Suspiciuni de FRAUDĂ în sistemul informatic, la Măsura 3! Năsui (Economie) va cere o investigație

Modul în care arată listele preliminare cu aplicanții la granturile de investiții din cadrul Măsurii 3 destinat IMM-urilor ridică mari semne de întrebare, lucru observat inclusiv de către cei interesați să obțină aceste finanțări cuprinse între 50.000 euro și 200.000 euro. Potrivit informațiilor HotNews.ro, există suspiciuni că a fost viciat procesul de depunere a proiectelor și că a fost influențat modul în care arată listele, în condițiile în care alte persoane în afară de administratori ar fi avut acces la datele de pe platforma de înscriere. Ministrul Economiei, Claudiu Năsui, a fost contactat pentru explicații. Acesta a spus că va discuta cu STS și va cere o investigație, un audit al platformei. Năsui mai afirmă că a discutat și cu premierul și va anunța în curând unele măsuri. Ministrul Economiei susține că a aflat cu puțin timp înainte ca termenul de înscriere să expire că au acces la date entități din exterior, în afară de administratori. Întrebat cine din afară a avut acces la date, ministrul a spus că băncile. Năsui afirmă că imediat cum a aflat, a solicitat restricționarea accesului la datele aplicației.

Programul s-a lansat pe 4 decembrie 2020, ora 10.00, iar termenul final pentru înscrieri a fost 29 ianuarie 2021, ora 20.00. Pe data de 28 ianuarie 2021, Ministerul Economiei a emis un comunicat potrivit căruia va limita „accesul la datele aplicațiilor aferente Măsurii 3, pentru toate persoanele implicate în procesul de analiză și evaluare, până la finalizarea înscrierilor”.

Cont de administrator asupra platformei avea inclusiv ministrul. Acestuia i s-a făcut cont de administrator pentru regiunea București, imediat cum a și-a preluat mandatul de ministru, deși în mod obișnuit, administratorii sunt directorii și șefii de agenții. De exemplu, fostul ministru al Economiei nu a avut un astfel de cont. Întrebat asupra acestui aspect, ministrul a spus că direcțiile de specialitate i-au pus la dispoziție acest cont. Năsui susține că după restricționare, nimeni, inclusiv el, nu a avut acces la date. Persoanele care dețin un astfel de cont pot vizualiza solicitanții și rapoarte privind stadiul înscrierilor. Deși înscrierea s-a finalizat pe 29, ora 20.00, listele cu beneficiarii ordonați în funcție de punctaj și de criteriile de departajare au fost publicate pe site-ul ministerului abia în după-amiaza zilei de 2 februarie. Întrebat de ce s-au publicat atât de târziu listele, ministrul a spus că nu a avut „nici un cuvânt de spus” asupra acestui aspect. Claudiu Năsui a afirmat că pe la mijlocul lunii ianuarie nu erau multe cereri, însă acestea au explodat în ultimele 48 de ore, lucru remarcat inclusiv de către cei interesați de fonduri.

Măsura 3 de ajutor de stat pentru IMM-uri nu îşi atinge scopul pentru care a fost creată, în condiţiile în care peste jumătate dintre firme au aplicat pentru achiziţia de imobile, astfel că Guvernul caută soluţii pentru a îndrepta situaţia, a scris, vineri, pe Facebook, ministrul Economiei, Claudiu Năsui.

Potrivit acestuia, din cei 27.736 de aplicanţi, avem 8.275 care au aplicat pentru imobile. Dacă ne raportăm doar la proiectele finanţate, cu bugetul actual sunt doar 3.580 de firme finanţate. Dintre acestea, 1.807 finanţează imobile„, spune el.

Practic, mai mult din jumătate din proiectele eligibile sunt pe imobile. Nu acesta era scopul măsurii. Ea era menită să fie o măsură de ajutor în perioadă Covid şi ajunge să finanţeze cumpărări de apartamente, susţine ministrul.

Am încercat să rezolvăm cât mai multe probleme legate de aceste scheme de ajutor de stat. De la blocaje în evaluare, la găsit finanţare pentru ele. Pentru toate cele 3 măsuri a trebuit să reparăm maşina din mers. Am reuşit să găsim şi finanţare, graţie ministrului Cristian Ghinea. Am reuşit să creştem ritmul de procesare pe M2 de 7 ori. M1 avem toată intenţia să-l refacem, de data asta cu cei care au fost omişi prima dată”, a arătat Năsui.

El a precizat că, de când a venit în minister, a încercat să asigure continuitatea măsurilor deja începute în ideea că nimeni nu trebuie să sufere din cauza schimbării Guvernului:

Cu cifrele acestea, însă, ne dăm seama că măsura nu îşi atinge scopul. Am discutat cu premierul soluţii. Vă voi ţine la curent”, a adăugat oficialul guvernamental.

CITEȘTE ȘI:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.