Vom rezista.” El adaugă: „Vreau ca străinii să ne lase afganii în pace și să ne ajute doar oferindu-ne semințe și alte facilități pentru agricultură, apoi s-ar putea să cultivăm altceva decât opiu. Altfel, nu există alternativă pentru noi.”

Amrullah, care poartă un singur nume, este de acord. El cultivă opiu în Musa Qala de patru decenii. El nu deține pământul, dar este responsabil pentru agricultură și îngrijirea culturilor. În schimb, el primește un sfert din câștiguri, ceea ce aduce între 4.000 și 7.000 de lire sterline pe an. „Nu primim nimic din grâu și legume, care au nevoie de multă apă și nu ne pot suplimenta veniturile”, spune Amrullah. „Am câștigat bani buni [din opiu] din 2015 până în 2019, dar din cauza războiului intens și a secetei, recolta a fost afectată. Pe măsură ce talibanii revin la putere, avem speranța că vom cultiva macul și vom lucra în pace.”

PE ACELAȘI SUBIECT:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.