Spread the love

Avocatul Poporului și adjuncții săi urmează să fie „recompensați pentru serviciile de calitate“. Astfel, trei parlamentari ai PSD, deputații Florin Iordache și Nicolicea Eugen, precum și senatorul Șerban Nicolae au propus o inițiativă legislativă pentru modificarea și completarea Legii nr. 35/1997 privind organizarea și funcționarea instituției Avocatului Poporului. Din noianul de modificări și completări cele mai interesante propuneri fac referire la Avocatul Poporului și adjuncții acestuia. Concret, Victor Ciorbea și alții ca el care au mai condus instituția Avocatul Poporului vor avea bătrânețile mai liniștite. Asta deoarece aceștia vor beneficia de privilegii financiare. Practic, Victor Ciorbea ar urma să primească, cumulat, pensia de serviciu și indemnizația, așa cum este și în cazul judecătorilor Curții Constituționale. La capitolul privilegii au fost trecuți și adjuncții Avocatului Poporului, care vor beneficia, la rândul lor, de pensii speciale cumulate cu indemnizația.

Proiectul mai prevede ca adjuncții Avocatului Poporului și persoanele care au îndeplinit funcția de adjunct al Avocatului Poporului să beneficieze, la împlinirea vârstei de pensionare, de pensie de serviciu în cuantum de 80% din indemnizația brută avută în ultima lună de activitate. Cei trei parlamentari vor să acorde o super imunitate Avocatului Poporului. Astfel, articolul art. 31 se modifică, după cum urmează: „Pe durata exercitării mandatului, Avocatul Poporului poate fi urmărit și trimis în judecată penală pentru fapte, altele decât cele prevăzute la art. 30, dar nu poate fi reținut, percheziționat, arestat la domiciliu sau arestat preventiv fără încuviințarea birourilor permanente ale celor două Camere ale Parlamentului”.

Proiectul a fost adoptat miercuri, 13 iunie, de Camera Deputaților cu 182 de voturi „pentru“, 82 contra și 10 „abțineri“ și tot miercuri a fost înaintat la Senat, unde va fi dat votul final. Evident, rezultatul votului a stârnit furia opoziției.

„Astăzi s-a anunțat scăderea pensiei medie reale cu aproape 2% față de sfârșitul anului 2017. Știți care e relevanța în contextul votului tocmai dat? Faptul că domnul Victor Ciorbea și adjuncții dânsului vor beneficia din luna imediat următoare de o pensie specială de 3.400 euro pe lună, suplimentar față de indemnizație! Dacă asta vi se pare justiție socială, doamna Olguța Vasilescu, vă provoc să explicați acest proiect de lege pe care sunt sigur că l-ați votat! Rușine tuturor celor care cer pensii speciale și rușine, rușine, rușine tuturor celor care mai votează astăzi pensii speciale!“, a spus deputatul Cristian Seidler (USR).

„Avem o explicație de ce PNȚCD a țopăit în Piața Victoriei alături de PSD împotriva abuzurilor!“, a punctat și deputatul PMP Eugen Tomac.

CITEȘTE ȘI:

Scandal în Parlament din cauza măririi salariale și a pensiilor la Avocatul Poporului. „Pentru milioane de oameni ați amânat majorarea pensiilor, așa cum i-ați păcălit în campania electorală. Este revoltător!”

Facebook Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *