SUMMIT UNIUNEA EUROPEANĂ Șefii de state: „Europa este cea mai bună idee pe care am avut-o!” PSD, IGNORAT de PES! Unioniștii, mesaj clar: „Basarabia e România!”

Toată atenția se apleacă asupra României, țara care găzduiește, joi, 9 mai, Summit-ul dedicat viitorului Uniunii Europene și viitoarei agende strategice a liderilor pentru perioada 2019-2024. Evenimentul de la Sibiu a reunit 27 de şefi de stat şi de guvern ai statelor membre, 36 de delegaţii oficiale, 400 de invitaţi de rang înalt, aproximativ 900 de jurnalişti și 100 de traducători.

Summit-ul a fost găzduit de Klaus Iohannis, președintele României, statul care deține în prezent președinția Consiliului, iar președintele Consiliului European, Donald Tusk, a prezidat reuniunea. De asemenea, au mai fost prezenți președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, și președintele Parlamentului European, Antonio Tajani.

Liderii UE au discutat despre următoarea agendă strategică a UE pentru perioada 2019-2024. Agenda actuală a fost convenită în iunie 2014 de către Consiliul European și s-a axat pe cinci domenii prioritare: locuri de muncă, creștere economică și competitivitate; autonomizarea și protejarea cetățenilor; politicile privind energia și clima; libertate, securitate și justiție; UE ca actor mondial puternic.

Cu ocazia Zilei Europei, 21 de șefi de stat din Uniunea Europeană, printre care și președintele României, au semnat un apel comun transmis înaintea alegerilor europene de luna aceasta: „Europa este cea mai bună idee pe care am avut-o vreodată”.

Prima decizie a liderilor Uniunii a fost aceea de respingere a condițiilor fixate de Iran pentru salvarea Acordului nuclear contestat vehement de Statele Unite. Preşedintele Donald Trump a decis retragerea SUA din Acordul atomic semnat de marile puteri cu Iranul. Marea Britanie, Germania, Franţa, China şi Rusia menţin Acordul nuclear cu Iranul. Din cauza sancţiunilor americane, Iranul a avertizat miercuri că ar putea renunţa la unele condiţii ale Acordului nuclear, cerând sprijinul Uniunii Europene pentru menţinerea Tratatului.

summit sibiu

PSD, ignorat de PES!

Încă de luna trecută se vorbește despre excluderea PSD și Partidul Socialiștilor Europeni (PES). Pe 11 aprilie, președintele PES, Sergei Stanishev, a anunțat că au fost înghețate relațiile cu Partidul Social Democrat din România până în momentul în care aceștia nu-ți vor reafirma atașamentul față de valorile statului de drept și nu vor respecta recomandările Comisiei Europene.

CITEȘTE ȘI:

Situația tensionată s-a confirmat, joi, când mai mulți lideri socialiști europeni prezenți la Consiliul European de la Sibiu au refuzat să îi învite la întâlnirea de azi pe Liviu Dragnea și Viorica Dăncilă, deși întâlnirea are loc în România. La întâlnirea de joi dimineață au participat premierii socialiști din Spania, Suedia, Portugalia şi Malta, dar și liderii socialiști din Germania și Grecia.

Aflați într-o situație complicată, social-democrații români au găsit scuze, precum a premierului Dăncilă, care a spus că este vorba despre o reuniune normală înaintea unui summit informal, dar ea a preferat să meargă în teritoriu și să discute cu oamenii.

Schengen? Olanda ne spune că… mai așteptăm. Zi istorică: DECLARAȚIA DE LA SIBIU!

Premierul olandez, Mark Rutte, a declarat că România va fi pregătită de admiterea în spaţiul Schengen când se va conforma regulilor statului de drept şi democraţiei, el considerând că în prezent ţara noastră nu merge în direcţia corectă.„Când vă veţi conforma tuturor regulilor statului de drept, democraţiei. Nu mergeţi în direcţia corectă în acest moment”, a spus Rutte.

CITEȘTE ȘI:

Șefii de stat și guverne din statele membre UE au adoptat Declarația de la Sibiu cu privire la viitorul Uniunii Europene, care conține zece angajamente printre care o singură Europă, uniți la bine și la greu, protejarea democrației și a statului de drept și apărarea unei singure Europe.

Unioniștii români, prezenți la Summit-ul UE: „Romania and Moldova, better together”

La Summit-ul UE au participat, așa cum au anunțat recent, reprezentanții mișcării unioniste. „Romania and Moldova, better together”, „EU integration throught Reunification”, „We are from Romania, we are from Moldova, we are Romanians” și „Basarabia e România” în toate limbile statelor Uniunii Europene au fost mesajele transmise de Platforma Unionistă Acțiunea 2012 și de alte organizații de pe ambele maluri de Prut oficialilor europeni și șefilor de guverne din spațiul comunitar, prezenți la Summitul de la Sibiu. Unioniști din toate colțurile țării, din București, Chișinău, Timișoara, Covasna, Orhei, Arad, Botoșani și alte orașe românești, s-au pronunțat la Sibiu pentru reîntregirea națională prin unirea cu Republica Moldova și pentru o Europă unită.

Basarabia e Romania la Summitul de la Sibiu

Vrem ca liderii Uniunii Europene să afle că România și Republica Moldova au un destin comun și așa cum România este parte a Europei, așa este și Moldova răsăriteană, iar singura șansă de integrare europeană a Republicii Moldova este Reunirea”, a precizat Ștefan Lupu, președintele Acțiunii 2012.

Prezent la manifestația pentru Unire de la Sibiu, candidatul independent la alegerile europarlamentare George Simion a pledat pentru o Românie Mare într-o Europă unită.

Afirmăm astăzi aici, de Ziua Europei, dreptul nostru de a fi împreună. Sunt zile importante pentru România, în care marcăm Ziua Independenței, marcăm Ziua Regalității și apartenența noastră la spațiul european. Suntem europeni și pe-o parte și pe alta a Prutului și cerem Uniunii Europene să înțeleagă că nu există o Uniune a europenilor de Est și de Vest, că nu există români de Est și de Vest. Suntem toți împreună și ne va fi bine așa, împreună. Nu trebuie să lăsăm pe nimeni în urmă. Poporul român, în granițele lui firești, de la Nistru până la Tisa trebuie să fie recunoscut ca atare, după cum s-a reunificat și poporul german. Este dreptul nostru și de aceea îl adresăm în toate limbile statelor Uniunii Europene”, a declarat candidatul independent la alegerile europarlamentare George Simion.

simion

CITEȘTE ȘI:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *