Surprinzător? Documentația pentru restaurarea Cazinoului se… MODIFICĂ! Făgădău: „Sper ca cea de-a patra licitație să fie cu noroc!”

Compania Națională de Investiții (CNI) și-a adus aminte că legea îi permite să NU înceapă lucrările de reabilitare a Cazinoului din Constanța și a acționat în consecință. După mai bine de un deceniu de plimbat hârtii inutil prin toate birourile, perioadă în care clădirea simbol a orașului s-a degradat și se degradează de la o zi la alta, CNI a prezentat Primăriei Municipiului Constanța încă o păcăleală. Sub masca acoperirii financiare în valoare de peste 14,5 milioane lei, CNI a invocat și un mic detaliu: pași ulteriori necesari actualizării documentației, unde, evident, se întrevede un alt prilej de tergiversare.

CITEȘTE ȘI:

În acest sens, consilierii locali municipali s-au reunit, vineri, în cadrul unei ședințe de îndată, pentru a-și da acordul pentru noua structură de deviz de începere a lucrărilor. Cei 24 de aleși locali au modificat HCL nr. 277/2014, an în care președintele PSD, Liviu Dragnea, garanta în fața Cazinoului că lucrările de reabilitare vor începe în curând. De atunci și până la sfârșitul anului trecut, nu s-a dat nici măcar cu mătura în Cazinou.

cni

„Un subiect care frământă comunitatea de multă vreme, cel legat de Cazinou. După trei ani în care am asistat la trei licitații anulate, conform legii în vigoare procesul de actualizare a documentației trebuie reiterat. Între timp, s-a modificat toată legea, nu mai este în vigoare HG 28 și a trebuit să ne conformăm legislației aplicabile la momentul în care s-a anulat cea de-a treia licitație. (…) CNI a lansat o procedură pentru actualizarea DALI. S-a semnat contractul, s-a dat ordinul de începere și, în cursul zilei de ieri (joi – n.r.), am primit din partea CNI noul deviz, care are atât investiția de bază – consolidarea și restaurarea Cazinoului, lucrare asumată de CNI, dar și o serie de lucrări perimetrale – care cad în sarcina municipalității. Aici nu vorbim doar de racorduri la rețeaua de utilități, vorbim și de sistematizarea terenului, suntem într-o zonă de faleză și de punere în siguranță a acestui taluz. Întrucât, în cursul săptămânii viitoare, documentația – dacă prezentăm și HCL prin care ne însușim partea de cheltuieli adiacente investiției de bază, aprobată – va avea loc ședința CTE-ului (Consiliul tehnico-economic – n.r.) ministerial. Parcursul este, ulterior, un CTE, la care participă toate instituțiile statului, avizul ministerului Culturii și promovarea prin HG a noilor indicatori tehnico-economici. Cu această documentație completă, se purcede la cea de-a patra documentație, sper ca data aceasta să fie cea cu noroc”, a explicat consilierilor, înainte de vot, primarul Decebal Făgădău.

Întrucât a trecut degeaba foarte mult timp, primarul Făgădău a dorit să grăbească acest acord al consilierilor locali, în speranța urgentării pașilor următori ai autorității centrale. De asemenea, acesta a mai explicat și care este, în prezent, stadiul lucrărilor de conservare.

„Conform sondajului de opinie pe care l-am avut și conform înțelegerii pe care am avut-o, ulterior, cu reprezentanții autorității centrale și Compania Națională de Investiții, am înțeles că mandatul pe care mi l-au dat constănțenii este acela de a continua colaborarea cu CNI. Dar, sub alte auspicii, tocmai de aceea am separat lucrurile, astfel încât să nu reiterăm acest proces de actualizare a documentației la nesfârșit. Timpul este necruțător și cât facem noi licitații și actualizăm studii, starea fizică a Cazinoului se schimbă de la o zi la alta. Pe parcursul anului trecut, ne-am asigurat punerea în siguranță a Cazinoului, astfel încât să stopăm degradarea acestuia, lucrul care s-a realizat. Întrucât existau interpretări asupra legislației, care spuneau că odată ce am dat în administrare proprietatea bunului către CNI, nu ar fi fost legal să utilizăm sumele pe care noi le aveam disponibile în bugetul local, m-am bucurat să văd că o companie a făcut această ofertă de a realiza pe propria cheltuială lucrările de punere în siguranță și conservare a Cazinoului nostru. Lucrările sunt aproape finalizate, în sensul că, pe 20 decembrie, am semnat un ordin de sistare. Lucrările rămase de executat sunt demontarea a două candelabre, pe care vrem să le facem în timp, cu răbdare, tocmai pentru a avea elemente de conservare pe care să le replicăm în procesul de restaurare, nu să facem sub grabă această operațiune destul de sensibilă. Mai sunt 34 de candelabre, depozitate în cutii în interiorul clădirii și trebuie să le luăm, să le conservăm, să prelevăm mulaje, astfel încât să avem martori pentru procesul de restaurare și, de asemenea, să finalizăm curățarea jgheaburilor, operațiune ce necesită niște specializări aparte, alpiniști, lucru la înălțime și am preferat să facem această operațiune după ce trece sezonul rece”, a mai spus Făgădău.

În concluzie, înainte de votul celor 24 de consilieri, primarul municipiului a arătat, voalat, că presiunea socială ar putea fi cheia pentru urgentarea lucrărilor, așa cum a fost în 2018.

„Mă bucur că, în 2018, s-a dezbătut foarte mult pe tema Cazinoului și lucrul acesta a cuprins un palier local, unul național și unul internațional. De la includerea în lista monumentelor periclitate, aflate sub atenția Comisiei Europene, până la fotografi, cineaști, artiști din toate colțurile lumii, Cazinoul a captat atenția și a pus presiune, astfel încât procese care ar fi durat – achiziții, elaborare documentații – ca în trecut, luni sau ani, iată că s-au accelerat și, astăzi, propun să fim cei care suntem cei mai activi, pentru că suntem cei mai interesați, în calitate de reprezentanți ai comunității constănțene, să aprobăm structura devizului așa cum ne-a fost prezentată de proiectantul care a câștigat licitația organizată de CNI”, a concluzionat Decebal Făgădău.

Proiectul de hotărâre a fost adoptat în unanimitate.

clm
Consilierii locali municipali, 15 februarie 2019

CITEȘTE ȘI:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.