Spread the love

Mai sunt doar câteva zile până la mitingul din Piața Victoriei, organizat la exact un an de la demonstrațiile din 10 august 2018, eveniment care va rămâne în istorie pentru grave violenţe din partea jandarmilor la adresa protestatarilor pașnici. TOMIS NEWS a relatat atunci de la fața locului.

CITEȘTE ȘI:

Pentru anul acesta, ca un fel de comemorare a evenimentelor de acum un an, sunt așteptați sâmbătă, 10 august, în Piața Victoriei aproximativ 250.000 de oameni, iar protestul, de data aceasta, a obținut autorizație din partea Primăriei Generale a Capitalei. Organizator al manifestației este Tommy Tomescu Joul, reprezentant al Grupului de Acţiune Civică Diaspora.

10 august 2019 este ziua pe care autorităţile române o aşteaptă cu mare îngrijorare, deoarece se împlineşte un an de la mitingul diasporei când au avut loc confruntări violente între jandarmi şi protestatari și, în afară de București, noi proteste sunt anunţate în toată ţară. 

Cu doar câteva zile înainte de miting, șeful Jandarmeriei, Cătălin Ionuț Sindile, va fi schimbat din funcție, urmând să fie înlocuit cu inspectorul șef al Jandarmeriei de la Craiova, Constantin Florea, au anunțat, luni, surse din ministerul Afacerilor Interne. Pe 3 mai a.c., procurorii militari de la Parchetul General au luat decizia să extindă acuzațiile în privința a patru suspecți, printre care și Sindile. Aceștia sunt puşi sub urmărire penală încă din toamna anului trecut. Abuz în serviciu, purtare abuzivă, fals intelectual – sunt doar câteva dintre acuzațiile pe care procurorii militari de la Parchetul General le aduc șefilor din Jandarmerie și Ministerul de Interne, în dosarul violențelor de la protestul diasporei din 10 august 2018.

Dacă modificările la legislaţia privind justiţia au încetat odată cu condamnarea lui Liviu Dragnea la închisoare, această perioadă este marcată însă de alt eveniment care a produs emoţie puternică în rândul societăţii, anume tragedia de la Caracal. Astfel, societatea este din nou încordată, așa cum ne-a precizat și deputatul constănțean al USR, Stelian Ion.

„Data de 10 august s-a întipărit ca o dată importantă din cauza represiunii și a ceea ce s-a întâmplat. Este deja o dată istorică. Marea masă a românilor au transmis un mesaj clar atunci celor de la putere. Da, le recomand tuturor românilor, dacă pot, dacă sunt în țară, dacă le permite programul, să meargă în Piața Victoriei pe 10 august și să protesteze împotriva abuzurilor de orice fel! Demiterea domnului Sindile este o încercare a PSD de atenuare a impactului de care suferă ei ca urmare a represiunii, o reparație minoră, tardivă, e vorba de teamă și imagine. Așa cum am mai văzut, cu Carmen Dan, dar cine era premier atunci? Tot Viorica Dăncilă! Ne spunea atunci că nu a știut, că nu a anticipat, dar ea a crezut că asta e soluția, să îi bată pe protestatari, s-a văzut când a spus în Parlamentul European că protestatarii au încercat atunci o lovitură de stat. Pe de altă parte, acum avem situația de la Caracal. Poliția îi atacă pe protestatari, dar avem o fată, minoră, violată, plină de sânge și ei se uită la ea, parcă sunt niște pietre… Este nevoie de o reformă la rădăcină în sistemul de ordine publică”, a spus deputatul Stelian Ion, pentru TOMIS NEWS.

Mesajul lui Fifor: „Să nu mai fie ca anul trecut

„Dacă cetățenii vor să protesteze, să o facă. Le solicit celor care vor participa la proteste să protesteze în mod pașnic, respectând legea și tot ce înseamnă un astfel de protest. Nu ne dorim să mai vedem ce am văzut anul trecut de 10 august”, a spus ministrul interimar al Afacerilor Interne, Mihai Fifor.

Programul general al evenimentului din 10 august 2019 este următorul:

1) Adunarea începe încă de la primele ore ale dimineții în Piața Victoriei

2) La ora 17:00, mars către Piata Revoluției, la sediul MAI, de unde la ora 19:00 se va reveni în Piața Victoriei. Traseul marșului este următorul: ora 19:00 – Plecare de la sediul MAI, din Piața Revoluției – sediul DIICOT (calea Griviței) – Guvern (pe calea Victoriei) sunt în jur de 2 kilometri, iar timpul estimat este de jumătate de oră

Organizatorii protestului din 10 august au mers la Primăria Capitalei pentru a stabili detalii referitoare la manifestare și au notificat administrația bucureșteană de marșul care va avea loc. De asemenea, organizatorii afirmă în continuare că Dosarul 10 august este nerezolvat, ba chiar plimbat între instituții, acum fiind mutat la DIICOT, unde PSD și-a pus omul de încredere de un an și jumătate. Toate detaliile despre evenimentul din 10 august 2019 sunt disponibile AICI!

CITEȘTE ȘI:

Facebook Comments

Advertisements

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *