Suspiciuni de FRAUDĂ la votul pentru (re)alegerea lui Barna ca președinte USR. Stelian Ion vrea concluzii asupra procesului de vot de la Biroul Național

Dan Barna a fost ales președinte al partidului Uniunea Salvați România pentru un nou mandat, însă această alegere s-a făcut cu mare scandal. Problemele au început încă de acum câteva zile, când procesul de vot electronic a fost prelungit cu 48 de ore, până joi, 5 septembrie.

CITEȘTE ȘI:

Rezultatele revelate vineri nu au fost mulțumitoare pentru mulți USR-iști, iar competiția, se pare, nu a fost una corectă. 

O contestație semnată de Vișinel Bălan, candidat respins, arată faptul că, printre altele, există suspiciuni cu privire la posibile fraude în procesul de vot online și acuză că schimbarea regulilor de votare în timpul votului prin prelungirea cu 48 de ore a timpului pentru votare, de la 3 zile de vot la 5 zile de vot, a fost făcută fără ca această posibilitate să fi fost anunțată în prealabil.

Barna, câștigător detașat

În cadrul scrutinului on-line, desfășurat în perioada 1-5 septembrie, au votat 9.314 membri ai formațiunii, iar Barna a obținut 6.097 din voturi, însemnând 65.75%. Cosette Chichirău și Alexandru Surcel, contracandidații lui Dan Barna, au obținut 2.907 (31.35%) și respectiv 269 (2.90%) dintre voturilor membrilor USR.

Votul a fost electronic și înainte de startul alegerilor, la filiala USR Iași s-a cerut schimbarea a 516 mailuri despre care comisia internă spune că sunt suspiciuni.

Un Raport al Comisiei pentru organizarea alegerilor pentru președinția USR asupra problemelor semnalate în privința procesului de votare din județul Iași arată că pe 2 septembrie „Ștefan Tănasă coordonatorul de urnă mobilă al filialei Iași trimite mail către SG prin care cere modificare în registrul electoral pentru 516 adrese de mail. Filiala județeană a cerut schimbarea a 516 mailuri din registrul de votanți. Acestea înlocuiesc adresele de mail existente anterior în registrul electoral pentru membri”. A urmat o verificare la telefon a persoanelor pentru care s-a cerut schimbarea adreselor de email. „Concluzia generală a fost că această parolă funcţionează pentru toate cele 516 adrese de email”.

„Problemele identificate de către Comisie și descrise în prezentul raport au fost de natură să afecteze exprimarea opțiunii libere și secrete a votului membrilor, precum și să arunce o umbră de îndoială cu privire la corectitudinea întregului proces electoral. Comisia Electorală nu s-a pronunțat și nici nu se poate pronunța, în urma datelor adunate și descrise în prezentul raport, asupra existenței din partea celor implicați în procesul electoral din filiala Iași a malvolenței sau nu a unor eventuale tentative de fraudă, faptele descrise putând fi și rezultat al unor erori umane. Rămâne în responsabilitatea celor care vor continua investigația să discearnă între aceste aspecte”, se mai arată în raportul Comisiei.

Raportul conține mai multe concluzii, dar și recomandări, iar Comisia a dorit ca acestea să fie trimise spre analiză și prelucrare Biroului Național. Cu privire la această propunere, au fost cinci voturi pentru și două împotrivă, printre care cel al deputatului constănțean Stelian Ion, cu următoarele precizări: „de acord cu distribuirea raportului către BN, dar doar după finalizarea scrutinului, incluzând concluzii finale asupra procesului de vot cu urnă mobile, nr. de solicitări în jud. Iași etc.”

CITEȘTE ȘI:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *