Supravegherea tehnică în procesul penal. „Moștenirea” lui Cioloș dă bătăi de cap guvernării, Stelian Ion cere prezența SRI la dezbaterile comisiei juridice: „Ne scărpinăm de-a-ndoaselea și polițiștii nu au coli de cerere!”

Dezbaterile din comisia juridică a Camerei Deputaților cu privire la aprobarea sau respingerea OUG 6/2016, privind unele măsuri pentru punerea în executare a mandatelor de supraveghere tehnică dispuse în procesul penal, sunt foarte încinse. În ciuda debandadei din această perioadă din PSD, social-democrații sunt foarte atenți la OUG emisă de fostul guvern condus de Dacian Cioloș.

Juridic, legislativ, politic, civic, oricum o privim, Ordonanța în cauză este o adevărată nebunie și, dacă vorbim de punctul sensibil al națiunii – interceptările și mersurile penale, dezbaterile sunt la sânge, așa cum au fost cele de miercuri.

Românii nu au cunoștințe juridice, asta înseamnă că nu știm dacă aprobarea sau respingerea OUG 6 este bună sau nu. De altfel, nici parlamentarii nu știu cum să o prezinte la votul final din Parlament: proiect de respingere sau de adoptare? Este circ mare în comisia juridică și deputatul constănțean al USR, Stelian Ion, consideră că dacă OUG 6/2016 va pleca cu recomandare de respingere, va exista posibilitatea ca toate probele din dosarele din ultimii ani să fie revizuite…

„Se permite accesul Poliției și al organelor de urmărire penală la sistemele tehnice ale SRI! Se dorește ca aceste protocoale să fie anulate, în condițiile în care o lege nu se poate referi la un anumit act normativ. Singurul care poate face asta este judecătorul… Se pare că săptămâna viitoare Ministerul Justiției va introduce o nouă cauză de revizuire… noi am ridicat problema că nu poți să supui unei revizuiri niște hotărâri judecătorești rămase definitive! (…) Așadar, nu anticipăm nimic bun din partea ministrului Justiției… (…) Vin procurorii de la Parchetul de pe lângă ICCJ și trag un semnal de alarmă și sunt apostrofați! Președintele Eugen Nicolicea îi apostrofează efectiv, nu mi se pare o manieră normală de lucru. E o dovadă că nu le pasă de semnalele de alarmă trase de acești magistrați și trebuie să fim foarte atenți, pentru că vorbim de infracțiuni deosebit de grave, nu doar de drept comun, ci vorbim de infracțiuni cu conotații transfrontaliere, trafic de persoane, trafic de arme, contra vieții și toate acestea pot să nu mai fie demonstrate în instanță datorită noilor modificări pe care le în vedere PSD. De ce să își asume un partid, doar pentru a pune la adăpost un lider sau o mulțime de baroni locali? Este un gest iresponsabil și se materializează în aceste zile… Se întâmplă acum!”, a spus Stelian Ion, după dezbaterile aprinse din comisia juridică.

Tema comisiei juridice: ne facem de râs în maiou sau la costum?

Prevederi penale, tehnică operativă, mandate, Curte Constituțională, procurori, polițiști și ofițeri SRI. Toate acestea sunt în dezbaterea comisiei juridice, care încă nu știe cum să formuleze corect politic pentru ca proiectul să aibă o formă de plecare spre votul final. Președintele comisiei, social-democratul Eugen Nicolicea, prins la înghesuială de Stelian Ion, s-a confruntat cu o solicitare în premieră: la următoarea ședință a comisiei să fie invitați reprezentanți din PICCJ, Ministerul Justiției, dar și din cadrul SRI, pentru că „anumite prevederi din Ordonanță vizează activitatea lor”.

„Am pierdut jumătate de oră cu o discuție sterilă, fără nici o legătură cu ordinea de zi! (…) Ar fi trebuit să auzim care sunt nemulțumirile legate din aceste texte din OUG 6/2016 și să vedem de ce e incorect ca organele de Poliție, de urmărire penală, procurorul, să aibă acces la sistemele tehnice ale SRI. (…) De ce să vorbim de respingere? Deci, din start, din punct de vedere al tehnicii legislative și al normalității, ar trebui să vorbim de o lege de aprobare. Dacă prin această lege de aprobare se aduc anumite modificări și se poate îmbunătăți OUG putem purta discuția, dar premisa este că avem de-a face cu o lege de adoptare! Altfel, ne scărpinăm de-a-ndoselea și OUG nu ar fi avut nici o prevedere corectă! O altă chestiune: să discutăm de ce nu ar trebui să aibă acces, nu agenții SRI, ci organele de urmărire penală, la sistemele tehnice deținute de SRI? MAI și procurorii nu au la dispoziție mijloace tehnice pentru a-și duce la îndeplinire activitatea și dacă polițiștii nu au nici măcar coli de cerere pe care să ia declarațiile, să îi lipsești de posibilitatea tehnică înseamnă să le iei toate instrumentele pentru a putea descoperi infracțiuni! (…) Nu se duce polițistul la ușa SRI-stului și să spună: „Nu vă supărați, îmi dați și mie nu știu ce aparat de ascultare?” Acestea ar trebui reglementate!”, a spus deputatul USR, Stelian Ion.

OUG 6/2016 este tema momentului și, dincolo de circoteca internă a PSD, toate partidele parlamentare se înghesuiesc să contribuie, într-o formă sau alta, la varianta finală. Din perspectiva ALDE, senatorul Ion Popa, parașutat de Călin Popescu Tăriceanu de la Argeș la Constanța, a declarat joi că liberal-democrații vor respinge în totalitate Ordonanța.

„Intră în Parlament pentru aprobarea Ordonanței, iar aici vom vota împotrivă! (…) Vom respinge această Ordonanță. E vorba de Ordonanța dată de domnul Cioloș și doamna Prună, în 2016, se referă la interceptările SRI, în esență îi dă SRI și competențe în zona anchetelor, ceea ce este inacceptabil pentru ALDE și pentru un stat de drept, care se consideră un susținător al drepturilor și libertăților cetățenilor. Este inacceptabil ce se întâmplă… Sigur, sunt partide care insistă ca acea Ordonanță să fie transformată în lege, care au slăbiciuni pentru statul… să nu folosesc sintagma „statul paralel”, un stat în care am trăit mulți ani și în care nu ne-am dorit și s-a murit la Revoluție. S-a murit la Revoluție ca să scăpăm de Securitate, nu ca să o susținem”, a spus senatorul Ion Popa.

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.